Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

Megállapodott az Audi és a szakszervezet
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A közlemény szerint a sztrájk a szerda esti órákban befejeződik, a termelés minden gyártó területen elindul.

A termeléskiesésből adódó következményeket még vizsgálja a vállalat.

Hozzátették, hogy az Audi Hungaria Zrt. igazgatósága a bértárgyalási időszak alatt célul tűzte ki, hogy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen, amely hozzájárul a dolgozók elégedettségéhez, biztosítja a győri vállalat gazdaságosságát, és garantálja a munkahelyek hosszú távú biztonságát az Audi Hungariánál.

Az AHFSZ a honlapján közölte, hogy

a vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-től 15 hónapra, a választható béren kívüli juttatás mértékét pedig 400 ezer forintra emeli az idei évben és ez az érték marad 2020-ban.

Május 1-től kap minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, és szabályrendszert dolgoznak ki március végééig, hogy a munkavállalók milyen módon rendelkezhetnek a gyermekek után járó és a pótszabadságokról.

Az érdekképviselet szerint a termelés egyes helyeken szerda este hat órakor, máshol este nyolc órakor indul újra.

Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja az MTI-nek elmondta, elégedett a megállapodással. A dolgozók összefogtak a sztrájk alatt, és kitartottak a szakszervezet mellett, a sztrájkban részt vevők kezdeti 4000-4500 fős létszáma hétfőn ötezrre emelkedett – tette hozzá.

Az AHFSZ január 23-án jelentette be, hogy másnap reggel hat órától január 31-e reggel hat óráig egy hetes sztrájkot tart, mert az Audi Hungaria Zrt. és a szakszervezet nem tudott megállapodni az idei évi bérekről a tavaly szeptember óta tartó tárgyalások során.

A sztrájk ideje alatt teljesen leállt a termelés Győrben, a termeléskiesés miatt január 28-án leállították a gyártást az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban, mert hiányoznak a Győrben készített motorok. Az Audi másik németországi gyára, a neckarsulmi üzem nem állt le.

A VW az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte, hogy

"a Volkswagen legtöbb telephelyén változatlanul zajlik a termelés", és "a győri sztrájk hatása csak néhány telephelyen érezteti hatását".

Tavaly összesen 1 954 301 darab motor készült Győrben, 10 864-gyel kevesebb, mint 2017-ben, s összesen 100 ezer jármű gördült le a gyártósorról, 5 491 darabbal kevesebb, mint az előző évben.

A győri székhelyű Audi az Audi- és Volkswagen konszern központi motorszállítója. A vállalatnál tavaly mintegy hatezer ember naponta több mint 8 800 motort gyártott a Volkswagen konszern 31 járműgyártó telephelye számára.

Győrben gyártják az Audi A3 Limousine és Cabriolet, az Audi Q3, valamint az Audi TT Coupé és TT Roadster modelleket. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít különböző Volkswagen konszernmárkák számára. Jelenleg mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

Az AHFSZ-nek mintegy 9300 tagja van.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Gratulalok a sztrajkoloknak a kitartasert. Igy kell ezt.
Peldat vehetne roluk az orszag minden rabszolgasorba taszitott retege.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
arcmás
Kiegyezés.
Orbán végig kussolt.
Orbán fél..
Orbán egy geci.
Megöllek Orbán.
Nem azért öllek meg Orbán, mert egy nemzetgyilkos náci diktátor geci vagy. hanem csak úgy, mert éppen ráérek.és egy geci vagyok.
Mikor öllek meg?
Amikor úgy adódik.
Néha van az úgy, hogy úgy adódik.
Ha türelmes az ember, eljön az idő, amikor úgy adódik.
Tudom, hogy én foglak megölni Orbán, ezt nem engedem át senkinek.
Puszta kezel csavarom ki belőled az életet - milliméterről milliméterre.
Sajnálom. Vagy nem.
arcmás
Orbán, a bátor kussolt végig.
Nem védte ,meg a multit, nem védte meg a dolgozókat.
Orbán egy geci, ha valami van.
1magyar
Május 1-től kap minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét,
Ez sokat elmond a sztrájk miértjéről.
Valódi kizsákmányolás ha nem kap a dolgozó 1 hónapban 1 szabad hétvégét.
emerencia
Gratulálok a Győrieknek de azért megjegyzem, hogy az egyik követelés ez volt: "a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen."
Úgy tűnik, az életkor utáni szabadság már a megegyezésből kimaradt. Vajon mi az amit még kihagytak? A részletekre is oda kell figyelni mert abban van az ördög! Könnyű ügy megbontani az egységet, hogy az egyiknek jár valami, a másiknak már nem pedig közösen sztrájkoltak érte. Remélem, erre odafigyel a szakszervezet a továbbiakban.
nezelodo
@bencemacska: Minek, ott a Gazsi, kézrátétellel is tud gyógyítani, végtére is csodatevő! Egy kis Lenci adományért biztos megteszi.
bencemacska
@nezelodo: ma,07:58
De a kórházba nem mer bemenni a "művét folytatni"!-:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok