Marad az eredeti elképzelés, lehet fizetni a magántanároknak.

Mégis kell majd nyelvvizsga az egyetemi felvételihez
Fotó:  Balogh Zoltán/MTI

Bár kedden a Magyar Hírlap arról írt, hogy várhatóan mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez 2020-tól, most már biztosnak tűnik, hogy a kormány nem halasztja el a szabály bevezetését.

A halasztást egyébként azzal indokolták volna, hogy az egyes országrészek között egyenetlen a fiatalok nyelvtudása, és a jelentkezők 40 százaléka nem jutna be a felsőoktatásba.

Az EMMI a hvg.hu kérdésére az alábbi közleményt adta ki:

Nincs és nem is várható semmilyen változás a 2014. december 18-án kihirdetett rendelkezésekben, amelyek szerint 2020-tól a felsőoktatásba történő felvétel alapfeltétele lesz egyrészt a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat, illetve a legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél. Utóbbi alól kivétel a művészet képzési terület.

A diákok többsége így járhat különórákra, ha nem akar kimaradni a felsőoktatásból.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szep napot
Nagyon helyes. Ma, egy kozepfoku nyelvizsga igazan elvarhato egy egyetemre keszulotol.
Bástya Béla Elvtárs
Az a nagy büdös helyzet, hogy 92 ezer diploma van bezárva páncélszekrényekbe! A tulajdonosaik - néhányan már 20 éve - várják a megváltót, vagy az irgalmas szamaritánust, aki esetleg megkegyelmez nekik, s puszira kiadja a dokumentumot...
Amikor jelentkezel felsőoktatási intézménybe, tudomásodra hozzák, hogy diplomát csak nyelvvizsga megléte után vehetsz a kezedbe! Alá is írod a képzési szerződést szeptemberben...
Akkor?!
Egyébként meg elvárható a XXI. században Magyarországon egy diplomás embertől, hogy egy-két nyelvet legalább középfokon beszéljen!
Tehát csak az kerül be, akinek 1 nyelvvizsgája (középfokú, komplex) már van... Így zökkenőmentes a diplomaszerzés!
justhpeter
Semmi értelme ezeknek a feltételeknek. Egyik oldalról a nyelvvizsga szorítás, másik oldalról a szakok megszüntetése és a létszám csökkentése. Az átkosban is ki mondták, hogy mik azok a dolgok amik pártnak nem tetszenek vagy nem kellenek. Ki kell tehát nyíltan mondani, hogy a NER-ben az állampártnak nem kellenek a diplomások. Ez tiszta beszéd lenne, de ennyire a fideSS-kdnp nem merészkedik. A fiatalok majd veszik az irányt a külföldi egyetemek felé, a szülők pedig majd szavaznak minden más alakulatra, de a fideSS-kdnp-re nem. Jogosan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.