Szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, amelynek során egy ember életét vesztette – közölte Budapest rendőrfőkapitánya pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Így vitték el a nyomozók a halálos kollégiumtűz kamasz gyanúsítottjait, akik a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették – videó

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai helyettese a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában keletkezett tűzesetről tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában 2019. február 1-jén. A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás miatt égett ki a kollégium, amelynek során egy ember életét vesztette. MTI/Balogh Zoltán

Terdik Tamás elmondta, hogy a katasztrófavédelemmel végzet közös munka eredményeként megállapították: a január 23-i tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt.

Ők ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, szabadlábon védekeznek.

A fiatalok közül az egyik 16, a másik kettő 15 éves

- közölte.

Terdik Tamás elmondta: a három fiatal január 23-án egyikük otthonában találta ki, hogy valamit fel kellene gyújtani.

Kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott egy kukát vagy valami mást felgyújtsanak.

A kollégium falának volt támasztva egy szivacs, azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről.

Felelősen kijelenthetjük, hogy a három fiatal együttes ténykedése hozzájárult a kollégium kiégéséhez

- közölte Terdik Tamás.

Így vitték el a nyomozók a halálos kollégiumtűz kamasz gyanúsítottjait, akik a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették – videó

Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23-án. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a tűzoltók a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, a kollégium épülete nagy terjedelemben, több szinten égett.

A tűzoltás három órán át tartott, a végleges munkák másnap délelőttig tartott, a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott.

Már az oltás során sikerült meghatározniuk, hogy hol keletkezett a tűz. Vizsgálatok még mindig zajlanak.

Az oltás során egy elhunyt embert, egy 45 éves családos férfit találtak

- közölte.

Kérdésekre válaszolva Terdik Tamás elmondta:

a fiatalokat csütörtökön fogták el, a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették, motivációjuk ebből fakadt.

Palotai Zsolt Gábor közölte, a falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így "mintegy kéményhatással" tudott a tűz terjedni.

Ez volt az oka, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata korábban azt közölte,

a kollégiumban 125 diák lakott, de a tűzeset idején sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak.

A rendőrség videót tett közzé a kollégiumtűz okozásával gyanúsított fiatalokról

A felvételen látható, amint az elfogott fiatalokat beviszik:

A tűz áldozata egy négygyermekes, veszprémi családapa volt

A férfi egy pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozott.

Épp doktori munkáján dolgozott, ezért volt Budapesten.

A közel kilencven ott tartózkodó közül egyedül ő nem tudott elmenekülni a pillanatok alatt felcsapó lángok elől. Holttestét az egyik lépcsőfordulóban találták meg.

Maga volt az életöröm. Nagyon szerettem vele beszélgetni, feltöltődtem már akkor is, ha csak a közelében voltam. Megfontolt, nyugodt, nagyon bölcs ember volt. Kevés ilyen kiegyensúlyozott embert ismerek. Nagyon nehéz róla múlt időben beszélni. A gyermekeit és a feleségét nagyon-nagyon sajnálom, mert ők így hatan egy annyira szép, harmóniát árasztó megbonthatatlan egységet alkottak

– emlékezett róla korábban egy barát a Borsnak.

Forrás: MTI, Blikk

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Kicsit fura. Szándékos gyujtogatás,kiég egy épület-több milliárdos a kár.A kollégisták minden holmija megsemmisül- több száz milla.És a legsúlyosabb- meghal egy ember. Ezek meg szabadlábon védekezhetnek? semmi előzetes, meg házi őrizet? Még akkor is ha kiskorúak,és hihetetlen az egész történet erről a furcsa tűzesetről.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
GeoCravker
@papa.49: Anno a Teréz krt-i robbantás is ezer sebből vérzett. Ma sem hiszem, hogy szegecses csőbomba robbant volna (a rendőrök nem élték volna túl).
Viszont ott sem érdekelte a kutyát sem, hogy mit hazudoznak össze.
papa.49
@GeoCravker: Sőt nem is volt a hunyó akit ,,elfogtak,, ha emlékszel a videókon egy az átlagosnál kicsit alacsonyabb pacák volt a boltban, akit meg elkaptak az egy 180 centi körüli faszi volt ...
Desischado
@papa.49: Miért nem? Pedig szép ám! Na jó, vicceltem! (nevet)
GeoCravker
@papa.49: de még a köpcösről sem bizonyították egyértelműen, hogy ő a hunyó.
papa.49
Ami a legfeltőnőbb volt az az, hogy a csuti már másnap ott járt és az igazgatónak megígérte kapnak egy másik koleszt másutt, tehát a történet magva az A TELEK KELLETT !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.