A tartalékképzésnek és a devizaadósság-arány jelentős csökkentésének köszönhetően Magyarország felkészült egy kedvezőtlenebb világgazdasági időszakra is – mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Figyelőnek.

ÁSZ-elnök: Magyarország felkészült egy kedvezőtlenebb világgazdasági időszakra

Domokos László a lap csütörtöki számában beszélt arról is, hogy a versenyképesség további növelése érdekében fontosnak tartana újabb adómérsékléseket, valamint szerinte el kellene mozdulni a hosszú lejáratú állampapírok irányába, amelyek egy része akár devizában is lehetne.

Kiemelte: tíz-, húsz- vagy harmincéves papírokat lehetne kibocsátani megfelelő kamatkondíciók mellett, ha az átlagnál nagyobb gazdasági növekedést akar elérni az ország.

Közölte, a teljes államadósság "forintosításával" elvben egyetért. Úgy fogalmazott, hogy

Magyarország sérülékenysége az elmúlt években jelentősen csökkent, ami főként annak köszönhető, hogy egyre kevesebb a külföldi hitelező, az adósság mind nagyobb részét forintban tartja az ország, devizatöbblet van a fizetési mérlegben, emellett nem szorul külső hitelekre az állam.

Domokos László kiemelte, hogy az áremelkedést kockázatosnak tartja a költségvetés egyensúlya szempontjából. A kereslet és a kínálat egyensúlyának a munkaerőpiacon tapasztalható felborulásából fakadóan sok esetben olyan mértékben nőnek a bérek, ami mögött nem áll a hatékonyság javulása – fejtette ki utalva arra, hogy például az építőiparra és a kereskedelemre is jellemző ez a helyzet.

A számvevőszék vezetője kifejtette, hogy

további adó- és járulékcsökkentéseket tartana kívánatosnak, és állást foglalt a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele mellett.

A bérterheket tovább kell mérsékelni mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon – mutatott rá és emlékeztetett, hogy az adócsökkentések ellenére folyamatosan nőnek a költségvetés bevételei, ami a gazdaság bővülése mellett a fehéredésnek is köszönhető.

Domokos László arról is beszélt, hogy a beruházási piacot túlfűtöttnek tartja. Szerinte az államnak vissza kellene fognia a befektetéseit, hiszen az állami beruházások pörgetése a kapacitáshiány miatt automatikus árnöveléshez, minőségromláshoz, az építkezések elhúzódásához és végső soron a bizalom megingásához, közpénzvesztéshez vezethet.

Ha a vállalkozói szféra beruház, akkor a kormányzatnak visszább kell lépnie és fel kell készülnie arra az időszakra, amikor kevésbé lesznek aktívak a piaci szereplők

- összegezte.

A válságra való felkészülésről elmondta, a kormányzat és a parlament elvégezte a lecke java részét, hiszen jelentős tartalékokat képzett. A gazdasági fejlődésre jelenleg szerinte a legnagyobb veszélyt maga az Európai Unió jelenti, hiszen a költségvetési források visszatartásával való fenyegetőzések bizalmatlanságot kelthetnek.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Szóval értjük, hogy a 3M+1H elmélet szerint (mindig mindenki más a hibás) most is vakítani kell a parasztot. A törvényeket ők írják, méghozzá úgy, hogy azok minden esetben az ő hatalmukat segítse elő. Elég csak megnézni a fideszes Domokos László vezette ÁSZ-t, amely több ellenzéki pártot is elkaszált – feltételezhetően a kormány parancsára –, miközben a Fidesz-KDNP gazdálkodásában nem találtak semmi gyanúsat. Persze hogy nem találtak, hiszen egy volt párttagjuk „ellenőrizte” az egészet! Mit várunk a törvénykezéstől, a jogszabályoktól, amikor a fideszes Polt Péter dönt arról, hogy végső soron ki kerül bíróság elé és ki nem? Mit várunk akkor, amikor a verseny szabályait totálisan felrúgva vásárolja fel egy felcsúti gázszerelő, már régen nem csak a fél, hanem az egész országot? Mit várunk akkor, amikor párthű polgármesterek kezében vannak városok és falvak, ahol a másként gondolkodókat ellehetetlenítve félemlítik meg a lakosságot? Nektek már a hosszú börtönévekre kell felkészülni, te fideszes szarházi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
O persze majd utána dicsekedjetek volt ám már ilyen.bezárják a pénzcsapot egymásnak fogtok ugrani a koncért csak várd ki.A terület : Európa átjárója. minden lenyúlva, itt m. órjási káosz jön utánatok ami évekig úgy marad, max. ti menekültök akár Újzélandig is
papa.49
De mi a búbánat köze van az ász. nak a világgazdasági folyamatok előrejelzésére ???
Itt az okoskodó barom osztja azt ami neki nincs is csak egy nyalogány vagy domonkos !!!
Eladott Ország
@papa.49: Még többet akarnak lopni. Közel 2-3000 milliárd amit eltüntettek a "fijjúg" az elmúlt 8 év alatt, ezek mind külföldi számlákon pihenhetnek. Ez csak előzetes bejelentés a fideszes pártkatona részéről, hogy miért lesz még rosszabb. Jelszavuk folytatjuk, mármint a lopást!
Clavigo
@Eladott Ország: :) Hááát,,:) már el kezdték " kerülgetni" az önkéntes nyugdípénztárakat...( matolcsi " átszervezési-központosító " javaslatai..) Agyrém..
Eladott Ország
@Clavigo: „Miért lenne értelme a nyugdíjra takarékoskodni, egyszer már a nyugdíjpénztárakból is eltűnt a félretett megtakarításunk! Mi biztosítja, hogy az önkéntes pénztáraknál ez másként lesz, és nem fogják államosítani a félretett nyugdíjpénzt?” Megannyi kérdés amikor a fidesz mindent lop bűnbanda van a hatalmon.
bankmonitor.hu/cikk/lenyulhatjak-e-a-felretett-nyugdijpenzt/
Nessy
@papa.49: Kb. annyi, mint az MNB-nek az egészségügy átalakításához!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.