Kelet-Közép-Európa továbbra is az Európai Unió gazdasági motorja: a kelet-közép-európai régió növekedése az unió átlaga felett alakul, és ezzel együtt fontos szerepet játszhat a gazdasági növekedés élénkítésében – mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli találkozóját követően a minisztérium közleménye szerint.

Gion Gábor tájékoztatása szerint a brüsszeli Ecofin-ülés fontos témája volt az állami és magánberuházásokat mobilizálni hivatott InvestEU-program is.

Az államtitkár az unió jelenlegi gazdasági helyzetéről tartott beszámolót ismertetve elmondta: az EU27 növekedési képessége várhatóan gyengül a megelőző években tapasztaltakhoz képest, 2019-re és 2020-ra átlagosan 2, az euróövezetben ennél alacsonyabb, 1,9-1,7 százalékos növekedést jeleznek előre.

Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az eurózóna számára létrehozandó költségvetési eszközről szóló tárgyalásokban – szögezte le Gion Gábor arra utalva, hogy a decemberi Eurocsúcson elfogadott határozat értelmében az Eurogroup megkezdi az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását.

Kiemelte: a tárgyalások során a magyar álláspont, hogy az uniós költségvetésen belül létrehozandó költségvetés csakis teljes EU 27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve születhessen meg, és ne járhasson a Magyarország számára elsődleges jelentőségű hagyományos EU-politikák, így különösen a kohéziós és agrártámogatások csökkenésével.

A beruházásokat támogató InvestEU-program kialakításáról Gion Gábor kifejtette: támogatják azokat a javaslatokat, amelyek a nemzeti fejlesztési bankoknak több szerepet, szolgáltatói funkciót biztosítanak, hogy érdemi szerepet játszhassanak a végrehajtásban.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Éééééés nem röhögték el magukat a jelenlevők...Respect..
papa.49
@Clavigo: A könnye is potyogott a hallgatóságnak )))))))))))))
kokopelli
@papa.49: ..az lehetett a nagy szám,hogy nem röhögte el magát! "Multik" ki,
és megindul a "papsajt" szedés országosan! (;-))))))))))
solidedge
A Világgazdaság szerint Magyarország 0,8 %-át adja az EU gazdasági teljesítményének. Szlovákia dettó. Uraim toljuk meg azt az EU-t mert nem megy a motor.
kokopelli
@solidedge: Az olimpiaqi vitánál megnéztem a GDP-ket!A lakósság által eutasított
Hamburgnak magasabb volt a GDP-je mint M.o.-nak! A téli olympiai kisegítése M.o
részéről,a lakósság által leszavazott München-Garmisch GDP-je megint magasabb ,
volt! Mi a f@ßt akar M.o. a gazdaságával? Egy maradhat,hogy a csókosok kaszál-
hassanak,és mindegy hogy mit-mikor-mennyit!A világgazdaságban összehasonlí-
tani,ill. a helyezést keresni röhely? Futottak még,vagy bicegtek még?! (;-))))))))
tudode
Aki ezt a beszédet hallgatja a 8-10%-os növekedéssel, annak fogalma nincs arról, hogy ugyan akár a kétoldalú, egyéb találkozóknak van/volt szokásrendje, de az ide látogató VENDÉGEKET félrevezetni ovis dicsekvés!
.
www.youtube.com/watch?v=nLlXC9hfvDs&t=373s
.
Ha valakinek tudomása van 8-10%-os fejlődésről az lehet, hogy ez a Dion lehet az!
.
Na! Ilyen komolyan kell venni EZEKET a zsibizőket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.