A rendszerváltozás óta nem dolgoztak olyan sokan a magyar gazdaságban az utolsó negyedévi adatokat tekintve, mint tavaly, amikor 4 millió 481 ezer volt a foglalkozásban állók száma – monda Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napközben közzétett adataira hivatkozva közölte,

2018-ban 73 ezerrel emelkedett a versenyszférában dolgozók száma, ami azt mutatja, hogy még mindig van lendület a munkaerőpiacban.

Kiemelte továbbá, 2010-hez képest 800 ezerrel dolgoznak többen a magyar gazdaságban, közülük 650 ezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. Tehát nem arról van szó, hogy a kabinet önkormányzati vagy állami eszközökkel bővítené a foglalkoztatást, hanem a munkában állók száma a gazdaság növekedésével arányosan tudott emelkedni – mutatott rá.

Varga Mihály szólt arról is, hogy ebben az időszakban a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 69,5 százalékra emelkedett, de a kormány szeretné, ha ez a szám a következő hónapokban tovább nőne.

A munkanélküliek száma eközben mintegy félmillióról 167 ezerre csökkent, amivel a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 3,6 százalékra esett

- tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a magyar foglalkoztatási adatok uniós összehasonlításban is kedvezőek, kizárólag Csehországban, Németországban és Hollandiában jobb a munkanélküliségi ráta, Magyarország pedig Máltával hasonló mutatóval rendelkezik.

Mindez azt mutatja, hogy a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek kedvező hatásai voltak

- jelentette ki.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, a kabinet 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a tavalyi évben, ez pedig azt mutatja, hogy a gazdaságnak további munkaerő-szükséglete van.

Varga Mihály az egyre növekvő munkaerőhiányt a munkanélküliségnél kedvezőbb problémának nevezte, amelyre azonban szintén megoldást kell találni.

A kormány éppen ezért helyez nagy hangsúlyt az oktatás, a szakképzés és a duális képzés további fejlesztésére, valamint a kabinet ezért szeretné úgy átalakítani a munkaügyi kirendeltségeket, hogy azok a korábbi passzív attitűd helyett aktívan vállaljanak szerepet a munkaerő-közvetítésben – mondta, hozzátéve, azt szeretnék, ha a központok megkeresnék a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatokat, majd célzottan közvetítenék az álláskeresőket.

Varga Mihály megjegyezte, a munkaügyi kirendeltségeknek kiemelten segíteniük kell a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyák, a közfoglalkoztatottak, valamint a dolgozni vágyó inaktívak, illetve tartós munkanélküliek elhelyezkedését.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, a kabinet tavaly augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben kezdte el ezt a programot, mivel ezeken a területeken volt a legmagasabb a munkanélküliség. Az azóta eltelt fél évben összesen ötezer üres álláshelyet sikerült felkutatni a két megyében, amelyekre mintegy 3700 munkavállalót ajánlottak ki, akik közül 1400-an munkába is állhattak – mondta. Varga Mihály szólt arról is, ez azt jelenti, hogy a kiközvetített munkakeresők 37 százaléka tudott elhelyezkedni, ami nagyon jó arány a korábbi eredményekhez képest. A programnak köszönhetően Hajdú-Bihar megyében több mint hétszer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig kétszer annyian tudtak elhelyezkedni 2018-ban, mint az előző évben – tette hozzá.

Varga Mihály bejelentette, a program következő állomásaként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi kirendeltségeket alakítják át a következő hónapokban, ahol a munkanélküliségi ráta magasabb az országos átlagnál, bár 2010 óta 17,5 százalékról 5,5 százalékra csökkent.

A miniszter azon reményének is hangot adott, hogy a programot a későbbiekben országossá tudják bővíteni, így másfél év alatt 50 ezer új állást tudjanak szerezni a munkát keresőknek.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja ugyanitt elmondta, amíg megyéjükben 2010-ben 75-80 ezer álláskeresőt regisztráltak, addig mára ez a szám 34 ezerre csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma 220 ezerről 274 ezerre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a munkaképesek a korábbi 47 százalék helyett 65 százalékban jutnak munkához. Hozzátette, 2015-2016-ban 35-38 ezer közfoglalkoztatottat alkalmaztak, mára ez a szám 24 ezerre csökkent.

