Január 1-jétől megszűnt a mobilitási célú lakhatási támogatás és a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége, továbbá változtak a munkásszállásra vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatókban.

Már nem adómentes a mobilitási célú lakhatási, és a lakáscélú munkáltatói támogatás
Fotó: Pixabay

Amennyiben a munkáltató továbbra is biztosít mobilitási célú lakhatási támogatást a munkavállalónak, az a felek közti jogviszony alapján,

bérjövedelemként válik adókötelessé.

Kedvezően változtak a munkásszálláson történő elhelyezés juttatási feltételei. A múlt év végéig az volt az adómentesség feltétele, hogy a munkavállalónak ne legyen lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van. Most a munkásszálláson történő elhelyezés abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak, ha a munkavállaló lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt, 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, vagy haszonélvezeti jogával rendelkezik azon a településen, ahol a munkahelye van. A munkásszálláson történő elszállásolással esik egy tekintet alá, amikor a munkavállaló legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat, ideértve a szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezést is. Az étkezési szolgáltatás biztosítása nem része az adómentes juttatásnak.

Január 1-jétől nem adható adómentesen munkáltatói lakáscélú támogatás. Ha a munkáltató úgy dönt, hogy a jövőben ilyen jogcímen kíván támogatást nyújtani munkavállalójának, a juttatás bérjövedelemként adózik.

A 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott lakáscélú munkáltatói támogatás elszámolásával, felhasználásának igazolásával összefüggésben az Szja törvény 2018. december 31-ig hatályos szabályait kell alkalmazni.

Hitel törlesztése esetén a 2018 végéig kifizetett támogatást 2018. december 31-ig fel kellett használni. Lakás tulajdonjogának a megszerzése esetén az év végéig folyósított összeget legkésőbb 2019. március 31-ig kell felhasználni, az elszámolásra vonatkozó igazolásokat pedig május 31-ig át kell adni a munkáltatónak. Lakás építése, építtetése, alapterületének növelése, akadálymentesítése és korszerűsítése esetén az utalt támogatást 2019. december 31-ig szükséges felhasználni, és az elszámolásnak 2020. május 31-ig meg kell történnie.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
A fydes tábor egyre nő,ezért kell egyre több pengő? Forint helyett ismét az lesz az eszköz,
amely fizető? A fehér ló még hiányzik az alól aki a várban nagymenő?
szaboria1
Mondom én a szájukból megint segget csinál a kormány.
justhpeter
valóban kevés már a pénz a csürhe jóllakatásához. Ezért szorítani kell a nyakörvön.
kissé felnőttem
panelprolitól mindent el lehet venni de milyen aljasul tutultatják,hogy családbarát a kormány csak az lemaradt hogy melyik országban mert hogy itt nem az 1000% amit lehetett anno ami le volt betonozva azt is lopták hát semmin már nem csodálkozom ez is a xxi . század kormányintézkedése MaGYARORSZÁG JOBBAN TELJESIT
Oanissma
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok