Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter kiállt a magyar igazságszolgáltatás függetlensége mellett a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjújában.

Trócsányi László – aki az európai parlamenti választásokon a Fidesz listavezetője – kifogásolta az Európai Bizottság egyre növekvő politikai szerepvállalását. Úgy vélekedett, hogy a bizottság nem tartja magát az európai uniós szerződések szelleméhez. Trócsányi szerint a szerződések őrének számító testülettől elvárható lenne a politikai semlegesség, és reményét fejezte ki, hogy a 2019-es európai parlamenti választások után Brüsszel ideológiailag kevésbé lesz részrehajló.

Trócsányi László kiállt a magyar igazságszolgáltatás függetlensége mellett a Die Pressében

Fotó: kormany.hu/Igazságügyi Minisztérium/Véssey Endre

Az igazságügyi miniszter az uniós alapszerződés hetes cikke szerint, Magyarországgal szemben indított eljárásról a következőképpen nyilatkozott: "Mindig fenntartásokkal fogadom, ha politikusok beszélnek a jogállamiságról. A jogállamiságról jogászoknak kellene ítélkezniük a tények alapján."

Trócsányi László – aki egyben Orbán Viktor kormányfő jelöltje az uniós biztosi tisztségre – egy példával válaszolt a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező hangoknak. Nemrég egy bíróság engedélyezte, hogy neonáci csoportok a "becsület napja" alkalmából rendezvényt tartsanak Budapesten, pedig a kormány a bajor törvénykönyvből átvett jogszabállyal lehetővé tette a szélsőjobboldali rendezvények betiltását – emlékeztetett az igazságügyi miniszter. A becsület napja a magyarországi szélsőjobboldal egyik legnagyobb éves eseménye annak emlékére, hogy a szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar alakulatok 1945. február 11-én este megpróbáltak kitörni Budáról.

"Meg voltam róla győződve, hogy a bíróság be fogja tiltani az összejövetelt, de legnagyobb meglepetésemre úgy találták, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága elsőbbséget élvez" az adott esetben – magyarázta Trócsányi, aki szerint az ügy ékes példája a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének.

A tárcavezető elmondta, hogy az igazságszolgáltatás legmagasabb tisztségeinek betöltésekor politikai szempontok is érvényesülhetnek. Például a francia alkotmánytanács elnöke Laurent Fabius korábbi szocialista külügyminiszter – mutatott rá.

A politika mindig szerepet játszik az ilyen kinevezéseknél, de csak akkor lesz belőle gond, ha valaki a hivatali eskütételt követően nem végzi függetlenül munkáját – húzta alá.

Trócsányi visszautasította, hogy Polt Péter legfőbb ügyész döntései részrehajlóak lennének. Sokan kifogásolták, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) bizonyítékai ellenére Polt nem rendelt el nyomozást a kormányfő vejének volt cége, az Elios ellen visszaélések miatt – emlékeztetett az osztrák lap.

"Megfogalmazhatnak politikai természetű vádakat, de ha az ügyészség megállapítja, hogy nem történt bűncselekmény, akkor azzal az ügy le van zárva" – mondta.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Együtt járt táncórára Orbánnal, amit a felcsúti hagyományoknak megfelelően a baromfiudvarban tartottak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
"Trócsányi szerint a szerződések őrének számító testülettől elvárható lenne a politikai semlegesség, és reményét fejezte ki, hogy a 2019-es európai parlamenti választások után Brüsszel ideológiailag kevésbé lesz részrehajló."
Ez a zorbán valagából kilógó szardarab ilyet tud mondani, h "elvárható lenne a politikai semlegesség, a Brüsszeli ideológia..." mikor az összes barom vele együtt az elmebeteg politikai ideológiáját, hazugságait fújja. Itthon bezzeg ez a természetes...
még ezt is képes volt mondani,
"Megfogalmazhatnak politikai természetű vádakat, de ha az ügyészség megállapítja, hogy nem történt bűncselekmény, akkor azzal az ügy le van zárva" – mondta."
Igen, mert nálunk kizárólag, orbán döntése alapján hoz ítéletet a legfőbb ügyész, te idióta. Ilyen tróger minisztereink vannak, hazug, képmutató, pozícióért és pénzért seggnyaló barmok. Ez mind azt hiszi, h külföldről nem látják, h mi történik ebben az országban? Rajtunk kívül is mindenkit hülyének néznek? Ez már tényleg agyrém.
SystemError
Van a politikán kívűl más olyan "szakma", ahol nettó azért fizetnek, hogy kiállj és a pofájába hazudj embereknek. Van, de ennyit nem keresel vele! :)
solidedge
Trócsányi a hazugságügyi miniszter.Ha valakinek, akkor neki igazán nem lenne szabad hazudnia. Nem sül le a bőr a pofájáról.
justhpeter
Lássátok feleim Trócsányit ezért fizetik. Ebből a rakás hulladékból akar a gazdaállata európai biztost csinálni...
papa.49
@justhpeter: Méltó utóda lesz a jelenlegieknek !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.