A magyar kormány "a végsőkig harcol" a magyar munkavállalók jogaiért, mert meggyőződésük, hogy a családtámogatások indexálásáról szóló osztrák döntés ellentétes az európai uniós (EU-s) eszmékkel és jogszabályokkal – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken telefonon az MTI-nek.

Novák Katalin felidézte: kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság az úgynevezett indexálásról szóló törvény miatt, amelyet októberben fogadtak el, január elsején lépett hatályba és megváltoztatja a korábbi családtámogatási gyakorlatot.

A magyar kormány a végsőkig harcol az Ausztriában élő magyar munkavállalók jogaiért

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Elekes Andor

Kifejtette: azok az Ausztriában dolgozó, nem osztrák állampolgárok, az EU más tagállamaiból érkező munkavállalók, akik az országban fizetnek adót és járulékokat, viszont gyermekeiket nem ott nevelik, kevesebb családtámogatásra jogosultak, mint korábban.

Úgy folytatta: ez leginkább a magyar munkavállalókat érinti "súlyosan hátrányosan", hiszen közülük vannak a legtöbben ilyen helyzetben. Példaként említette, hogy ha egy magyar ember a határ mentén él, ezért a családja Magyarországon van, de ő napi szinten Ausztriába jár dolgozni, ott fizet adót és járulékokat, mint egy osztrák állampolgár, akkor idéntől lényegesen kisebb juttatásra, csak a korábbi összeg mintegy 60 százalékára lesz jogosult, mivel az osztrákok döntése alapján azokat a magyar életszínvonalhoz igazították. Ez csaknem 40 ezer gyermeket érint Magyarországon – hívta fel a figyelmet.

Novák Katalin kiemelte: a kormány a lehető leghatározottabban lépett fel ez ellen az osztrák jogszabály ellen európai szinten. Hozzátette: V4-es partnereket is kerestek, a visegrádi országok novemberben közösen fordultak – Bulgáriával, Szlovéniával és Litvániával együtt – a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős EU-biztoshoz, Marianne Thyssenhez, és kérték, hogy lépjen fel az ügyben.

Elmondta: decemberben kapott egy levelet a biztostól, amelyben jelezte, hogy vizsgálatot indítanak; majd januárban Trócsányi László igazságügyi miniszter is kérte, hogy indítsanak kötelezettségszegési eljárást, és ez meg is történt. Megjegyezte: "az unióban megszokott tempóhoz" képest ez gyorsnak számít, ugyanakkor a jogszabály már hatályba lépett.

Biztató jelnek nevezte, hogy elindult a kötelezettségszegési eljárás, és mint az államtitkár közölte, Marianne Thyssen is úgy kommentálta ezt, hogy "az egységes piac alapja a méltányosság és az egyenlő bánásmód, és nincsenek az EU-ban másodrendű munkavállalók".

A magyar kormány ezzel maximálisan egyetért, és "a végsőkig harcol" a magyar munkavállalók és polgárok érdekeiért, jogaiért, mert meggyőződésük, hogy az osztrák döntés ellentétes az EU-s eszmékkel és jogszabályokkal – jelentette ki Novák Katalin.

(MTI)

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nem kéne inkább a Magyarországon élő magyar munkavállalók jogaiért harcolni?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@desiro: 11:23 Pontosan tudja. A fidesz satu egyszerű pókhálószerű propaganda kommunikációt már 20 éve elkezdték "sejtek" Semmi más nem történt, mint a kis anyjukat is eladó bértrollok is ennek a média gépezetnek a részei. Nézd csak meg mennyit tartózkodnak a propin. Szerinted racionális, hogy átlag 5 percenként 8 órán keresztül posztolnak... Ugyanaz, mint egy call center, meg van adva gondolom a napi előírt posztok száma és az adott témára használatos jeligék, jelzők, dezinformálás.

Mindezt online kapják meg itt: cap.fidesz.hu/

Bővebben:
index.hu/tech/2018/01/30/egy_fideszes_facebook-troll_kitalalt_a_part_propagandahalozatarol/

24.hu/kozelet/2018/11/06/fake-news-troll-fidesz-orban/

Szóval mindegy mit írsz neki, tartalmilag direkt lerázza magáról, csak a propaganda felolvasása a cél. Ebből is látszik, hogy dolgozik, mert egy igazi fidesz szavazó nem ennyire agymosott, nem életszerűek a személyes reakciói, mert feladatot lát el és nem valódi interakciót szeretne. Unja nagyon..:) , nem akar belemenni, csak bevághassa a propagandát, ami már eleve a vágólapján van és tovább...
kereső
A magyar kormány miért nem harcol végsőkig a magyar munkavállalók érdekeiért Magyarországon? Miért van munkavállaló ellenes Munka ?Törvénykönyvünk? Miért általános probléma ma Magyarországon, hogy a munkavállaló nincs bejelentve, a szabadságot felejtse el, a munkaadó nyilvántartásai nem alkalmasak a tényleges munkaidő megállapitására,-igy aztán csoda-e,ha nincs kifizetve a túlóra,/ebben az állam élen jár/ill.nincs biztositva helyette a szabadnap. Miért keresei a magyar munkavállaló 65-75 %-át a hasonló munkakörben fogalalkoztatott környező országok munkavállalóinak? Soroljam még? Nem itthon kéne harcolni, ha már mindenáron harcolni akar novák elvtársnő IS!/ Pénzügyminisztérium: a 2018-ban ellenőrzött vállakozások 72%-a szegte meg a MT,az adó,és járulék szabályokat/.
Nincs itt semmi tennivaló államtitkár asszony?
desiro
@SystemError: Igazad van.Tisztában vagyok a mechanizmussal, legjobb az lenne, ha egyikünk sem reagálna a hülyeségeikre. Lásd : durbincs még egyszer nem szólt a cikkekhez csak ide okádik valami baromságot, tele kérdőjellel.
kissé felnőttem
Linda ! állj már le nem kell karatézni lekésted megoldották ott
mert az ott van, itt ilyet évekig nem lehet mert kakaskodtok, bizony a fejekben lévőt használva előbbre lennénk ám
kokopelli
@desiro: már többen leírtuk a Csehországból írogató "komcsi-náci"-nak,de nem
fogja fel,és az ápolója sem hajlandó kioktatni őt,mert talán harap is!
..."veszett fejsze nyele"!
SystemError
@desiro: Ez nem működik, az működik, ha nevén van nevezve. Fidesz náci rendszere természetes a sajátjaiban sem bízik, tehát ellenőrizve vannak időnként. Az viszont senkinek nem érdeke, ha lelepleződnek, a megrendelőnek sem.. Emlékezz csak Biciklis elment, jött Durbincs meg ez. Ha megfigyeled több olyan nick van, akik csak nagyobb eseményeknél, tűntetések és a kormány számára fontos ügyekben aktívak, de utána akár hónapokig nem... Ez sem túl êletszerű...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.