Az ellenzéki parlamenti pártok képviselői hétfő délután nem jutottak be az esztergomi Suzuki gyárba, ahol tárgyalni kívántak a cégvezetéssel a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításáról, a "rabszolgatörvényről", illetve a szakszervezet-alakítás jogáról.

Nem engedte be a Suzuki vezetése az ellenzéki képviselőket
Fotó: Szél Bernadett/Facebook

Az ellenzéki frakciók képviselői kivonultak a parlament hétfői üléséről, majd bejelentették: autós konvojjal indulnak a Suzuki esztergomi gyárához, hogy közösen demonstráljanak ott.

A politikusokat nem engedték a bejáratig, de Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője jelezte nekik, hogy két főt szívesen látnak a gyárban és tárgyalnak is velük. A képviselők öten szerettek volna bejutni. A kommunikációs vezető – a cégvezetéssel történt egyeztetést követően – sajnálatát fejezte ki, hogy nem fogadták el az ajánlatukat és közölte,

öt embert nem kívánnak a cég területére beengedni.

A pártok ezt követően sajtótájékoztatót tartottak. Jakab Péter (Jobbik) úgy fogalmazott:

"a Suzuki sokkal inkább a Fidesz stratégiai partnere és nem a magyar embereké".

Úgy vélte, a kormány olyan gazdaságpolitikát folytat, amely nem a magasabb bérek irányába mozdul, hanem az "olcsóság felé", s ezzel akarnak versenyezni a befektetőkért. Azt kérte, a kormány tárgyalja újra a Suzukival a stratégiai szerződést, abban kikötve, milyen mértékben akar a cég bért emelni.

Gréczy Zsolt (DK) kínosnak nevezte, ami egy "hazánk számára fontos" cégnél történt, miszerint kirúgtak egy 14 éve ott dolgozó munkavállalót, mert szakszervezetet akart alakítani. Szerinte mindez azt jelenti, hogy "a rabszolgatörvény bevezetése simán előfordulhat". Úgy vélte,

a Suzukinak meg kell értenie, a magyar munkavállalóknak joguk van szakszervezethez, joguk van képviselni a munkások érdekeit, joguk van a tisztességes bérhez. Jelezte: vissza fognak térni és tárgyalnak a gyár vezetőivel, mert ezt várják tőlük az emberek.

Varga László (MSZP) felháborítónak tartotta mindazt, ami hétfőn a Suzuki gyár előtt történt. Emlékeztetett, hosszú folyamat vezetett idáig: a 2010 decemberében "éj leple alatt" módosított sztrájktörvény, majd a 2012-ben elfogadott munka törvénykönyve, amely

"rugalmasan kizsákmányolhatóvá tette a dolgozókat", végül a "rabszolgatörvény", amely "embertelen mértékű túlórakeretet határozhat meg adott esetben".

Szabó Tímea (Párbeszéd) kijelentette: "elképesztő, hogy a kommunikációs vezetővel kellett tárgyalnunk, hisz ez nem kommunikációs kérdés, hanem a tisztességes bérről és emberhez méltó életről szól". Megjegyezte, hogy

nemcsak "hárommillió ellenzéki szavazó" érdekeit képviselik, hanem az összes dolgozó embert, hogy ne kelljen "heti hat napot dolgozniuk".

Közölte: addig fognak harcolni, amíg a Suzuki vezetői le nem ülnek velük tárgyalni.

Csárdi Antal (LMP) kiemelte:

addig tiltakoznak, amíg a kormány fel nem szólítja stratégiai partnerét, hogy ne akadályozza a szakszervezetek megalakítását.

Ezt a jogosultságot egy autógyártó cég sem vonhatja kétségbe – tette hozzá. Rámutatott, aki "elveszi ezt a jogot, annak nincs helye a magyar gazdaságban".

Szél Bernadett (független) szerint a Suzuki "akciója" önbeismerés volt, mert nem egyeztettek velük a vitás kérdésekről. "A hétfői közös tapasztalat azt mutatja,

az út kezdetén vagyunk annak érdekében, hogy legyen a munkavállalóknak valós képviselete a parlamentben és a gyárakban egyaránt"

- fogalmazott.