A kormánymegbízott szerint a megyében felmérésük szerint háromezer megüresedett álláshely van a vállalkozásoknál, a – közfoglalkoztatottakból és regisztrált álláskeresőkből álló – munkaerő-tartalék pedig 58 ezerre tehető. A most induló programban mintegy 8 ezer munkát kereső találhat új állást a célzott kiközvetítéseknek köszönhetően. Ezzel a vállalkozások gyorsabban, és az igényeiknek megfelelőbb munkaerőt találják meg – tette hozzá.

Varga Mihály kérdésekre válaszolva elmondta, a magyar kormány egyetlen cég, így a magyarországi Audi belső ügyeibe sem kíván beleszólni, az ottani jelenlegi munkaügyi konfliktusban a munkaadóknak és munkavállalóknak kell megegyezniük.

Megjegyezte ugyanakkor, egy elhúzódó konfliktus egyik félnek sem jó, ezért a kabinet abban bízik, hogy az érintettek minél hamarabb meg tudnak állapodni.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Földi Imre 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
...éhbérért,rabszolga módjára,ahogy a bán óhajtja?
kissé felnőttem
A 600 000 Londonival ? szép eredménynek hangzik vagy a gyere haza fiatallal?
Jól hangzik és el is hiszed?
arcmás
Varga: a rendszerváltozás óta nem dolgoztak ilyen sokan a magyar gazdaságban - éhbérét, rabszolgaként.
Hetente kéne annyi fizetést adnotok, amit egy hónapra adtok - TI GECI FIDESZ MAFFIA !!!
arcmás
Ahogy kikerültök a rendszerből, le lesztek vadászva.
Ennyitek van a jövőre nézve.
Magyar ember nem felejt.
arcmás
Gondolom majd utánam küldesz zsoldosokat.
Elbasztad!
Kinyírom mind, aztán megvakítalak téged.
Azt hiszed viccelek?
Én is azt szeretném hinni, hogy viccelek.
igazából nem az élni akarás motivál, hanem a bosszú.
Darabokra szedlek - ha kell !!!

Nem hiszed?
Járj utána.
De nem ígérek semmit.
Érted már, hogy miért vagyok egy állat?
arcmás
Ki vagy képezve?
Én is.
Te mire?
Mert én világok harcosaként.

Ütköztetni az erőt.
Mikor ketrec harcoltál utoljára - amikor szabad a vásár?
Kb öttel elbírok, de tízzel is szembeszállok, ha kell.
Kipróbáljuk, te béna fasz, járógéppel gyúró?
Én egy geci vagyok - ezt érdemes tudni rólam.
papa.49
Ez a tökhülye gúnármiska addig hozsannázik, míg a végén kiderül, hogy már 10 millióan dolgoznak az országban )))))))))))))))))))))))))))))
Hülye vagy KÖNYVELŐCSKE !!!
arcmás
Direkt vagyok ilyen, te fasz!
Hogy kihívom magam ellen a sorsot.
Ez egy teszt.
arcmás
És ez nem egy IQ teszt.
A húr feszül, a béna banda meg marad - nyomorul önmagában.

Mi az élet értelme?
Megértetni a hülyékkel, hogy az életnek van értelme?

Az élet több, minthogy megszületsz, végigéled a lehetőségeid mentén az életed, amibe születtél, aztán meghalsz.
Te tényleg ennyire kevéssel beéred?
Te tényleg azt hiszed, hogy a pusztán energiából létrehozó anyagi világegyetemet létrehozó isten annyira hülye?
A világ legokosabb embere egy béna nyálcsorgató geci volt, aki tagadta Istent.
Ugye nem baj, ha vitatkozom az egész világgal, vagy ha kell, pusztítom?
Bizony, én azért kellek Istennek, mert világok pusztítója vagyok.
Mindenkinek van valami szerepe,
Lehet, hogy zsidó vagyok.
De ez tényleg lehet.
A ki-bebaszott családfám még nincs felderítve teljesen.
Lehet, hogy azért szeret engem Isten különösen, mert zsidó vagyok?
Ne már !!!
balos
A külföldieket is beleszámolva,meg akik külföldön találták meg Amerikát!
rdos
Az a baj Misukám, hogy te és nertársaid nem dolgoztál a rendszerváltozás óta. :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.