Csütörtökön a temető a szertartás idejére nem zár be, csak a 19-es parcellát kerítik el, illetve biztosítják őrökkel.

Mégsem a művészparcellában nyugodhat Andy Vajna

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Blikk értesülései szerint mégsem a Fiumei Úti Sírkert 41-es művészparcellájában, Kerényi Imre, Makk Károly és Jancsó Miklós mellé temetik Andy Vajnát, 

hanem a 19-es parcellába, ahol a kiemelt, állami temetésekhez használatos fém állványokon álló pavilon alkalmasabb helyszín lehet a zártkörű búcsúztatásra.

A lap arról ír, hogy a gallyazás jellegéből ítélve Demján Sándor üzletember és Madarász Viktor festőművész sírhelye környékén lesz a pavilon nyitott oldala, és vélhetően az Árkádsor, a Görgei Artúr sétány felé esik majd Vajna sírhantja.

Ezt a parcellát az Árkádsor jelentősen leárnyékolja a történelmi sírkert Fő útja felől, a Batthyány-mauzóleum pedig bástyaként védelmezi, és gépjárművel könnyen megközelíthető. 

A Blikk értesülése szerint kormányzati közbenjárásra nyílt meg a 19-es parcella, amely nemcsak előkelőbb, hanem zárt körű búcsúztatás rendezésére is alkalmasabb.

A család kérésére a temetéssel kapcsolatban nem adhatunk semmilyen felvilágosítást

– mondta el Bazsó Gabriella, a Fiumei Úti Sírkertet kezelő Nemzeti Örökség Intézet Főigazgatói Kabinetének sajtófőnöke a lapnak.

De az kiderült, hogy csütörtökön a temető nem zár be.

Csak a 19-es parcellát kerítik el, illetve biztosítják őrökkel.

Csak az léphet be, akinek a neve a listán szerepel. E részleges látogatási tilalom csütörtök déltől délután négy óráig lehet érvényben.

Zárt körben vesznek végső búcsút Andy Vajnától

Családja kérésére zárt körben búcsúztatják Andy Vajnafilmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

A Nemzeti Örökség Intézetének hétfői közleményében arra kérik a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a gyászoló család kérését.

A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjaként számon tartott filmes szakember életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában, január 20-án.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra.

A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt.

Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita, a Zenedoboz (Music Box) vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron vagy Roland Joffé, és olyan színészekkel, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Antonio Banderas, Sharon Stone és Scarlett Johansson.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a Tv2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak.

A nevéhez fűződik a filmtámogatási rendszer konszolidációját követően a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK, a filmalap által támogatott magyar filmek pedig több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.

Andy Vajnát saját halottjának tekinti a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Filmalap is.

Forrás: Blikk, MTI

Nagyvilág - 2020. September 29., 21:05
Vörös listára tette az Európai Unió Magyarországot
Itthon - 2020. September 29., 22:11
Sok fertőzött van a magyar börtönökben

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m73
Tudtommal közpénzen temetik el.Tehát akkor minden adó fizetőnek joga van le rónia,amit le akar:-).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@papa.49: kell a felhajtás, szerintem méltóbb lett volna sokkal, ha csendben eltemetik a hozzátartozói, és nem az állam.
Zeta
mégis, mi keresnivalója lett volna Jancsó társaságában?
Eladott Ország
@Zeta: Vajna producer volt. A produkció pénzügyi háttere és annak kockázata általában és elsősorban a producer terhe, a lóvéfelhajtás a feladata... tulajdonképpen ,gyártó, termelő.
Zeta
@Eladott Ország: ezért gondolom, hogy nem oda való!
Eriksson
@Zeta: Nem kell túlspilázni a dolgokat.
Ha aszerint választanák ki az emberek végső nyughelyét, hogy mi fontosat vagy hasznosat tettek életükben, akkor emberek millióinak csak marhalegelő jutna.
papa.49
Tegnapelőtt olvastam, hogy februárban Amerikában is lesz egy búcsúztatója a pénzembernek!!!
Élve a gyanúval véleményem szerint kiveszik az urnát itt Pesten, és átviszik Amerikába hogy ott leljen nyughelyet !!!
Ami itt most történik az csupán a csuti hibbant agyának a szüleménye, meg megint kidobunk jó adag suskák az ablakon !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.