Az egészségügyben a praxisközösség az alapellátás legmodernebb formája – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Verőcén.

Rétvári: az egészségügyben a praxisközösség a legmodernebb alapellátási forma
Fotó: Kovács Attila/MTI

Rétvári Bence, aki egyúttal a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a Dunakanyar Praxisközösség nyitórendezvényén kifejtette:

a praxisközösségekben részt vevő szakemberek nemcsak a betegekkel foglalkoznak, hanem betegségmegelőzéssel, életmód-tanácsadással, szűrésekkel. Általában nagyobb közösségekben alakul ki ez az ellátási forma, amelyhez hét háziorvos összefogása kell

- tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a betegek elvárásai mások, mint 30-40 évvel ezelőtt, ezért a betegellátást is máshogyan kell megszervezni. Hozzáfűzte: a praxisközösségekhez fordulva a páciensek az alapellátásban jutnak hozzá azokhoz az egészségügyi szolgáltatásokhoz, amelyeket eddig csak a szakellátásban kaptak meg.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a térségben olyan egészségház-fejlesztések voltak, amire már generációk óta nem volt példa; 32 településből 17-ben újul vagy újult meg az egészségház, és a megújulás nemcsak az épületekre, hanem az eszközökre is vonatkozik. Mindez hozzájárul a háziorvosok lehetőségeinek bővítéséhez, mert így bizonyos esetekben helyben kezelhetőek olyan betegségek, amelyek ellátásához eddig nagyobb városokba kellett utazni – mondta.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta, a kormányzatnak fontos a praxisközösségek kialakulása, ezért azok létrehozására

pályázatokat is kiírtak, s nemcsak a konvergenciarégiókban, de Pest megyében is.

Rétvári Bence elmondta: kormányzati sikerként értékelik, hogy az elmúlt hat évben egy évvel nőtt Magyarországon az egészségben eltöltött évek száma.

Közölte, már 51 praxisközösség működik Magyarországon, amire a kormány 12,3 milliárd forintos támogatást adott eddig, amiből a Dunakanyar térsége csaknem 150 millió forintot kapott. A továbbiakban szintén pályázati formában 5,8 milliárd forintos fejlesztés indul majd el – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár kitért arra, hogy "az erőltetett európai bevándorlásnak" az egészségügyi rendszerre nehezedő többletterhe is van, mivel olyan emberek érkeznek, akiknek az egészségügyi előéletét nem ismerni, ezért új és Európában már rég elfelejtett betegségek is felütik a fejüket.

(MTI)

Itthon - 2020. November 29., 16:33
Jövő héten többször is havazhat

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Retekbence mi annak örülnénk igazán ha végre megszabadulnánk tőletek !!!
Praksziszközösséggel, vagy anélkül minegy !!!
Nessy
Rétvári! felfedezted a langyos vizet? Ez már a 90-s évek közepén ki lett találva csak aztán a politika, mint mindenbe, ebbe is beleütötte az orrát!
Nem tudod ki volt a 1998-tól 2002-ig kormányon?
papa.49
Retekbence mi annak örülnénk igazán ha végre megszabadulnánk tőletek !!!
Praksziszközösséggel, vagy anélkül minegy !!!
desiro
bence te vadorzó álkeresztény, azé tártak be megint egy osztály me ollan sok orvos van.
Tesztek érte, hogy sokan legyenek, akik nem érik meg a nyögdíjjat.
desiro
Jó ez a kép csak a kötél hiányzik a nyakából.
justhpeter
@desiro: Demokráciában nem akasztunk. Tökéletesen megfelel a kényszermunka. Így Bence is megismerkedhet azzal a munkával , amiről évek óta csak beszél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.