A civil szervezetek feladata a nemzeti érdekek szolgálata, nem pedig az idegen érdekeké – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az Erdélyi Magyarok Egyesületének rendezvényén pénteken Budapesten.

Szili Katalin kiemelte:

nem azokat kell erősíteni, akik a nemzet ellen, az Európai Egyesült Államokért dolgoznak, hanem azokat, akik a nemzetek Európájáról gondolkodnak.

A civil szervezeteknek a magyar nemzeti érdeket és az ehhez tartozó közjó szolgálatát kell megvalósítaniuk – hangsúlyozta.

Európa akkor tudja újra definiálni magát ebben a globális világban, ha a sokszínűségét azok a nemzetek jelenítik meg, amelyek őshonos népként e területen éltek, élnek

- mutatott rá a miniszterelnöki megbízott.

Ők nem bevándorlók, migránsok Európában, saját szülőföldjükön szeretnének gyarapodni, boldogulni

- tette hozzá.

Kitért arra, hogy az Európai Unió az őshonos kisebbségeket érintő kérdésekkel nem foglalkozik, nemzeti hatáskörbe tartozónak minősíti azt.

A bevándorló kisebbségekkel sokszor jóval elfogadóbb, barátságosabb, mint az őshonos kisebbségekkel

- mutatott rá. Példaként említette, hogy Európa hallgat a kárpátaljai magyarságot érinti jogszűkítések esetében, vagy a Benes-dekrétumok múlt évi megerősítésekor.

Ezért is nagy jelentőségű a Minority SafePack keretében összegyűjtött több mint egymillió aláírás. A nyomásgyakorlást az európai intézményrendszer irányába nem szabad abbahagyni – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin a környező államokban a magyarság létszámát elemezve megállapította: nem a "legfényesebb" a demográfiai helyzet, 15 év alatt átlagban 10 százalékkal csökken a magyarság lélekszáma.

Kiemelte: a magyar kormány jelentős lépéseket tett a helyzet javítására. Példaként említette a Köldökzsinór programot, az óvoda-fejlesztési és gazdaságélénkítő programokat.

Érdekünk, hogy ne a történelem tegye zárójelbe a területi autonómiára vonatkozó igényeket – fogalmazott Szili Katalin, megjegyezve, a magyar politikai életben alapvetően konszenzus van az állampolgárságot, a választójogot és az autonómiára vonatkozó igényeket illetően.

B. Kis Béla, az Erdélyi Magyarok Egyesületének elnöke azt mondta: szeretnék, ha a civil szervezetek be tudnának kapcsolódni abba a küzdelembe, ami mostanra szükségszerűvé vált a Kárpát-medencében az ott élő magyarokat nap mint nap érő jogsértések miatt.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Katalin, van egy javaslatom. Költözzetek Erdélybe, vagy Kárpátaljára,vagy a Vajdaságba, de azt se bánom, ha valamelyik diaszpórás közegbe távoztok. Mert ti meg , a magyar kormány tagjaiként nem a 93000km2 határauin belül élő magyarok képviseletét és érdekeit szolgáljátok, hanem mindazokét akiket fenntebb felsoroltam. nektek csak Ők a magyarok. Nektek Magyarország csak is és kizárólag az ellopható pénzekért, az ellopható vagyonért kell. És egyébként jó lenne, ha Te meg személy szerint ,árulóként eltakarodnál a közéletből.Szégyenteljes amit csinálsz.A szádból segget.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@kereső: Ebben még lehet kanyar az Unió részéről, mert ez megint ,,a kíbicnek semmi se drága,, esete !!!
relatív
@kereső: Sajnos a regnáló törvényhozása ellentmond annak a természetes elvárásnak, hogy a szavazatok csak akkor érvényesek, ha annak előnye, és kötelezettsége IS a szavazót ' terheli ' ! Amennyiben egyoldalúan érint egy szavazót, akkor annak szavazatát érvénytelennek kellene tekinteni !!!

Így egy ország határain kívül élők - bármilyen módon kötődnek az országhoz -, valamint egy közösség törvényei hatással nincsenek rájuk, szavazataikkal értelemszerűen nem befolyásolhatnák mások életét !!!
Dr plágium
Egy ilyen napraforgó ne adjon tanácsokat senkinek, inkább nézzen magába.
tudode
Jó példát mutathatna Szili K. a mozgássérülteknek, saját élethelyzetéből kiindulva, ha nem OTT SERTEPERTÉLNE, akik a megváltozott munkaképességűek ÉLETÉT LEHETETLENNÉ TETTÉK!
.
Nézzük csak CSODÁLATOS PÁLYAFUTÁSÁT:
.
MSZP politikai államtitkár, majd HÁZELNÖK, aztán valahogy onnan KOT KOT, ahol mindazok üCSÖRÖGNEK, akik sutba dobták az ELVÜKET, a pártjukat!
bencemacska
"...nem azokat kell erősíteni, akik a nemzet ellen, az Európai Egyesült Államokért dolgoznak, hanem azokat, akik a nemzetek Európájáról gondolkodnak."
Meg a jó q...anyádat.
Nem elég az hogy mennyi kárt okoztál az országnak - pártodról nem is beszélve - a "öszödi beszéd" fideszhez juttatásával!
Kár, hogy nem a fejed tépte le a robbanás!
staro2
Hiba lenne, ha ez a mindent eláruló luvnya mondaná meg, hogy mi a civil szervezetek feladata.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.