Még jobban megéri januártól a nyugdíjasoknak dolgozni, munkáltatóknak pedig nyugdíjast foglalkoztatni, mivel semmi járulékot nem kell fizetniük sem nekik, sem a munkáltatóknak, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell leróniuk.

Több pénzt tarthatnak meg a fizetésükből a dolgozó nyugdíjasok

Fotó: Pixabay.com

Bruttó százezer forintból tavaly decemberben 71 ezer forintot kapott kézhez egy nyugdíjas munkavállaló, idén már 85 ezer forintot, nem kell ugyanis nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetnie. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 168 ezer forinttal több pénz maradhat a zsebében. A munkáltatók is jól járnak, mert ők összesen 21 százalékos közterhet spórolhatnak meg egy nyugdíjas alkalmazásán ebben az évben, mivel sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetniük.

A kormány arra számít, hogy rengeteg nyugdíjas tér vissza a munka világába az óriási adókönnyítések miatt.

"Jelenleg Magyarországon nagyjából hetvenezer ember dolgozik a nyugdíj mellett. Az új, kedvező adóügyi szabályrendszer következtében ez a létszám nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára is emelkedhet" – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ráadásul a nyugdíjasokat mostantól nem kell bejelenteni az adóhatóságnál, amivel a vállalkozások adminisztrációs terheit is csökkenthetik.

Hátrányos változást jelent a dolgozó nyugdíjasok számára azonban, hogy amit nyer a csökkenő közterheken, azt elvesztheti a nyugdíjemelésen.

"Eddig félszázalékos plusznyugdíjemelés járt a nyugdíj melletti munkavállalásért, ezentúl elesnek ettől. Sok összetevőtől függ, hogy nagyobb-e a nyereség a veszteségnél" – mondta a Blikknek Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke.

A nyugdíjas érdekvédők szerint nem várható, hogy nyugdíjasok újabb tömegei térnének vissza a munka világába.

"Ez az intézkedés a másfél éve létrehozott nyugdíjas-szövetkezeteket érintheti hátrányosan, mivel pont azokat a kedvezményeket kapják meg a munkavállaló nyugdíjasok és a munkáltatói, mint a szövetkezetek" – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint most már csak a foglalkoztatás rugalmassága miatt maradhatnak vonzóak a szövetkezetek a nyugdíjasok számára.

Szerdán érkezik a fennmaradó

Pénteken sok százezer nyugdíjas kapta meg késve a nyugdíját egy technikai hiba miatt. A Magyar Államkincstár közleménye szerint a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a határnaptáblázat szerint január 16-án kezdi meg.

Blikk.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Inkább tisztességes nyugdíjakat és béreket kellene adni A nyugdíjasok már ledolgozták a magukét, jogosan jár(na) nekik a pihenés. A fiataloknak meg olyan bér, amivel egzisztenciát tudnak teremteni, a nyugdíjasoknak pedig olyan nyugdíj járna,, amiből emberi módon megtudnak éni. Na jó, tudom, hogy orbanisztánban ez abszurd.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Pegero: Ki tudja miért én nem szoktam ilyen vén spinékkel álmodni, biztos bennem van a hiba ))))))))))
kokopelli
..."több pénzt takarítanak meg a fizetésből a dolgozó nyugdíjasok!" "Cukrot neki",mert ez
a megállapítás Nobel-díj gyanús! ...ha három helyen dolgozik még többet! Ki a farok gon-
dolta volna?... Bólyai János bá üdvözletével!
szép új világ
Hogy mondják? Vihar a biliben? Azok a nyugdíjasok akik tudnak és akarnak dolgozni, azok már évek óta dolgoznak. A törvény módosítás nem fogja sem emelni, sem csökkenteni a dolgozó nyugdíjasok számát. A nyugdíjas semmivel sem fog jobban járni, mert a járulékot - amit már nem kell utána befizetni - megtartja a munkáltató, ahogy tette eddig is!
szaboria1
@szép új világ: Valamivel jobban fog járni mert eddig kellet fizetni a nyugdíjas szövetkezetnek plusz tőle is vontak járulékot.
kereső
@Horizont: szoc.hozzájár.adó+szakképzési hjár.
papa.49
@Pegero: Ne személyeskedjél jó !!!
A Bach Szilvia se tetszik világos !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.