Az Európai Bizottsághoz fordult a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) a munka törvénykönyvének a túlmunka szabályait érintő módosításai miatt, mert azok a szakszervezet álláspontja szerint sérthetik a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelv rendelkezéseit – közölte a munkavállalói érdekképviselet pénteken az MTI-vel.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség az Európai Bizottsághoz fordult a munkatörvénykönyvének módosítása miatt
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Kordás László a MaSzSz elnöke az ügyben levélben fordult Joost Kortéhoz az Európai Bizottság Foglalkoztatás-, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának a vezetőjéhez, amelyben azt kérte, hogy

a bizottság illetékes szervezetei vizsgálják meg, a jelzett törvénymódosítás mennyiben felel meg az EU jogrendjének és azon belül a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelvnek.

A szakszervezet közleményében felidézte, a magyar Parlament 2018. december 12-én szavazta meg a munka törvénykönyve módosítását, amely 2019. január 1-jével lépett hatályba. A módosítás nyomán a munkaidőkeretet 36 hónap átlagában kell figyelembe venni, és csak utána kell elszámolni a dolgozóval. Így előfordulhat, hogy a napi és heti kötelező munkaidőnek, heti pihenőidőnek csak a munkaidőkeret átlagában kell érvényesülnie,

és a túlmunkával kapcsolatos költségeket csak három év után kell rendezni.

Kiemelték, hogy a törvény módosítása ugyanakkor szétválasztja a munkaidőkeret hosszát – ami 36 hónapra nő –, valamint a heti 48 órás maximális munkaidő számítására irányadó referencia időszakot, amely marad 12 hónap. A jogalkotó a MaSzSz álláspontja szerint így kívánt megfelelni a vonatkozó uniós irányelv tételes jogi rendelkezéseinek. A szakszervezet szerint ez a lépés egyúttal azt is mutatja, hogy a magyar kormány meglehetősen sajátos módon értelmezi az európai közösségi norma minimumszabályait

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a munka törvénykönyvének módosítása sérti a munkaidő-irányelv rendelkezéseit, és a gyakorlatban ez a túlzottan hosszú időtartam (36 hónap) a munkavállalóra terheli a túlmunka elszámolásának kockázatát, és a jelenleginél is súlyosabb helyzetbe hozza a munkavállalót a munkaidőkeret lejárta előtti munkaviszony – illetve a vállalkozás – megszűnésének egyes eseteiben.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@Mirabilis: Az Orbán kérdés megoldása a magyarok dolga és nem az EU-é. Max ha százezren fognak hetekig tüntetni akkor esetleg Európai is lép valamit látva az emberek felháborodását. De nincs tömeg. Ez nem olyan társadalom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Mirabilis: Még nem is nagyon akartak, csak figyelték a fejleményeket! T.i. az ÚNIÓ éppen az ilyen alakok feltörése ellen alakult és még nem volt rá igazán példa!!!
tudode
Ezt a BRECUST a magyaroknak kell lenyelnie, miközben a KOLOSTORBAN folyik a meló!
.
--- Beszállt az állam a balatoni hajózásba
.
444.hu/2019/02/01/beszallt-az-allam-a-balatoni-hajozasba
.
--- Mészáros Lőrinc építőcége 3,2 milliárddal drágábban épít uszodát Zalaegerszegnek
.
444.hu/2019/02/01/meszaros-lorinc-epitocege-32-milliarddal-dragabban-epit-uszodat-zalaegerszegnek
.
Lehet még gatyázni addig, amíg KŐ KÖVÖN nem marad meg a KÖZVAGYONBÓL!
Eladott Ország
Szakszervezeti vezetők levelet írta a Európai Bizottsághoz, aztán beültek az idei vásárlású AUDI-ba, (Land Rover) és hazafele vették az irányt Buda felé...B@zmeg, ne levelezzetek, hanem hozzátok ki az embereket az utcára, országos sztrájk, útlezárás, pöcsömbemár! A szakszervezeti vezetők fizetett fidesz-bérencek! Onnan senki se várjon felülről szervezett akciókat! Maximum a tagok kilépnek a vezetők árnyékából és rászerveznek maguk!
human
@Mirabilis: Az Orbán kérdés megoldása a magyarok dolga és nem az EU-é. Max ha százezren fognak hetekig tüntetni akkor esetleg Európai is lép valamit látva az emberek felháborodását. De nincs tömeg. Ez nem olyan társadalom.
human
@Mirabilis: Még nem elég rossz a magyaroknak. Nyugaton már ennek töredékéért is utcára mennek az emberek. De ennek szerintem az az oka, hogy nem ajándékba kapták a demokráciát, mint mi, hanem súlyos áldozatokat hoztak. Olyan áldozatot ami évszázadokig emlékezteti őket arra milyen érték is az amit demokráciának hívunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.