A Magyar Suzuki Zrt. hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy

nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki.

Kiemelték: a termelés a gyárban stabil létszámú munkaerő-állománnyal zajlik, így biztosított a 140-nél is több országban a hazai és európai piacokról érkező megrendelések kiszolgálása.

Kitértek arra, hogy az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak, csakúgy, mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
Azért a Suzuki tettére fel lehet hívni az európai vásárlók balos pártok figyelmét! Ne vegyenek SUZUKIT!!! Ennyi! "Külföldiül" tudó levelezők? Német, osztrák, stb. balos pártok? Megérdemlik! Kis sárga gonoszok! Unió?
nevemnick
Azért járják országszerte az esztergomi suzuki autógyár munkaerő felhajtói az országot, mert ,,...a termelés a gyárban stabil létszámú munkaerő-állománnyal zajlik..." A városunkban múlt hét pénteken jártak.
Hazudnak ezek is, mint a fő stratégiai partnerük.
Rohadjanak meg.
jancsipapa
Ezeknek ez a mániályuk. Mindenhova bemenni .Nagy balyban a Fidesz...
human
@jancsipapa: Nyílván ez figyelemfelhívás is egyben, de mi lenne a helyes ebben az esetben szerinted?
human
@Pegero: De azért kirúgtak egy frissen választott szakszervezeti vezetőt.
jancsipapa
@human: Szerintem el kéne kezdeni egy új, elfogadható pártot építeni ,új alapokkal,új emberekkel , amelyre jó szívvel szavazhatnának az emberek . Még van három év .Ez a mostani hajó elment és így tényleg elérik ,hogy Orbán (Fidesz) leválthatatlan lesz...
advocat
@Pegero: Ott dolgozol? Akkor ha leírnád, hogy mégis kiknek mi a gondja? Már akik ott is dolgoznak, nem csak vannak.
human
@Pegero: :) 14 fő, mi? Tedd már ide a hivatkozást ahonnan ezt vetted. A másik pedig, hogy nem a Suzuki vezetése fogja eldönteni, hogy alakulhat-e szakszervezet vagy sem. Ha a törvényi feltételnek megfelel akkor alakulhat.

Ilyen szépen még nem láttam senkit kiállni a multi mellett a magyar dolgozók érdekeivel szemben. Grat!
human
@Pegero: És azóta még többen csatlakoztak és fognak csatlakozni.

Egy üzemi tanácsot ne keverd a szakszervezettel, mert nagyon nem ugyanaz. Az üzemi tanács a vállalat érdekeit szem előtt tartva véleményez és tárgyal. Inkább csak kapcsolattartó és konfliktuselkerülő szerepe van. Ezzel szemben a szakszervezet elkülönül a vállalat vezetésétől, főleg mivel országos szervezet.

És a legfontosabb. Sztrájkjoggal csak a szakszervezet élhet.
arcmás
Minden sárga vietkong - valahol.

Szóval, egy nemzet területén a nemzet képviselőit nem engedik be a beengedett, adókedvezményben részesülő tőkések, mert az anyagilag hátrányos lehet a számukra...
Felfogod, hogy ez mit jelent, te fideszes gyökér!?

Meg sem próbálom elmagyarázni a butaságod történetét, mert azt megterhelőbb lenne megértened, mint ami egyszerűt, egyszerűen alapból nem értesz.

Mikortól kezdenek el bujdokolni a bátor fideszesek a saját hazájukban?
Mondjuk tegnaptól?
Te hülye fideszes, te tényleg azt hitted, hogy ez örökre így lesz?
Hogy te öröké megúszod - mert megvéd a párt - és nem fogsz szembesülni az egyéni felelősségvonással?

