A virágzó időszakokat válságok követik, a válságban gyorsan kell cselekedni, a jegybankoknak és kormányoknak szoros, stratégiai szövetségben kell fellépniük – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

Matolcsy György: valamikor a következő évtizedekben bevezetjük az eurót

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én. MTI/Bruzák Noémi

A jegybank elnöke kiemelte: a 2008-tól kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság egyik fő tanulsága, hogy gyorsan kell intézkedni, ahogy azt az Egyesült Államokban tették.

Magyarország ugyan még nem tagja az eurózónának, de valamikor, a következő évtizedekben bevezeti majd az eurót – mutatott rá Matolcsy György, hozzátéve, ezért neki is le kell vonnia a tanulságokat az eurót érintő folyamatokról.

A már hatodik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures konferencián Matolcsy György kiemelte: az euró elmúlt két évtizede olyan tanulságokkal szolgál, amelyekből fontos következtetések vonhatóak le.

Az első 10 év, 2008-ig egyértelműen sikeresen zajlott, amiből a legtöbbet a felzárkózó eurózóna tagok közül főleg a déli államok profitáltak – jelezte.

Rámutatott: az ezt követő időszakot megszenvedte az eurózóna és úgy tűnik, a konvergencia eltűnőben van. Az eurózónában a válság hosszabb és mélyebb volt, mint az Egyesült Államokban, pedig onnan érkezett Európába, 2012 óta egy lassú helyreállításnak lehetünk tanúi.

Matolcsy György a tanulságokról megfogalmazta: virágzó időszak kell az egyértelmű konvergenciához, és teljesen "kifejlett euróra" van szükség ahhoz, hogy később a közös pénz a válságoknak ellen tudjon állni.

Amikor létrejött az euró, virágzó időszakot élt meg Európa, és akkor nem gondoltak arra, hogy újra gazdasági válság következhet be – hangsúlyozta.

Kiemelte:

nem lehet bűnbakként tekinteni az euróra, de kétségtelen, az eurózóna rendszere nem épült ki megfelelően.

Az EU nem kezelte jól a válságot, a fő hiba az volt, hogy Európa megszorító jellegű válaszokkal reagált a válságra – mutatott rá Matolcsy György.

Az MNB elnöke jelezte: az amerikai kormányzat és a Fed közös válságkezelése gyors fellépést tett lehetővé, emiatt az Egyesült Államokban lényegében 2009-re be is fejeződött a válság. Ott nem megszorító alapú válságkezelést valósítottak meg, miközben Európában az országok többségében a megszorításokra helyezték a hangsúlyt, az Európai Központi Bank is mintegy két évet késett a válságkezelés elindításában.

Úgy vélte:

a következő években egy újabb válság jöhet, ekkor gyors és hatékony válságkezelésre lesz szükség.

Rámutatott: az alkotmányok, a törvények alapján a jegybankok függetlenek a kormányzattól, de a kormányokkal együttes stratégiai fellépésre van szükség a válságok kezelésében. Emellett nem megszorító alapú válaszokat kell adni a válságra, lesz még gazdasági visszaesés, fel kell készülni rá – hangsúlyozta a magyar jegybank elnöke.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wpym
Nagyon remelem, hogy mire euro lesz, akkorra mar reg fegyhazakban lesznek a fideszes bunozok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Jelenleg a rubel van közelebb a forinthoz.
kereső
Milyen az a "teljesen kifejlett" euró?Jelenleg "báb" állapotában van? Majd,ha matolcsy lesz az európai központi bank elnöke, akkor lesz "kifejlett" -már csak az a kérdés,hogy pillangó,vagy hernyó?
Commenter
@kereső: az eurót majd akkor vezetjük be, ha már nem matolcsy lesz a jegybank elnöke, sőt nem is lesz bankelnök sehol sem, esetleg a rácsok mögött. A bolgárkertészek szerint az euró fejletlen állapotban, is inkább pillangó, semmint hernyó.
nevemnick
,,valamikor" ,,a következő évtizedekben"
Neked nem lesz már érkezésed arra, hogy az aláírásod szerepeljen a közös valután, legfeljebb a lúdlábmintás ing átvételi elismervényén.
kokopelli
@nevemnick: @kereső: ...vagy a piros pöttye miatt az "Ázsio"'-t!...300 Ázsio = 1 Euro = 300 Ft (;-))
Sámannus
Egésszen kultúrált magyar diplomata nyelven ez azt jelenti, hogy szarik ő az egészbe.
Egy szó mint száz komolytalan. Ők ezt a saját hasznukra kihasználják.
Lepényleső
Amíg tolcsit ma írjuk,amíg bán a királyuk,amíg a többség van alattuk,addig itt nem látunk €-t?
wpym
Nagyon remelem, hogy mire euro lesz, akkorra mar reg fegyhazakban lesznek a fideszes bunozok.
ibn Said
Lesz itt nemsokára Euró, csak Rubel-nek fogják hívni, ha így megy tovább minden!
Borsodi
Orbán amikor le váltotta Gyurcsányt azt mondta két éven belül euró lesz Magyarországon a fizető eszköz.Tudjuk Soros hibája miatt van még forint
nezelodo
Ha ezt a lapos dumát vizsgán egy hallgató előadja a szakirányú felsőoktatási intézményben, úgy vágja ki a vizsgáztató, hogy zavarában kifele menet törli meg a lábát a lábtörlőn!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.