Debrecen a térség fejlesztésének élére áll, ennek érdekében a napokban megalakítja az agglomerációs fejlesztési tanácsot – jelentette be a város polgármestere szerdán év- és ciklusértékelő beszédében a Kölcsey Központban.

Dől a lé Debrecenbe, nagy terveket szövöget a polgármester
Fotó: debrecen.hu

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: Debrecen meghatározó szerepet vállal a térség gazdaságfejlesztésének irányításában, mert

eljött az ideje, hogy Európa egyik leghátrányosabb régiójából a kontinens egyik legversenyképesebb régiója épüljön fel.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben, amikor a város élére került, "szilárd és erős gazdaságot, stabilitást, új munkahelyeket, vonzó béreket és növekvő adóbevételeket" ígért.

A munkát "a kiszámíthatóságot garantáló stabil politikai, illetve erős gazdasági alapokon" sikerült elvégezni, miután a kormány 2014 után olyan stratégiai döntést hozott, hogy a megyei jogú városok maguk határozhatják meg a fejlesztések irányait.

2016-ban fogadta el az önkormányzat az Új főnix tervet, amelyben 200 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre helyi fejlesztésekre – emlékezetett Papp László, majd részletesen beszélt a terv hat pilléréről, a gazdaságfejlesztésről, a közlekedési beruházásokról, az oktatás- és kultúra területén megvalósított tervekről, az élhető és a gondoskodó város programjairól.

Kiemelte: 2014 és 2018 között

csaknem 600 milliárd forint működő tőke érkezését jelentették be, amellyel több mint hatezer új munkahelyet teremtettek, ami "példa nélküli a magyar városok történetében".

Utalt arra, hogy az önkormányzat 700 hektáron ipari parkok fejlesztésébe kezdett, amire nemcsak Magyarországon, de Európában sincs példa. Hozzátette: 2014-ben 7605 cég volt a városban, ma 8120, és a gyártás után egyre többen a kutatás-fejlesztési központjukat is Debrecenbe telepítik.

Papp László végezetül a jövő terveiről szólva utalt a Debrecen 2030 városstratégiai elképzelésekre, amelynek célja

"magasabb minőségi szintre vezetni a várost, hogy egy többmilliós régió fővárosa legyen".

A Debrecen 2030 programról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány nappal korábban Debrecenben azt mondta, hogy az mintegy 800 milliárd forintos fejlesztést jelent a városnak.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
A Kósa család már kinőtte a disznófarmot?
adrenalink
Mr 20% alias Kósa Lajcsi ebből is megkapja a szokásos részét? A jelenlegi polgimester mennyire van beárazva? Remélem azért marad egy kis aprópénz a fejlesztésre is... :-(
papa.49
Legalább 30 % ra hát talán jut, ha marad belőle, mert az első a ,,magánvagyonná,, alakuló rész !!!
Sámannus
Tán lehetett volna korábban még 1300 milliárd is, de akkor még házaltak vele mint a drótostótok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.