Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió (EU) nemcsak akkor jár tévúton, amikor a kötelező kvóták ügyéről van szó, hanem az afrikai együttműködést is teljesen rossz perspektívába helyezi.

A tárcavezetőt kedden az M1 aktuális csatornán a többi között arról kérdezték, hogy a nap folyamán tárgyalt Osman Saleh Mohammed eritreai külügyminiszterrel.

Szijjártó szerint Európa biztonsága Afrikában kezdődik

Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium

Szijjártó Péter hangsúlyozta: eritreai kollégája "a magyar migrációs politikával ért egyet", mert ha hazájából eljönnek az emberek, akkor nem lesz, aki dolgozzon a jövőért, felépítse Eritrea modern gazdaságát.

Megismételte, hogy szerinte Európa biztonsága Afrikában kezdődik, tehát nagymértékben függ az észak-afrikai stabilitástól. Példaként említette, hogy amióta Líbia destabilizálódott, azóta az országon keresztül akadály nélkül éri el a migráció Afrika délebbi részeiből a kontinens északi partjait, ahonnan hajóra szállnak a migránsok és jönnek Európa irányába.

Szólt arról is: nem abban kell segíteni – amit a brüsszeli politika képvisel –, hogy minél több afrikai embert hozzanak Európába, hanem abban, hogy ott tudjanak maradni, ehhez pedig béke, stabilitás és gazdasági előrelépések szükségesek.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Jeruzsálemben lesz idén a visegrádi országok (V4) csúcstalálkozója; emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország volt a V4 elnöke, 2017-ben, akkor került sor először V4-Izrael miniszterelnöki csúcstalálkozóra – és a rendszerváltoztatás után először látogatott izraeli miniszterelnök Budapestre. Közölte: közép-európai országok, köztük elsősorban Magyarország, de Lengyelország és Csehország is fair és tisztességes megközelítését szokott követelni Izraelnek az ENSZ-ben, az EU-ban vagy más nemzetközi szervezetekben, ezért is van különös jelentősége a közép-európai térség és Izrael együttműködésének.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Csak a címre:-Végülis,ha a fidesz a trottyos puhossal Afrikába költözne,Európa,és ezenbelül mi,biztonságban lennénk...
tudode
Átértékelhetnék EZEK a harcias porszemecsKÉK, hogy a raktáron lévő elavult ROBBANÓSZEREKKEL nem csak azok szenvednek, ahol ELPOTYOGTATJÁK a vackukat,
.
---- Miattunk imbolyog a Föld
24.hu/tudomany/2018/09/25/fold-forgasi-tengelye/
.
Daragij tovaris druzba!
csipetke
Csak a címre:-Végülis,ha a fidesz a trottyos puhossal Afrikába költözne,Európa,és ezenbelül mi,biztonságban lennénk...
qxy
Le merném fogadni hogy ennek a Peti gyereknek van testvére.
Mert egyedül ennyire hülye nem lehet.
Commenter
persze, hogy ott. A sertéspestis már a spájzban van. A narancsos pestis beelőzte, elborította az országot.
papa.49
Szargyártó akkor miért NEM TOLTAD ODA A POFÁD MIKOR ERRŐL TÁRGYALT AZ UNIÓ AZ AFRIKAI KORMÁNYOKKAL ???
Akkor azt mondtátok ,,fúl nem veszünk részt benne,, előtte meg pont ti javasoltátok !!!
kereső
@papa.49: A megállapodást orbán vétózta!Mert ha nincs migráns,meg soros téma, mi a bánattal kampányolna most az EP választásra is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.