Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

Orbán: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte:

az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is "a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel" jellemzett.

A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai,

a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja

- vélekedett.

Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy "nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt". Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el – magyarázta. Hozzátette: ha demokratikus EU-t akarunk – "és mi azt akarunk" –, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el.

A kormányfő kijelentette:

"lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény" –, de az biztos, hogy "a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni".

"Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk" – fogalmazott. Hozzáfűzte: ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert "a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit". Márpedig itt "méretes" történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették – mutatott rá.

Kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek – vélte.

Ugyancsak kérdésre elmondta:

a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért "semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni".

Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, "katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden". Különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor "Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében – magyarázta. Hozzáfűzte: "Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak".

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ajaj! Fekete leves a választás után!
Európa "magállamai"? Elefánt és kisegér a hídon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@kereső: Bartus Lászlót sokan, sokáig egyfajta negatív Cassandraként tartották számon. Amit a már cseppet sem hibrid rendszerről három éve írt az mára valósággá vált. A karácsonyi cikkére is jól emlékszem az Kossuth téri vörösterroros emlékmű visszaállítására mondta azt, hogy orbán karácsonyi ajándéka Magyarországnak egy koporsó. Az ő hibrid rendszere alaposan merít a kádásrista-horthysta hagyományokból, és ezekhez rakta saját találmányát a NER-t. A független bíróságok kiiktatása, a tudományos élet ellehetetlenítése már az utolsó mozzanatok az ő "művében." Kerül még homokszem a gépezetbe ami megállíthatja,vagy kész a "nagy mű" és az alkotó végre hátradőlve szotyolázhat? orbán a saját maga/saját maguk által alkotott törvényeket is szembeköpi, az EU val sem csinál mást. A politikai szankciók leperegnének róla azokat kiröhögné ahogy Farage és a UKIP is csak röhögött és röhög mindenen. Az első 2/3 besöprése előtt orbán megmondta hogy ő itt minimum 25 évre tervez. Ekkor erre sokan nem figyeltek. Hát most itt van, és jóval továbbra tervez mint 2022. Ő örökös minden?
Commenter
@kereső: A fidelitas és a matricázó ífjú kdnp-sek előtt szép jövő áll. Ld. Cser Palkovics, Szijjártó.A Magyar Gárda és mikor fog újra előkerülni?
kereső
@Commenter: Én először 2011-ben olvastam Bartus Lászlótól "jóslatot" orbánnal/Magyarországgal kapcsolatban- az irás cime " Az Únió első fasiszta állama" volt. Kiakadtam rendesen rajta, túlzónak itéltem az ott leirtakat. Sajnos,ahogy haladt az idő-Bartus Lászlót igazolta, sőt azt kell mondjam, nem is irt le mindent,ami bekövetkezett. Igy aztán Bartus inkább Cassandra, mint forditott Cassandra lett./sajnos!!*/ Forditott Cassandra Lengyel László lett,akinek "jóslatai",következtetései rendre nem jöttek be.
kereső
@kereső: Orbánt, csak orbán állithatja már meg.Senki-és semmi más! Elszabadult a hajóágyú-és kiépült a teljes gépezet.Még nem működik önállóan-hiszen finomitani még kell rajta- még be kell darálni az MTA-t, és van még nagy pénz-nem csak az eu-s pénzek, hanem gondolj bele- Egészséügy(szőröstül-bőröstül), a turizmus még csak most kezd pénzt termelni nekik,takarékszövetkezeti vagyon bveintegrálása a szuper bankba ( MKB,Bb,Takarékban)...és bizonyára azután jön a kkv-k "integrálása"! Na csak ennyi.
Commenter
@kereső: Ha már Lengyel Lászlót említetted ott van Kéri László is, orbán egykori egyetemi tanára. Szerinte már csak egyfajta "digitális forradalom" állíthatja meg orbánt talán hisz a fidesz kommunikációja mindenestül elavult. Szép lassan mindent visszaállamosítottak, meglesz a szuperbank jöhet bizonyos sportok dicsőítése, pénzelése a foci mellett (lassan vizes nagyhatalom leszünk) miközben az emberekre ráhúzzák a vizes lepedőt. A narancsos gépezet végül majd önmagát is bedarálja-csak túléljük ezt is.
advocat
Európa tesz ránk! És ezt vegyük komolyan!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.