A fényszennyezés csökkentésén az ELTE és az E.ON: sajátos világítási megoldások hoztak látványos eredményt egy Somogy megyei faluban. Ez az első olyan kísérlet itthon, amelynek a káros fények csökkentése az elsődleges célja.

Fontos kísérlet zajlik egy somogy megyei településen

Csillagokkal teli égbolt Bárdudvarnok fölött. A fényszennyezésmentes közvilágítás hozzájárul a Zselici Csillagoségbolt-park megóvásához. A bal alsó részen Kaposvár fénykupolája, közvetlenül mellette egy szomszédos település (Szilvásszentmárton) templomának díszvilágítása okozta fénypászma látszik. A Fiastyúkcsillagkép környezetében látható a 46P/Wirtanen üstökös is. – fotó: fenyszennyezes.hu

Meleg fehér fényre cserélték a Somogy megyei Bárdudvarnok közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyán színben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve ezzel a világon mindenhol egyre jelentőseb problémát okozó fényszennyezést. Az együttműködés során Magyarországon először telepítettek olyan új rendszert, amelynek a káros fények csökkentése volt az elsődleges célja.

Egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet, ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt európai uniós támogatással.

Fontos kísérlet zajlik egy somogy megyei településen

Az új világítás normál és éjszakai (22 és 4 óra közötti) állapota is látszik a felvételen. Így még inkább feltűnő a szín változása. Az éjszaka jelentős részében az ökológiai és az egészségügyi szempontból kedvező borostyán-sárga LED-ek világítanak csak. – fotó: fenyszennyezes.hu

A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat.

A létrejött „szabadtéri laboratórium” világviszonylatban is egyedülinek mondható, hiszen valós településeken, a valóságnak megfelelő körülmények között végezhetnek a szakemberek hiánypótló kutatásokat – mondta Prof. dr. Kolláth Zoltán, a projekt szakmai vezetője. Az eredmények segíthetnek a közvilágítási megoldások környezettudatos kialakításában más helyszíneken is.

Az egyetemmel a kivitelezésben együttműködő E.ON olyan közvilágítást épített ki a Hungaro Lux Light Kft. lámpáinak felhasználásával, amely csökkenti a fényszennyezést, miközben funkcióját is maximálisan betölti. „Folyamatosan olyan megoldásokon dolgozunk, amelyekben kiemelt szempont a fenntartható jövő, a természet védelme és az egészséges környezet kialakítása. A kihelyezett lámpatestek újdonságnak számítanak és kifejezetten a fényszennyezés csökkentését szolgálják” – tette hozzá Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Fontos kísérlet zajlik egy somogy megyei településen

Bárdudvarnokon is jól megfigyelhető, hogy maguk a lámpák a korszerűsítés után nem jelennek meg erőteljesen a felvételeken. A képek magasabb területről készültek, így enyhén felülről látszanak a világítótestek. – fotó: fenyszennyezes.hu

A kivitelezésben gondoltak a közeli Zselici Csillagoségbolt-parkra is, így közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek. Ezzel javul az égbolt láthatósága, és a környékbeli falvakból is szebb látvány az éjszakai csillagos ég. „Bárdudvarnok nem csupán egészségesebb és kellemesebb hely lett a fényszennyezés csökkentése után. Az új rendszerrel energiát is megtakarítunk, egyben kutatóközponttá vált településünk” – mondta Mester Balázs polgármester.

InfoStart

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Újabb játszótér az ELIOS-nak?
Ez is 13 milliárdunkba fog kerülni? Mert arra is azt mondták, hogy hatalmas nyereséggel fog járni.
papa.49
@namihami: Az eliosnak azzal is járt !!!
namihami
@papa.49: A vejkónak minden jár "" Házasodj Ausztria"" alapon!
A durbincshoz külön gratulálok Neked és a vele közös csapatnak!
papa.49
@namihami: Már nem érdekel csak állandóan bejelölöm a ,,cenzornak,, de semmi nem történik ...
papa.49
@namihami: A világításhoz meg csak annyit ez már jobb mint a fanyűvő cége által összebarmolt világításnál ha igaz ami a képeken látható !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.