A Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak.A festést nem verték le, csak ismeretlen okokból lemázolták.

Értékes freskókat mázoltak le Orbán új várbeli hivatalának felújításakor

Egymástól függetlenül két „névtelensége megőrzését kérő” művészettörténész – ilyen is van már 2019-ben – jelezte az Indexnek, hogy értékes freskóegyüttes semmisülhetett meg a Karmelita épületegyüttes felújítása során. Feltételezésüket az épület belsejéről megjelent fényképsorozatra, pontosabban annak egyik darabjára alapozták, amely az egykori refektóriumhoz nagyon hasonló teret mutatott.

A miniszterelnök személyi sajtósa által elküldött fényképeket az egész magyar sajtó leközölte, és az index.hu is ezzel illusztrálta az Urbanista cikkét, amely az új Miniszterelnökséget bemutatta, mivel fotóst a biztonsági előírásokra hivatkozva nem engedtek az épületbe. Ezeken a képeken kívül az épület belsejéről más fotó mindeddig nem jelent meg.

A Miniszterelnökség az Index megkeresésre ezt közölte:

A terem falképei a magyar késő barokk-klasszicista falképfestészet alkotásai közé tartoznak, amelyek restaurálható állapotban maradtak meg. A korábbi, 1957-58-ban és 1973-ban történt restauráláskor használt anyagok és festékek elöregedtek, színük elváltozott. A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.

Arra, hogy mindez kinek a döntése volt és mégis mivel indokolható egy ilyen jelentős freskóegyüttes eltakarása, már nem válaszoltak, mint ahogy arra sem, hogy egyeztettek-e erről az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezettel.

(index.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, archív

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Amit nem tud felmérni az neki nem kell !!!
lópicigáspár
Biztos nem tetszettek a freskók a vezírnek! Én is átfestem a szobámat, ha ráunok a színére!
Clavigo
@papa.49: @justhpeter: Nem tudta haza vinni a Putris.,,tehát " rommá b@szatta".. Később majd restaurálják,,,,Meg különben is...joóó van a zúgy.
Clavigo
@lópicigáspár: Kegyes Urunknak kiváló ízlése van... ezt pl. már az öltözködéséből is le lehet szűrni.:)))
Csizmás Kond
...a lényeg, hogy legyen amin nyafogni...
Clavigo
@Csizmás Kond: Akkor tartsd vissza ,,valahogy. :)))))DDD :))
nezelodo
Lehet, hogy az volt a baj, hogy a sörétes puska nem fogott rajta, mint a Hermann festményen Fenékpusztan.
RonaGyuri
bocs, de aki ezen csodálkozik, napláne mást várt, az tényleg nincs magánál! =))
Macskaszem
Nem kell ide migráncs, aki pusztítja a kultúránkat, meg a vallásunkat, megteszi helyettük a csúti disznófejű nagyúr.
Clavigo
@Shikari: " nehogy már a fidesz úgy újitson fel valamit"...:)) Te,,ökör,,,,legalább fogalmad lenne arról,,hogy mit firkálsz-röfögsz ide ,,@nyád majma.
Csizmás Kond
@Clavigo: ..na de Klementina, nem én nyafogok...
silber13
@Shikari: N figyu csak te niemand!Azok a freskók öbb,mint 200 évesek.Más odaköltöző a seggét vernéa földhöz hogy ilyen estménye van a lakásban, iodájában.
És még valami:
"Arra azonban, hogy mivel indokolható egy ilyen értékes freskóegyüttes eltakarása, már nem válaszoltak, ahogyan arra sem, egyeztettek-e erről az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezettel. A Karmelita komplexum a budapesti világörökség részét alkotja, ezért bármely elemének eltüntetése vagy megváltoztatása sértheti Magyarország nemzetközi szerződésbe foglalt vállalását az érték megőrzésére" És egy bugris félműveltin. m.elnőktől mi a fenét is várhat az ember?
"
Clavigo
@silber13: Ez a csúzliszájú b@rom,,( kegyes Urunk ,,áldassék a neve ) a Mona Lisa-t is bemeszeltette volna,,kifinomult ízlése szerint,,,ha ott lógna a falon ,,abban a kolostorban.
Aki Én
@Shikari: Megtudod mondani, hogy ez a suttyó miért költözött a várba?
És azt, hogy ki a bánatos faszom engedte meg neki, hogy ennyi közpénzt magára költsön ezért?
Képzeld el, hogy ezt Gyurcsány tette volna. Akkor mit mondanál?
silber13
@Shikari: Mégis,mi az az álhír?? Kiváncsivá tettél mifene maraságot aláltál ki? Erről a csúti elmebetegről fel is tételezem, hogy a puritánság jelszava alatt minden értékes dolgot eltakarít, ami nem felel meg a sosem volt ízlésének. Hiába, a paraszt csak parasz marad! Pejoratíve!
Clavigo
@Shikari: 12. 55. Néha megérted,,amit írok.?? Érdekes. :))))DDD :)))
tulipan
Hurrráááá! Orbanisztánban, újból teljes erővel művelik, a rákosista kultúrrombolást!
tulipan
@Aki Én: Óh, ez nem is kérdés! Akár egész budaspestet fel is gyújtotta, le is égette volna az O1G- Csőcselék-alakulat!
silber13
@Shikari: Szerintem gőzöd nincs, miről van szó, szerined álhír a régi karmelita kolostor, álhír a várba kölözés álhír a súlyos milliárdokba kerülő felújítás,de nem álhír a te iszonyatos tudatlanságod, butaságod! Az bizony rögvalóság
balos
Nem lepődők meg!Bár nem értem,miért nem jó a szotyola virtuóznak a disznó ól,hisz a disznó sem a gundeltől kapja a "moslékot"!
kereső
A hülyéknek!(@shikari etc...) lap második megkeresésére a Miniszterelnökség elismerte, hogy tényleg lefestették a freskókat, de állításuk szerint restaurálható állapotban maradtak:

