Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe.

Mit ünneplünk vízkeresztkor és mit vetít előre az, ha január 6-án hideg van?

 Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája ősi keresztény szokás szerint megszenteli a Duna vizét a Batthyány téri Duna-parton 2019. január 6-án. MTI/Czimbal Gyula

Január 6-a vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak, amely az idén nagyon hosszú lesz, két hónapig tart majd – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is.

Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat – Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt – megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat – ismertette.

Ilyenkor került sor a házszentelésre is; a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól.

Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is.

Mit ünneplünk vízkeresztkor és mit vetít előre az, ha január 6-án hideg van?

Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke megszenteli a Bódva-patak vizét a vízkereszti szertartáson Edelényben 2019. január 6-án. MTI/Vajda János

Tátrai Zsuzsanna kiemelte azt is, hogy az utóbbi években ismét előtérbe került, erősödött a házszentelés hagyománya.

A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak – mondta a néprajzkutató.

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, vagyis a híveknek kötelező szentmisén részt venniük

- közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus születésének és keresztségének, valamint a kánai menyegzőnek az ünnepeként.

Később az ünnep elsődleges témája a keleti egyházban Jézus keresztsége, Nyugaton a háromkirályok látogatása lett.

Máté evangéliuma szerint a háromkirályok a betlehemi csillagot követve mentek Keletről Júdeába, hogy az újszülött Jézusnak hódoljanak: aranyat ajándékoztak a Királynak, tömjént az Istennek és mirhát az embernek. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar – azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár.

A vízkereszt második evangéliumi története szerint Jézust a Jordán folyóban megkeresztelte Keresztelő Szent János, és ekkor a Szentlélek galamb képében alászállt rá. Jézus ettől kezdve tanított – olvasható a közleményben.

Az ünnep harmadik evangéliumi története Jézus első csodatétele. Jézus a kánai menyegzőn édesanyja kérésére borrá változtatta a vizet, és ezzel kinyilvánította isteni erejét.

Mit ünneplünk vízkeresztkor és mit vetít előre az, ha január 6-án hideg van?

Márfi Gyula veszprémi érsek a vízkereszti szentmise után áldást mond a tóparton Balatonfűzfőnél 2019. január 6-án. MTI/Bodnár Boglárka

A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szentelnek. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés is.

Hozzátették: vízkeresztkor kezdődik a házszentelések időszaka. E szertartás során a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

Szokás ilyenkor az ajtófélfára felírni az évszámot és – a népi értelmezés szerint – a napkeleti bölcsek nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit, vagyis idén a 20 + G + M + B + 19 feliratot.

Más értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula Christus mansionem benedicat ("Krisztus áldja meg e házat") kezdőbetűi.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Majd Tōmjén Dzsozi kitalàlja, hogy éppen mi az aktuàlis ūnnepelni valò., a birkàk szàmàra..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Majd Tōmjén Dzsozi kitalàlja, hogy éppen mi az aktuàlis ūnnepelni valò., a birkàk szàmàra..
Eladott Ország
Azt mondja a felcsúti amatőr focista, hogy a jóisten majd megvédi az országot, ennek csupán annyi feltétele van, hogy ő és bandája maradjon hatalomban. Azt üzeni az az ember, aki hatalmával visszaélve milliárdossá tette a saját apját, testvéreit, lányát, vejét, egykori kollégiumi szobatársát és a nem túlságosan okos, de mindenre kapható szomszédját, hogy ő, Orbán Viktor felhatalmazást kapott dönteni, nyilatkozni és cselekedni is azokban a dolgokban, amelyek az én legbensőbb magánügyeim és nem hogy egy felcsúti senkinek, de a Pápának, vagy a létező, vagy nem létező Istennek sincs se köze, se beleszólása. Az önmagát mindig a saját érdekei alapján meghatározó Orbán Viktor és üzlettársai kommunistából demokratává, liberálisból nacionalistává, a vallást megmosolygóból fundamentalista kereszténnyé vedlettek viszonylag rövid idő alatt, és a szemük sem rebbent. Köszönöm, de nekem egy ilyen köpönyegforgató, hazug, embertelen, erkölcstelen, telhetetlen, számító gazember ne üzengessen se karácsony, se más apropóján. Tartsa meg a szektaalapító gyerekének, a kastélyokat vásárolgató másik gyerekének, a földbirtokokat halmozó feleségének, a pénzért hűséges, hatalomért őt imádó talpnyalóinak. Hamarosan el fog jönni az az idő, amikor nem még egy darab Balaton, nem egy újabb kastély, jacht, milliárdos megbízás lesz a legnagyobb álmuk, hanem a mentelmi jog megtartása. Hamarosan Polt Péter egészségéért, örök életéért és a pozícióban maradásáért fognak imádkozni a közpénzből épült templomaikban. Addig is: kívánok békességet legalább erre a pár napra.A keresztény kormány és a kormányközeli keresztények figyelmébe ajánlanám Jézus alábbi parancsolatait - hangsúlyoznám: nem "javaslatokról" van szó! -, hátha ezt még nem olvasták az újonnan kelt, de sietős és kétségtelenül fenenagy buzgóságukban:
"Aki közületek, nem mond le minden vagyonáról, nem lehet az én tanítványom." (Lk 14,33)
"Adjátok el vagyonotokat, és adjátok alamizsnául." (Lk 12,33) Hát ennyi, kedves keresztény barátaim.
tudode
Szegény Jézus az EMBERISÉG első jótét lelke, miután a LATROK jól el agyabugyálták magához tért!
.
Nekem is volt SZERENCSÉM a semmiben létezni, aztán egy hét után visszajöttem a semmiből, mert a SZERVEZETEM leküzdötte a kórt!
.
Ez a VÍZKERESZT, vagy amit akartok annyit mond, hogy az ÉLETNÉL NINCS KLASSZABB móka!
,
czibor0101
==---Listát val vel meztelen lányok a városodban kiadták itt van : My.Su/Lanyok
simmering73
Mit vetít előre az, ha január 6.-án hideg van? Például azt, hogy tél van.
Sofitalista
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a -> tinyurl.com/kp95cw8
kokopelli
...annyiban téved az újságíró,hogy már az építés végén az ajtóra írt szöveg pl.:
"20 C+M+B+19" azt jelenti "Christus Mansionem Benedikat",azaz (Krisztus álld
meg házunkat) és az évszám "20...19",megkérdezve egy evangélikus pásztort,
aki ki is szokott menni az ilyen aktusokhoz! ;-)
kokopelli
@kokopelli: bocs mert észrevettem,hogy mindkét versio benn van a a cikkben,de
csak a a második a használatos mifelénk!Mea culpa,mea maxima culpa!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.