Maradjunk a számoknál:
A férfi 1-es
A nő 2-es
A hordalék, a fideszes bullshit. NULLA
Te faszopó, nyomorult, hülye fideszes

Szerinted nem, te fideszes hulladék?
Írnám, hogy ott a pont, de egy nulla vagy, ezért inkább azt tanácsolom, hogy keress egy good point-ot
arcmás
Nem bírom a sárgákat sem.
A sárgák olyan izék.
Yoda69
@Pegero: A Suzuki jelentos allami tamogatast kapott es kap a MI adonkbol. Szerintem igenis van jogosultsaga a szakszervezeteknek meg naluk is. Az ellenzek ezert ment oda, mert a japan sogun kirugta a szakszervezeti vezetot.
Ahogy a fideSSes O1G mondta aki idejon a becsulje meg a kulturankat. Marpedig Magyarorszagon a szakvezeteknek van multja es kulturaja, ugyhogy a japcsiknak is illene megbecsulni.
keresztapa
Várólistára került a bohóc kommandó a Suzukinál, pedig képviselők, na de ilyent hogy lehet lenyelniük, pedig lenyelték!
Köb Jani
A négy fő körözöttek listáján is szerepel, hol van ilyenkor a rendőrség? Lehet, hogy tudták azt , hogy agyilag mentesek mindentől. (Pácoltan)
Köb Jani
Melyik a szülő 1, és melyik a szülő 2, avagy együtt a szülő 1- 2, - és mi lesz a végeredmény neve? Semleges nemű 3. Na de ők kik a családfán? ' 1, 2, hogyan jöttek létre?
polar450
"Suzuki a mi autónk!" csak az üzem területérte ne jöjjön be senki!
Mekkora állami támogatást kapott a cég - közpénzből?
Köb Jani
@polar450: Tudni kell, hogy a termelés: az nem agyament politikai kategória, ott értékelőállítása van folyamatban, nem értéktelen politikai hablatyolás.
human
@Pegero: De te miért véded a nagyvállalat érdekeit a magyar munkavállalókkal szemben?
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?
arcmás
Magyarország területén!
A nagykövetség az az adott ország része, de egy Magyarország területén lévő gyárba?

Minden sárga vietkong.
Minden néger nigger.
Minden arab terrorista.
Minden indián... nos, indián.
arcmás
Szeretem az indiánokat, már kisgyerek korom óta.
Az indiánok nem szeretnek engem kisgyerekkorom óta.
De megbocsátok.
Mert ilyen vagyok.
Megbocsájtó.
Akiknek megbocsátok, azokat nem ölöm meg.
Akiknek nem bocsátok meg, azokat... megöli Isten ("Hagyd őket. Enyém a bosszúállás." - Isten)
arcmás
Akiknek én nem bocsátok meg, azoknak isten sem bocsát meg.
Ezért ez nagyon nagy felelősség.
Nagyon oda kell figyelnem, hogy kiknek bocsátok meg, és kiknek nem.

Fideszes Urak, és Hölgy, bocsánatot kérek, hogy nem bocsátok meg Önöknek.
Nem bírok.
Próbáltam, de Önök annyira eszkalálták a rosszat, a mocskosságot, aljasságot, hogy nem bírok.
De a nagyobbik baj - főleg egy magát kereszténydemokrataként meghatározó gittegylet tagjainak -, hogy Önöknek Isten sem bocsájt meg.
Milyen, amikor nem bocsát meg Isten?
Nagyon kemény - durván nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon kemény!
Tudod, amikor Isten nem bocsát meg, van ott minden - egy vagy két angyal szétkapja az egész helyet, és benne mindenkit, de úgy, utána atomkatasztrófa sújtotta területté kell nyilvánítani a környéket 1000 évre.
Yoda69
@Pegero: Szerinted lehet.
Szerintem pedig szandekosan ejtettek helyesirasi hibat hogy ezen csamcsogjon a fideSS-teve, es igy legalabb bekeruljenek a "koz"mediaba. A Suzuki-nal tortent fellepes pedig sikeres volt annak ellenere hogy nem jutottak be. Sot pont e miatt lett sikeres, mert megmutatja hogy tortenik valojaban az orbani multi seggnyalas.
Yoda69
@Pegero: Idiota ervvel csak egy nagyobb idiotat lehet meggyozni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.