A lázadás hazafias kötelesség azok számára, akik torkig vannak a rendszerrel – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédében szombaton, Budapesten.

Gyurcsány: "Orbán Viktor nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol"
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Gyurcsány Ferenc beszédében úgy fogalmazott: aki magyar hazafiként akar élni, annak ebben a világban lázadnia kell.

Helyesen lázadt az a bíró, aki nem volt hajlandó elítélni a hajléktalanokat, és helyesen lázadnak azok az orvosok és nővérek, akik otthagyják az "iszonyatos állapotban" lévő Honvédkórházat, és inkább kiállnak a nyilvánosság elé

- hangoztatta.

Lázad az a tanár is, aki, amikor a hatalom Ady Endrébe törli a lábát nap mint nap, azt idézi a költőtől, hogy "aki tudatosan hazudik, az galád, aki ismert hazugságot elhisz, az meg hülye" – fűzte hozzá.

A pártelnök leszögezte: az egyéni lázadás akkor lesz sikeres, ha összekapcsolódik, ha a közösség maga is lázad. Az ősz reményt hozott, Magyarország elkezdett ellenállni, talán lázadni is – idézte fel.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet tudni, hogy ez a folyamat hová fog vezetni, de nem tehetnek mást a hatalommal szemben. Bármennyire is nehéz időnként mindazokkal közösséget vállalni, aki a hatalommal szemben állnak, mégis ez a kötelesség – emelte ki. A pártelnök hozzátette: nem gondolta volna, hogy a "rabszolgatörvény" elleni tüntetések előbb a parlamenti, majd az azon kívüli ellenzéket is össze tudják kovácsolni.

Elismerte, igazuk van azoknak, akik arról beszélnek, hogy "bonyolult a múltja" a most összefogni igyekvő pártoknak. "Kevésbé érdekel az út, mint a cél!"

- jelentette ki erről. Úgy fogalmazott, nem kívánja senkitől, hogy szeplőtlenül érkezzen ebbe a küzdelembe, céljuk ugyanis egy európai, demokratikus és polgári Magyarország létrejötte. Ennek megvalósulása után pedig az ezért közösen küzdők demokratikus körülmények közötti vitában tisztázhatják nézetkülönbségeiket.

A DK vezetője ezt azzal vetette össze, hogy jelenleg "autokratákkal, diktatúraépítőkkel és hazafiatlan gazemberekkel" állnak szemben. Gyurcsány Ferenc elmondta,

szurkolt az Audi gyárában sztrájkoló dolgozóknak, és szurkol a Magyar Tudományos Akadémiának, ahogyan korábban a CEU-nak is szurkolt. Ugyanis aki bezár egy egyetemet, az lakatot tesz a holnapra, Orbánék pedig bezártak egy egyetemet

- jelentette ki.

Képviselni kellene a gyermekeink, unokák érdekeit is, mert az a kormány, amelyik elhazudja a jelent és elcsalja a jövőt, az elárulja a népét – érvelt. Az Orbán-kormány politikai értelemben lehet, hogy sikeres, de történelmi értelemben "gyalázatos" és bukásra van ítélve – hangsúlyozta.

Megfogalmazása szerint Orbán Viktor nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol. A kormányfő azért küzd, hogy az emberek féljenek, mert a félelem egyben tart egy közösséget, attól függetlenül, hogy az a közösség vereségre van ítélve

- jelentette ki.

Hozzátette: aki nem hajlandó aláírni a menekültkérdés rendezéséről szóló nemzetközi megállapodásokat, az azt szeretné, hogy a probléma fennmaradjon, mert azt gondolja, hogy a probléma fenntartása az ő hatalmát szolgálja. Orbán Viktor a "félelem legnagyobb mestere ma Magyarországon", és aki nem megy vele szembe, az a jövőt rombolja – húzta alá, hangsúlyozva: a DK a jövőt szeretné építeni.

A volt kormányfő a májusi EP-választás történelmi tétjének nevezte, hogy egy Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár politikája fémjelezte erős, az állampolgárai érdekében közösen fellépni tudó Európa jön-e létre, vagy pedig egy a saját lakosságát ijesztgető, bezárkózó kontinens, amit Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar kormányfő képvisel. Gyurcsány Ferenc szerint az utóbbi lehetőség megvalósulása esetén a tagállamok előbb-utóbb egymásnak esnének, előbb kereskedelmi, majd egyéb háborúkat robbantva ki.

A Merjünk hazafiak lenni! című évértékelő beszédet egy fővárosi szállodában tartották.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Amiről mindenki elfeledkezik a kötvényekkel kapcsolatban megjegyezni, hogy az 5 éves futamidő lejártával az állam, tehát az adófizetők úgy fizetik vissza kamatostól a lovettát, hogy azon az állam, tehát az állampolgárok buknak, de a futamidő lejártával a kiadott okmányok nem járnak le! A fizetős migráncsok hivatalosan megszerezték elvileg az életük végéig tartó uniós tartózkodási jogot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@Desischado: 01:14 Fizetünk mi a genyó kormány(orbán) miatt nemcsak ezért.Nagy a csend a nemzeti töklámpás vejkó miatt is,ott 13 milliárdot kell visszacsengetni az eu-nak.A kis pökhendi farok meg éli a milliomosok életét sajátlábú récsölével együtt,és röhögnek a markukba.Ráadásul még műemlékkastélyokat is átjátszottak tiborcnak.
kereső
Igaza van a "cimzetes hazudozónak"! Mert miért is vétóz meg minden megoldásra irányuló kisérletet -akár az Únió,akár az ENSZ részéről érkezik is javaslat- a magyar "diplomácia", orbán döntése alapján? A kötvény biznisz már csak járulékos haszon nekik, meg milliárdok vesztesége Magyarországnak. Orbánia mindig nyer!
desiro
@Manhattan: Ezt a degenerált nem érti, ne is foglalkozz vele kár a betűért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.