Közös szándéknyilatkozatot írt alá Lovász László és Palkovics László miniszter.

Kiegyezett a kormánnyal az MTA elnöke
Tüntetés az MTA mellett (archív) – fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Egyben maradhat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózata, az MTA elnöke ugyanakkor tudomásul veszi a kormány szándékát, hogy az akadémia szervezetén kívül kívánják azt működtetni. Ez is szerepel abban a közös szándéknyilatkozatban, amelyet Lovász László elnök és Palkovics László miniszter pénteken Budapesten írt alá.

Az MTA által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tárgyalódelegációja Lovász László elnök és Palkovics László miniszter vezetésével találkozott. Mint írták, a felek a következő hetekben dolgozzák ki a részleteket, az így születő javaslat az akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés elé kerül.

A szándéknyilatkozatban szerint a tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy

az MTA kutatóintézet-hálózata 2020. január 1., az új struktúra kialakulása után egyben marad, az esetleges belső strukturális változtatásokról az új irányító testület dönt.

A létrehozandó testület(ek)be az MTA és a kormány paritásos alapon küld képviselőket a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. Az irányító testület elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter konszenzusos javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki.

Az MTA kutatóintézet-hálózat által használt, működtetett vagyon az MTA tulajdonában marad. Az érintett vagyon új konstrukcióban történő rendelkezésre bocsátásának jogcímét azonban meg kell határozni. Az intézetek az MTA névjegyét (brandjét) használhatják, ha az MTA követelményeinek megfelelnek – áll a dokumentumban.

A felek kiemelték, hogy a kutatóintézet-hálózat világos, hosszú távú stratégia mentén – beleértve a finanszírozást is – működik. Az intézethálózat működtetését önálló jogi személy végzi, ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik.

"Az ITM minisztere biztosítja a 2019. január 1. és 2019. május 31. közötti időszakra az MTA kutatóintézet-hálózat működését szolgáló személyi és dologi forrásokat. A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az MTA kutatóintézet-hálózat finanszírozása legalább a 2019 évi színvonalon biztosított"

- tartalmazza a szándéknyilatkozat.

Mint írták, a kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

relatív
Sajnos ( ?! ), az okos emberek optimisták, és naivak !

Ez a banda még sosem tartotta be ígéreteit, most IS azt a kiskaput keresi, melyen az ígéretét ( a leírtakat ) a visszájára fordíthatja, és teljesen megmagyarázhatatlan módon intézheti az agymenését.

Már eddig IS hatalmas károkat szenvedett a magyar tudományos élet, de folytatásában még az inge-gatyája sem marad meg, mert a kormányzat hülyeségeit nem támogatja, ami ésszerűségét bizonyítja, de az önállóságát el IS veszti annak bosszúhadjárata következtében !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@kereső: Írtam, hogy szerintem...Mert a jövőn még dolgoznak, de jelen helyzetben nyugodtan folyhat a kutató munka, nem hátráltatják a politikai cirkuszok. Okos, gondolkodó, tudós embereket nem tudnak falhoz állítani! Ha ők is elmennek hazánkból, akkor becsukhatják az MTA kapuit, s beköltözhet Mészáros Lőrinc, s kutathatja honnan jöttek a milliárdjai össze!
kereső
@Cicamama55: az a "jövő" május 31-ig szól, a 2019-es finanszirozási összeggel.Ami tudjuk, hogy már a béka fenekét sem éri el.Ez egy falhoz állitás, csak még a kivégzőosztag nem állt fel.De már dolgoznak rajta. Szóval, nincs nyugodt alkotó munka.És -igen benne van a pakliban,hogy elmennek. Az MTA-nak már mindenhogy lőttek, a tudomány fellegvára!helyett lesz egy köztestület (mondjuk nem értem,hogy minek-látszat!!!),amelynek semmi köze továbbiakban a kutatóhelyekhez,a tulajdonképpeni tudományos munkához. A vagyont meg igy is,úgy is elveszi a kormány.Széchenyi-és a többi adakozó meg forog a sirjában.Ez a kormány=orbán csak és kizárólag rombol.A magyar tudományos élet halálos itélete megszületett.
Cicamama55
@kereső: "A tudás hatalom," így szól a magyar közmondás...A nagyon magyar, nagyon keresztény kormányunk most ezt próbálja átírni...-Nincs tudás hatalom nélkül- re. :((((((
Eladott Ország
@Pegero: Szidja az oroszokat, most meg Putyin seggébe járkál a gyíkocska nyelve, na ez Magyarország miniszterelnöke. Remélem büszkék a fideszesek!
www.youtube.com/watch?v=El-Fi0gcB5k

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.