Munkácson zárja idei, második éve tartó kárpátaljai szűrővizsgálat-sorozatát a Katolikus Karitász orvosmissziója, amelynek önkéntesei szombaton és vasárnap 150 gyermek és ugyanennyi felnőtt ingyenes egészségügyi szűrését végzik el a Szent István Római Katolikus Líceumban.

Az évzáró szűrővizsgálat alkalmából tartott sajtótájékoztatón Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy idén 12 alkalommal végzett egészségügyi szűrést Kárpátalján a szervezet 49 tagú orvosmissziója. Tevékenységükre azért van szükség, mert Kárpátalján sok helyen hiányos vagy nehezen elérhető az alapvető egészségügyi ellátás – tette hozzá.

Magyar orvosmisszió segítette az ellátás nélküli kárpátaljai gyermekeket és kismamákat

Mint kifejtette, a misszió tagjai valamennyien önkéntes orvosok, akik a többi között szemészeti, fogászati, ortopédiai és EKG-vizsgálattal segítik a hozzájuk fordulókat. Elmondása szerint Munkácson a római katolikus líceumban elsősorban gyermekeket és kismamákat szűrnek, és meglepetésként a megjelentek mindegyike csokimikulást is kap a Katolikus Karitásztól. Hozzáfűzte, a jelzetteken kívül egyéb ellátások is voltak, amelyek akár Kárpátalján, akár Magyarországon történtek, szintén a Katolikus Karitász támogatta és finanszírozta.

Vojcek László főorvos, egyetemi tanár, az orvosmisszió vezetője elmondta: Munkácson a célcsoportnak számító gyermekek szokásos szűrővizsgálata mellett az őket kísérő vagy külön jelentkező felnőtteknél vércukor-, vérnyomás- és EKG-vizsgálatot végeznek.

Fontosnak nevezte, hogy előadásokat tartanak kismamáknak, kismamajelölteknek a várandóságról, mert Kárpátalján nagyon alacsony színvonalú a terhesgondozás, a Felső-Tisza vidékén például nincs is terhesgondozás, így ott az orvosmisszió tájékoztató csomagot is ad az érintetteknek. Mivel Kárpátalján nincs nőgyógyászati rákszűrés, és a nők mintegy 90 százaléka soha nem vett részt ilyen vizsgálaton, a misszió 2019-ben a kismama-tájékoztatást és a gyermekek két éves korig történő figyelemmel követését szeretné nőgyógyászati rákszűréssel kiegészíteni – emelte ki.

Magyar orvosmisszió segítette az ellátás nélküli kárpátaljai gyermekeket és kismamákat

A főorvos azt is közölte, hogy Kárpátalján összesen 600 felnőtt szűrését végezték el, és több mint 2200 gyermeket vizsgáltak meg a misszió orvosai. Jelezte, hogy 263 szemüveget, valamint 500 talpbetétet készítettek el és osztottak szét. Szerinte a nagy számok abból adódnak, hogy Kárpátalján nincs iskolaorvosi hálózat, és igen alacsony szintű az egészségügyi felvilágosítás és tájékoztatás. A Katolikus Karitász orvosmissziója a tervek szerint jövőre 15 alkalommal végez majd Kárpátalja különböző településein egészségügyi szűrővizsgálatokat – mondta el Vojcek László.

(MTI)

Fotók: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Hát persze.Kárpátalját kell rendbetenni,a magyarok,akik ide fizetjük az Európában egyedülállóan magas járulékokat,mi le vagyunk [email protected] lesz már végre olyan vezetője ennek a nyomorult országnak,aki a Magyarországon lakó magyar emberek érdekeit képviseli?És ha már itthon minden rendben van,akkor mehet máshová is a segítség.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Ezek az orvosok a túlzottan jól teljesítő magyar egészségügy átmeneti könnyítése céljából mennek át. A honi kórházakban már olyan nagy az orvosok tömege, hogy száműzetésbe kell vonulniuk. Kásler bácsi a hónuk alá csap egy Bibliát és pluszpénzt kapnak, hogy a hazai orvostúltengés végre enyhüljön.
A kinti TB meg röhög rajtunk és az általunk kidobott pénzen.
papa.49
Itthon nem is kell időpontot kérni semmilyen vizsgálatra, rögtön fogadnak bármilyen gondod akad, ja most látom hogy elaludtam a klavi felett!!! ))))))))))))))))))))))))
namihami
@papa.49: Persze, mert a rendelőkben nincs rá időd. Még a kabátodat sincs időlevenni, mert az asszisztensnéni máris rángat be a rendelőbe.
Aztán, mivel olyan sok az orvos, minimum félórát szán rád az orvos, hogy kitöltse a munkaidejét. Néha még így is kénytalelen egy órával a rendelési idő vége előtt hazamenni, mert nincs már beteg a váróban.
Jajjjj, bevertem a fejem a telefon kijelzőjébe...
Olsiosta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top...
Commenter
Kedvesek! Itthon mi is a helyzet, hogy is volt azzal a klórgáz mérgezéssel a SOTE koraszülött osztályán pár hete?
papa.49
@namihami: Látom hasonló a bajunk )))))))))
,,Az álmodozás az élet megrontója,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok