Napi átlagosan 30 esethez riasztják a tűzoltókat. 

Idén már háromszázötven lakástűz volt, köztük tizenegy halálos – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

11 halálos lakástűz volt idén és még nincs vége a télnek

Fotó: OKF

Mukics Dániel közleményében azt írta: télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik, a hideg időben ugyanis az emberek sokkal többet tartózkodnak otthon, gyakrabban főznek, és folyamatosan fűtenek.

A legtöbb lakástűznél egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tűz miatt. Kiemelte: mind a sérülések, mind a lakástüzek megelőzhetők néhány egyszerű szabály betartásával.

Évente csaknem négyszáz lakástűz keletkezik amiatt, hogy a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik az ételt. Még mindig sokan veszítik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben, és sok tűz keletkezik elektromos zárlat miatt is – írta a szóvivő.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
A zorbán vót a gyújtogató, de ha nem, akkor is ő volt.
Ez minimum egyértelmű.
Eladott Ország
Hát nem rendesek? De tényleg! Hirtelen mennyire fontos lett a családokra háruló adminisztrációs és időbeli teher. Könny szökik az ember szemébe, annyira megható a kormány gondoskodása. Először ugyan – 2013-ban – felére csökkentették a kéményseprés költségeit. Köszönjük meg Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentés páncélos lovagjának! Aztán eltörölték a kéményellenőrzési díjat. Majd az évenkénti kötelező ellenőrzést kétévesre változtatták, mert nem kell az olyan sűrűn. Aztán már a katasztrófavédők ellenőriztek két szúnyogirtás között, mivel azt is ők végezték. Volt is szúnyog vastagon, de én kéményseprőt két éve nem láttam.
A törvény szerint a kéményellenőrzés ezután is ingyenes lesz, csak kérvényezni kell a katasztrófavédőktől. Akik egyrészt nem értenek hozzá, másrészt az eddigi kötelező ellenőrzéseknek is csupán a 60-70 százalékát tudták évente végrehajtani. Tehát a háztartások 30-40 százaléka ellátatlan volt eddig is. Amióta a kormány betette a lábát erre a területre. Majd mostantól sokkal magasabb lesz ez a szám. Ugyanis félig már kinyírták a kéményseprő szakmát, most ezt ezzel a törvénnyel befejezik és lassan nem csupán villanyszerelőt nem lehet majd találni, de kéményseprőt sem. De mostantól jó lesz. Mármint annak, aki meg tudja fizetni és akinek lesz egyáltalán lehetősége szakembert hívni. Az eldugott falvakban élő, többnyire idős emberek, akik a telefonnal is hadilábon állnak, az internetet nem is ismerik, kevés a nyugdíjuk is, ez megoldhatatlan feladat lesz. És kik azok, akik régi típusú fűtéssel melegszenek a téli hidegben? És kik fognak szép számban belehalni abba, hogy nincs karban tartva a kémény? Nyert. Ők. Tömören: a rezsicsökkentős hazudozás oda vezetett, hogy aki tud is kéményseprőt hívni, az mélyen a zsebébe nyúlhat, az sem feltétlenül fog találni. Aki viszont nem tudja megrendelni az ingyenest, vagy megfizetni a nem ingyenest, annak marad a házibarkács, vagy a temető. Rezsicsökkentésileg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.