„A terem falképei a magyar késő barokk-klasszicista falképfestészet alkotásai közé tartoznak, amelyek restaurálható állapotban maradtak meg. "230 éves freskókról van szó, amelyeket a korábbi felújitások során restauráltak- ja, az a "barbár" kádár korban volt.
silber13
@Shikari: A kérdésre válaszolj!Ne vartyogj mellé!
silber13
@Shikari: Megint ömlik belőled a bunkóság! Akkor ugye a nagy uszítópéldula Miniszterelmúnökség,akinemátallotta megrni, hogy a freskókat lefestették. és ide sorolhattad magáta min.elnököt is,aki jóváhagytamindezt!
tulipan
Éljen, az újjáéledt rákosista magyar kultura rombolás!
csak úgy....
@Shikari: tibikém! ha, veled kapcsolatban az a kérdés merülne föl,valakikben, hogy te vett hülye vagy született hülye!?
a baromságaidból ítélve,te csak egy született hülye lehetsz !
remélem a segíjt ,kapod rendesen...
namihami
A felcsúti paraszt a fal meszelésén nőtt fel, a kultúrális igénye és ízlése eddig tart. Neki egy összefirkált plafon (lásd freskó) legfeljebb a graffitizés szintjét jelenti. Azr pedig a felcsúti művészeti megitélés nem veszi jónéven.
Nosza, meszeltessük le gyorsan. Talán szerencse, hogyha igaz a hír, akkor volt ott vslaki, aki a pótolhatatlan értékeket lemakulatúráztatta. Maradt némi sansz a freskó megtartásàra.
Clavigo
@Shikari: Küzdesz,,mint egy disznó a jégen... Ezt azért becsülöm benned,,,,Bumburnyák. :)DD :))) Azért te sokra vihetnéd,,,ha nem lennél ekkora kretén. :)DD :)
csak úgy....
@Shikari: akkor mesélj te szerencsétlen ,hogy mi ebböl a hazudozás!?
az,hogy o1g a focin kívül mindent csak ugat,az közismert , kíváncsi vagyok,hogy a gazsi fia részére mikor kezdödnek a renoválások a Mátyás templomon, a "felház" igényei szerint!
CsipkeRózsa
@Shikari: Ilyet nem lehet hazudni, ilyet nem találnak ki. Ez csak a valóság lehet. A képeken látod a fehér falakat, és nem csak most, hanem mielőtt téma lett volna a lefestés.
Clavigo
@namihami: :) :))) Valószínű,,1-2 tehenet is beállítottak neki,,,,radiátornak,,... Ahogy a felcsuti gyerekszobában megszokta,,megszerette,,,,és most már igényeli is.
csak úgy....
mire,minden idióta észreveszi,hogy orbán egy privát disneylandet akar csinálni az országból ,akkor már késö!
csak úgy....
@Shikari: ellened? na ne röhögtess!!! a maradék eszedre nem tudok apellálni mert nincs ,tibi barátom,te szegényen és nagyon hülyén fogsz meghalni...,de a fidesz saját halottjának fog tekinteni !
silber13
@Shikari: AMinniszterelnöki hivatal elismerte a lefestést! És azt cak a ccsúi vízil engedélyéveltehették!
desiro
A fitymaszoposoknak nem kell a fa, kivágják, nem értik mi az a freskó lefestik.
Ennyit a kultúrájukról.
Az idiótáknak mint, shikari meg ez a macska majom a rongálás az érték lásd.: 2006.
csak úgy....
@Shikari: mint nem értesz te élösködö ,pofátlan varangy?
tulipan
@CsipkeRózsa: Ugyan már! Ennek az O1G seggnyyaló román Shikari-vándorcigánynak mondhatod! Ez süket és vak, mindenre ami magyar érték neki csak az O1G segge számít!
papa.49
Tisztára mint a cocializmusban, akik elég öregek tudják a Nemzeti Színháznak is ilyen okból kellett pusztulnia a Blahán !!!
tulipan
@Shikari: Há' méééé??? Neked, ugyan ki osztott lapot, Te pofátlan, szemét vándorcigány! KI engedte meg, hogy belepofázz a mi dolgainkba???
csak úgy....
@Shikari: szarok a lapjaidra "öcsi" , te csak egy seggnyaló féreg vagy ,kit normálisan emberszámba sem köll venni...
Madácsi Pali
Az úrhatnámság nem ismer határokat az uborkafán felkapaszkodott miniszterálnoknál.
csak úgy....
@Shikari: te barmarcú! mindenkit baßtat és ha kapsz a pofádra, úgy védekezel mint egy dedós!
nevetségesen hülye vagy , cs.tibi laci...
silber13
@Shikari: Vaney apró kicsi probléma4 nem adhatott volna rá engedélyt, mivel világörökségi védelem alatt áll!! de miután egy buzta falusi tahó, hát elképzelhető,hogy megtette. Már várom a debrecenből ellopott Csontváry feltünését a dolgozó szobában.
simmering73
Ezek meg az egyeztetés? Ez volt a hét vicce.
csak úgy....
@Shikari: belöled köllött vóna freskót csinálni , te idült seggnyaló ,elmebeteg...
tulipan
@csak úgy...: Sőt, még inkáb betonba kellett volna önteni!
csak úgy....
@Shikari: te túl picike és oktondi vagy ,hogy rád sértödjek!
töled okádnom szokott kölleni...
Clavigo
@Shikari: Remélem a félkegyelmű ( felházas ) kölyke meg a Mátyás-templomba akar majd beköltözni,vagy a Bazilikába,,,Ott sem ártana kimeszelni,,,,persze csak ízlés szerint.
tulipan
@Clavigo: Úgy érted, az agyatlan vándorcigány Shikari "kegyes ura", mert én hányok tőle!!!
tulipan
@Shikari: : Mi van Te rühös? Morogni támadt kedved? Tanulj meg magyarul beszélni, agyat pedig sajna, úgy sem tudsz növeszteni, mert az születéskor vagy van,vagy nincs mint neked!!
csak úgy....
@Shikari: tibi,te mazohista lehetsz,mert ennyire nem tud hülye lenni senki!
te élvezed,hogy közönség elött lehetsz hülye ? szereted ha aláznak?
keress egy olcsó dominát magadnak...
Sámannus
Ez az egy freskó eltakar legalább ötven másik csibészséget. Az állkétharmados hazudozók rombolási hajlama megfékezhetetlen.
lópicigáspár
@Shikari: Leragasztották tapétával ezért semmi sem sérült. Hidd el, a kettő kizárja egymást.
Eladott Ország
Lehet ugyanakkor még egy gond a teraszépítéssel. Ez a panoráma ugyanis része a világörökségnek, minden apró változtatást egyeztetni kell az Unescóval. Az ügyben magyar részről illetékes Forster Gyula Központtól három napja kérdeztük meg, hogy megkérte és megkapta-e a kivitelező az Unesco engedélyét, egyáltalán egyeztettek-e, de még nem kaptunk választ. A vályogvető csúti cigány az Unescó szakvéleményét sem kérte ki, illetve telibeszarta.
444.hu/2016/04/22/a-vendegeit-fogadja-majd-orban-a-varban-neki-epitett-teraszon
Yoda69
Rohadt naci fattyuk! Igy veditek a magyar kulturat? Barbar tolvajok!
Milliardokat koltottetek az adonkbol, hogy a migransokat alazzatok a magyar kultura vedelme miatt, erre ti vegzitek a legnagyobb rombolast. Fizikalisan es moralisan is.
lópicigáspár
@Shikari: Egy kis segédanyag és döntsd el magad, hogy mi történik azzal a festékkel, amire felviszik a ragasztót. www.youtube.com/watch?v=wJ37kfq3Szg
namihami
@Shikari: Már bocsáss meg, de egy freskót leragasztani és aztán a tapétát lefesteni az nem hülyeség, az már rosszabb. Az barbárság.
Vajon mit szólna a világ, ha a Szent Márk Székesegyház vagy a Római Bazilika, esetleg a budapesti Bazilika (és így tovább) freskóival tennék ugyanezt.
Ezt csak egy olyan tyrannus engedi meg magának, aki minden vonalon lesz@rja azokat, akik szólni mernek/akarnak bármilyen csekekedete, akarata ellen. És van alatta egy olyan réteg, aki feltétlen kiszolgálója és nem meri a tetteit nemhogy bírálni, de még felemlíteni se.
És ez megnyilvánul úgy az öltözködésében, mint az étkezésében és a nyilvános szerepléseiben.
A szocialista kormányok se voltak műveltebbek, de azok legalább hallgattak azokra, akiknek ez volt a szakmája. Úgy a protokoll, mint egyéb külpolitikai feladatok terén. (lásd szijjártói kirohanások)
A Kádár egy egyszerű proli volt, de a '80-as években a világ politikusainak már nem volt komilfó. Az Orbán a kezdetben volt partner, mára, bizonyos putyini, közép-ázsiai és dél-amerikai diktátorok kivételével, lassan nemhogy kezet mosnak utána, de még jattolni se hajlandók vele.
kissé felnőttem
állagmegóvás??? új változata!!! majd a történelem utánunk is megírja akár 1000 előtt is hogy barbárok hadai ...
Eladott Ország
Ha nem kapják meg az UNESCO engedélyét, akkor mehet oda is egy békemenet "nem leszünk fehér meszelés és erkély !" molinókkal. Hát mi a büdös úristent képzelnek ezek a fideszes bunkó tahók?! Fog tetszeni a vendégeknek az oda kiaggatott házikolbász látványa...
A csúti vályogvető cigánynak az erkélyen egy jófajta disznóvágást is le lehet majd zavarni fogópálinkával, szalmás perzseléssel, mindennel. Fog tetszeni a vendégeknek az oda kiaggatott házikolbász látványa is. A gázszerelő haverja majd ott fog napozni kis tangájában. Anno Sztálin egy komplett templomot -Feltámadás székesegyház- dózeróltatott el a Vörös térről (Красная площадь), a kilátás miatt, van még hová fejlődnünk, de lassan utolérjük a nagy testvért.
kereső
Több fényképen láttam, hogy a Karmelita (miniszterelnöki rezidencia) előtti tér kordonokkal le van zárva, és "magánterület,belépni tilos" tábla virit a téren. Tényleg orbánnak van országa (tulajdonban!),és nem az országnak miniszterelnöke???
papa.49
@kereső: Baromi nagy a MELLÉNY, akarom mondani a ,,KÉPZELETBELI PALÁST,, !!!
silber13
@CsipkeRózsa: 15:10-re: Rózsa, ne legyél már olyan"najv",hogy feltételezed erről az izéről, valami sikattyúról, hogy megnézi és pláne elolvassa a cikket.Jól tudod, mennyire buta, semmihez sem értő niemand.
silber13
@Shikari: Persze, hoy nem aggódsz, mert semmi közöd nincs hozzá,másfelől meg nulla a hozzáértésed, mint általábn mindenhez!:-))
silber13
@Shikari: megint és állandóan hazudsz, csak hogy védjed a szakadt mundért!! Hol és kik írták hogy környetzetbarát anyagot használtak??:_)))
anka
Aki putriban neveltetik, az nem értékeli a művészetet! - ennyi...
silber13
@Shikari: Ne kérdezz vissza bunkóka! Próbálj az életbenegyszer egyenesen válaszoli! Hol éskik írták, akörnyezetbarát nyag használatát?:-))
silber13
@Shikari: Bőven elég! Más szóval: Gallyra vágtak a csúti szélhámos kedvéért egy 230 éves freskót,ami a világörökség részét képezte. Ehhez ért a narancsos horda!
silber13
@Shikari: Hogy mi lesz a válasz, azt tte sosem fogod megtudni, és az ország kíváncsi népe sem, mert a fijjug a "si fecistti nega " hagyományt követve, nem fognak mondani semmit. Lapítanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.