Miután kedden élőláncot is szervező tiltakozás volt a Magyar Tudományos Akadémia épületénél, az MTA vezetése úgy határozott, hogy nem vesz részt a kormány által rájuk kényszeríteni próbált ellehetetlenítésben.

A Magyar Tudományos Akadémia a honlapján közölte a keddi vezetőségi ülésén hozott határozatot.

Nemet mondott a kutatóhálózatuk ellehetetlenítésére az MTA vezetése

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökségi ülésére érkező Lovász László elnök integet az akadémia tervezett átalakítása ellen szervezett tüntetés résztvevőinek az MTA székháza előtt Budapesten 2019. február 12-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az üléssel párhuzamosan zajlott egy többezres tüntetés az MTA székházánál, erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak:

Élőlánccal vették körbe a MTA-t érintő megszorítások ellen tüntetők a Tudományos Akadémiát

Az MTA honlapján megjelent első határozat szerint 

az Elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.

Az Elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez.

Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.

Vagyis az MTA elutasítja a kormány által rájuk erőszakolni kívánt modellt, és írásbeli garanciát kérnek arra nézve, hogy megkapják az idei, 2019-es évre szóló központi költségvetési támogatásukat az Akadémia alá tartozó intézmények.

Az MTA elnöksége hozott egy második határozatot is, amely így szól:

Az Elnökség köszönettel veszi az Akadémián és más intézményeknél dolgozók támogatását. Továbbra is kéri az akadémiai dolgozók töretlen helytállását, bizalmát és higgadt feladatellátását.

(mta.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Tartson ki az Akadémia, májusban majd jön a segítség a szavazófülkékben.
Nessy
Persze, ha "mindenhez értő jogász" az illető, vagy semmihez nem ért, de remek politikai tisztánlátással rendelkezik, magas szintű kormányzati pozicióra tehet szert!
Tényleg semmi szükség nincs kis hazánkban tudásra, tehetségre, innovációra. Lásd Lőrinc barátot! Sors bona, nihil aliud! Ja, és nem árt jóba lenni Orbánnal.
amaramaistanna
...semmi kétség, ahol műveletlen maffiózók vezetik az országot, ott a tudomány a műveltség , az oktatás és a szabadság háttérbe kerül...számukra csak a hatalom és a szerzett javak számítanak... azok az "emberek" , akik most hatalomban vannak, nem a népet szolgálják (ami a feladatuk lenne), hanem igyekeznek szolgasorba döntenteni...ez az ország lakosainak cca 40 %-ával már sikerült... ők zömmel már a mélyszegénység határán vannak ... tudás, tudomány nélkül, már egy emberöltő is kevés lesz ebből kimászni... ha hagyjuk a MTA-át is "felzabálni" akkor senkik és semmik leszünk...
amaramaistanna
Ajánlom figyelmetekbe:
mta.hu/ és a www.facebook.com/MTA1825/ oldalakat a tájékozottság érdekében...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.