A Telekom rendszerében talált egy hibát egy fiatal egyetemista, aki erről szólt a cégnek. A Telekom cserébe feljelentette.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint az ügyészség nyolc év letöltendő börtönt kért arra a fiatal etikus hackerre, aki a Telekom rendszerében egy súlyos biztonsági hibát talált, majd erről szólt a cégnek, ám azok nem javították a hibát – számolt be a 444 az esetről.

Nyolc év börtönt kért az ügyész a Telekom biztonsági hibáját feltáró etikus hackerre

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A fiatal programozónak tanul egy vidéki felsőoktatási intézményben, emellett érdeklődött az informatikai biztonság iránt. "A Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában figyelt fel egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó szokatlan IP-címre. Miután megvizsgálta a címet, kiderült, hogy azon keresztül lehetséges rendszergazdai jelszóhoz jutni, majd belépni a vállalat belső informatikai rendszerébe. Ügyfelünk azonnal jelezte a hibát, sőt, vidéki otthonából saját költségén a cég budapesti központjába is elutazott, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek.

A találkozón tapasztaltak azonban nem nyugtatták meg afelől, hogy a hibát tényleg megszüntetik, ezért később ismét belépett a rendszerbe, hogy tesztelje azt" – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy az egyetemistát addigra már a Telekom feljelentette. (Az ügyről bővebben az Index írt ebben a cikkben.)

A TASZ szerint ráadásul az ügyészség minősíthetetlenül rossz munkát végzett a vádemelésnél. Szerintük ugyanis a vádoratból nem derül ki, hogy pontosan mit is követett el védencük. Ráadásul az alku is botronyos volt a TASZ szerint: ha a védencük beismeri, hogy bűnös, akkor két év felfüggesztettel megússza, ha viszont nem, akkor legalább öt év letöltendőt kap. Mindezt akkor ajánlották, mikor a bizonyítékokat még meg sem ismerhette a bíróság (vagyis a bizonyítást nem folytatták le).

Az ügyész nem értett a dolog technikai részéhez, és ezt nem félt kimondani, ez így olvasható a TASZ szerint a tárgyalási jegyzőkönyvben: "nem vagyunk informatikusok, de a médiából tudjuk, hogy ha valaki számítástechnikai eszköz és internetkapcsolat birtokában megfelelő szaktudással rendelkezik, akkor ezeket a digitális lábnyomokat, amiket hagy, azokat el is tudja tüntetni." Szakértőt az ügyész nem kért fel, de előzetes letartóztatást kért volna az etikus hackerre, de ezt már a bíróság is soknak találta és elvetette az ötletet.

Az ügyészség ráadásul végül súlyosbította is a vádat közérdekű üzem megzavarása miatt, ezért lett az 5 évig terjedő letöltendőből hirtelen 8 évig terjedő. A közérdekű üzem megzavarását azonban maga a Telekom cáfolta korábban az esetet megíró Indexnek.

Ráadásul az ügyészség azt érdemben nem is vizsgálta, hogy az egyetemista bejelentése a Telekomnak közérdekű bejelentés volt, pedig az ilyet a törvény is kifejezetten védi. 

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Szakértőt az ügyész nem kért fel, de előzetes letartóztatást kért"

Az áPolt Művek jobban teljesít...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
arcmás
Miért ide írtam ezt?
Mert ezek gyilkosok.
Már rengeteg magyar megöltek, és most egy újabb gyilkosságra készületlenek.
Ha ez az ember 8 évre börtönbe megy...

Már milliószor bebizonyosodott 2010-óta, hogy ezeknek az emberélet nem számít (a diktátorok sajátja ez).
Számolatlan jele van, hogy mi, ki Orbán, és mire képes.
Ne kussolj tovább !!!
Van értelme minden kicsi lázadásnak - ami, ha végül összeér, akkor elsöprő lesz.
Orbán egy nemzetgyilkos hazug, tolvaj maffiózó, egy köztörvényes bűnöző, akit el kell üldözni (a menekülése után, meg halálbrigádot kell utána küldeni).
Ennyi.
terlasz
Hűen tükrözi a velejéig romlott O-rendszer hatalomgyakorlását.
kereső
Remélhetőleg a biróság kérni fog szakértőt az ügyben, és elmeszeli az ügyészséget.
SystemError
Amúgy tényleg gondatlan vagy bódult állapotban való emberölés miatt nem adnak ennyit(sajnos)... Milyen egy szar férgek ezek és persze akik mögöttük állnak...
RonaGyuri
Társadalom, veszélyesség és Magyarország

e három kifejezés ismét egy mondatban

Hosszasan elmélkedhetnék a példákon, de hic & nunc csak a legjellemzőbb „előzetesre” emlékezetetek a friss elrettentő példa előtt.
Igen abban a törvénytelenségektől hemzsegő bizonyos emútnyoc évben történt, hogy ellenzéki képviselők, Orbán Viktor vezetésével megrongálták – tegyük hozzá a rendőrök csak nézték, sőt később nem tudták felidézni, hogy kik lehetnek – a parlamentet védeni szolgáló kordont. Magát a történetet nem mesélem el, ahogy azt sem, hogyan változtak a vonatkozó népszokások. Csak felemlítem a derék bírónő ítéletét, aki bár kénytelen volt beismerni, hogy megvalósult a csoportos garázdaság, de tekintettel a este társadalmilag súlytalan voltára nem tartotta szükségesnek még szóbeli intés kiszabását sem!
Polt pribékjei „tevékenységének társadalomra veszélyessége miatt” indoklással 8 év börtönt kértek az un. etikus hackerre! =))
gazdag dezső
Világ szégyen a nálunk működő igazságszolgáltatásra.A

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.