Eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MTVA egyes munkavállalóiról készült képfelvételek közösségi médiában történő közzététele miatt.

A NAIH elnöke csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a hatóság elítéli mindazokat a tevékenységeket, amelyek arra irányulnak, hogy másokat – akár vélelmezett jogsértést megvalósítókat – pellengérre állítsanak.

Péterfalvi Attila azt írta: a NAIH-hoz panaszbejelentés érkezett az egyes MTVA munkavállalókról készült képfelvételek legnagyobb közösségi oldalon történő, "negatív értékítéletet közvetítő, feltehetően fenyegetési céllal történő közzétételével kapcsolatban".

Eljárást indított az adatvédelmi főbiztos a tévészékház egyes munkatársairól kikerült képek miatt

Ellenzéki országgyűlési képviselők egy csoportja az MTVA-székház előtti tüntetésen

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő joga érvényesülésének érdekében felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga bárkit, bármely fórumon megillet, de ezen alapjog gyakorlása nem eredményezheti más alapjog megsértését. A személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania – szögezte le.

A magánszemélyeknek, az országgyűlési képviselőknek és a sajtónak nem minősülő szervezeteknek – mint adatkezelőknek – a képfelvételek készítése és felhasználása során be kell tartaniuk az adatkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, így az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény (Infotv.), valamint a polgári törvénykönyv rendelkezéseit (a sajtó munkatársaira ezek mellett különös szabályok is vonatkoznak).

"A képfelvételek nem személyes célokra történő felhasználásának mint adatkezelésnek a jogszerűségét e jogi rendelkezések számos követelmény teljesítéséhez kötik, így különösen kiemelendő a jogszerű adatkezelési cél és az ehhez kapcsolódó megfelelő jogalap meghatározása" – hangsúlyozta Péterfalvi Attila.

A feltételezett jogsértést megvalósító, "ellenségnek" tartott személyekről készült képfelvételek nyilvánosságra hozatala, továbbítása, adatbázisba rendezése nem egyeztethető össze a GDPR és az Infotv. rendelkezéseivel – írta a NAIH elnöke.

Hozzátette: az ilyen felvételek közzététele csak akkor nem sért alapvető adatvédelmi követelményeket, ha a felvételeken szereplőket felismerhetetlenné teszik ("kikockázzák") és teljes nevüket sem említik.

Péterfalvi Attila kiemelte: az "ellenségnek" tartottak cselekményeire nem lehet válasz jogsértés megvalósítása, mint például a személyes adatok gyűjtése, továbbítása és jogellenes nyilvánosságra hozatala. "Egy jogállamban az egyes cselekmények felett érzett felháborodás nem vezethet önbíráskodáshoz" – fogalmazott.

A jogsérelem orvoslására mindenkor kizárólag a hatályos jogszabályok által nyújtott jogi lehetőségek keretein belül kerülhet sor – írta a NAIH elnöke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hatóság álláspontja szerint a feltételezett jogsértés kivizsgálására indított valamely eljárásban jogszerűen felhasználhatók a képfelvételek bizonyítási eszközként.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
De nem azért mentek be, hogy őrző védőkkel verekedjenek!
Nagyon rangon aluli lett volna, ha valaki a TV vezetőségéből fogadja őket, és leül velük egy félórára beszélni?
Szerintem, kutyából nem lesz szalonna, az MTVA vezérigazgatójából kultúr ember!
Úgy látszik, ha valaki engem ver, nem fényképezhetem le - ha tudom !- , nehogy feljelenthessem és segítsem a nyomozó szerveket, hogy megtalálják!!!
tudode
Ne icceljen az adatvédelmi biztos!
.
Több célt szolgált a JOGSZERŰEN a Gorbi szent-éjébe belépő parlamenti képviselőket illetően FORDÍTOTT a kukkulási ARÁNYOSSÁG, mivel a FELVÉTELEKEN látható IZOMAGYÚAK nem is a KÖZIZÉ alkalmazásában álló MUNKAVÁLLALÓK, hanem valamelyik SZEKURITÉ, netán FARMERGATYÁS BEÖLTÖZTETT verőlegényei nem JATTÉRT, fizetésért!
.
Mert van ám a GALERINEK farmergatyás un. "katonái", akik amikor szólnak neki az ARRA ILLETÉKESEK, ugranak mint a nikkelbolha, és bárkinek szétverik az etetőjét.
.
Íme, lám:
.
www.youtube.com/watch?v=Gj3kd3HTCn8&t=185s.
.
A választási irodánál egy ÖREGANYÓVAL lökdösték, bögdösték a parlamenti képviselőket! Ami NEM SZŰRT SZEMET az adatvédelmi akárkiknek, hogy a FARMERGATYÁS izomagyúak veszélyeztették a Fidesz székháznál annak az ALKOTMÁNYNAK a védelméért tüntető GYERMEKEINKET , amelyet 4/5 helyett 2/3-al megbuzeráltak az ALKOTMÁNYT, létrehozva egy rötyipapírt, letújva a NÉPFELSÉGET:
.
www.youtube.com/watch?v=c3P_91kU1iI&t=178s
.
Ez sem csípte az ADATBIZTOS kukkantóját.
.
Erről ennyit! Fontoskodik, fontoskodik, miközben ALKOTMÁNYOS ANARCHIA VAN!
.
A parlamenti képviselők is AZZAL FŐZNEK amit a POCAK NÁCI hagyott nekik!
bencemacska
De nem azért mentek be, hogy őrző védőkkel verekedjenek!
Nagyon rangon aluli lett volna, ha valaki a TV vezetőségéből fogadja őket, és leül velük egy félórára beszélni?
Szerintem, kutyából nem lesz szalonna, az MTVA vezérigazgatójából kultúr ember!
Úgy látszik, ha valaki engem ver, nem fényképezhetem le - ha tudom !- , nehogy feljelenthessem és segítsem a nyomozó szerveket, hogy megtalálják!!!
Jozefina
Az adatvédelmi főbiztos egy fő seggnyaló??!!!
nevemnick
Lényeg, hogy látták világszerte. Pjotrselo, kockafejet zsírdisznóknak nehéz csinálni.
Bolhafing egy szívószálban.
Hatástalan.
egyvandor
Ha kell megjelenik három fideszes jegyző, Ha kell nem jön a fidesz által vezénylet rendőrség. Minden fideszesnek kötelezően meg kell nyilvánulnia. Van olyan hatalmi ág ami nincs a kezükben? Miközben mindannyiunk pénzén vannak fenntartva?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.