Téves volt az értesülés, itt a jegybank reakciója.

Az MNB cáfolja, hogy megvágnák a gyermektelenek nyugdíját
Fotó: Pixabay

Simonovits András az Élet és Irodalomban félreérthetően fogalmazott, amikor azt írta, Botos József és Botos Katalin ötlete nyomán többletgyermekenként 20 százalék adódna hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le a nyugdíjból.

Az ötlet valóban létezik, de az nem az MNB mostani tanulmányában, hanem egy 2012-ben publikált könyvben jelent meg.

Az MNB pontjai között ez a szöveg szerepel a témával kapcsolatban:

(40) Az induló nyugdíj összegének megállapításakor a felnevelt gyermekek számának figyelembevétele: Azt javasoljuk, hogy a felnevelt gyermekek száma alapján kapjanak a szülők egy bizonyos mértékű nyugdíj-kiegészítést. A nyugdíj-kiegészítés lehet fix összegű, a nyugdíj százalékában megállapított mértékű vagy a gyermek keresetének százalékában meghatározott összegű. Franciaországban például a három vagy több gyermeket felnevelő anyák 10 százalékos nyugdíjnövelést kapnak. A gyermekek bruttó béréhez kötött nyugdíjkiegészítés azon gyermekek után járna, akik munkát vállalnak Magyarországon, ami a munkaerőpiac fehéredéséhez (a tényleges munkabér alapján megvalósuló adó- és járulékfizetésre való ösztönzés által) és a külföldön dolgozó munkavállalók hazatéréséhez is hozzájárulhat. A bruttó béren alapuló kiegészítés azt is figyelembe veszi, hogy a gyermekek felsőfokú végzettségének megszerzése a szülők számára jellemzően többletköltséget jelent, és a magasabban képzett munkavállalók általában véve nagyobb összegű járulékfizetéssel gyarapítják a nyugdíjkasszát. A gyermeket nevelő szülőket pedig hosszú távon arra ösztönzheti, hogy minél több erőforrást allokáljanak gyermekeik oktatására, mivel az ahhoz társuló magasabb hozadékból nemcsak az állam, hanem a család is részesül.

159 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A nyugdíjjárulékot nem a gyermekek után fizetik be a munkavállalók hanem a ledolgozott idő után. Itt úgylátszik nem érdemes dolgozni hanem elegendő gyereket csinálni bazmegeci. Csoda ha elmennek a Magyarok világgá?

Miközben a Föld végzetesen túlnépesedett.

Majd ha csak a gyerekvállalók fizetik a járadékot akkor oszthatod nekik a nyugdíjat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wpym
A k..va a...kat!!!

Es a nyugdijjarulek is 20-40%-al csokkenne???
papa.49
A szartolcsyt kéne megvágni egy fejjel kisebbre !!!
Peller Anikó
A nyugdíjjárulékot nem a gyermekek után fizetik be a munkavállalók hanem a ledolgozott idő után. Itt úgylátszik nem érdemes dolgozni hanem elegendő gyereket csinálni bazmegeci. Csoda ha elmennek a Magyarok világgá?

Miközben a Föld végzetesen túlnépesedett.

Majd ha csak a gyerekvállalók fizetik a járadékot akkor oszthatod nekik a nyugdíjat.
papa.49
Hozzáértés a köbön, ebből is látszik mennyire sötétek, mint éjszaka a pince mélye lámpa nélkül !!!
A gond csak az, hogy ilyen faszik osztják az észt mint ez a ,,blöff, blöff,, is !!!
Eladott Ország
Az egy dolog, hogy elmebeteg ember, de szakmailag is egy ön-, és közveszélyes ámokfutó. "Gyuri, de akkor ugye kölcsönadod nekem a bankos csávó kéróját jógázni?"
uploads.disquscdn.com/images/3d7a9f7305932fdb4c4a61261c3c73a6d99b63ef3b463761dfb4a08599653f10.jpg?w=600&h=402
Eriksson
Ez a téma már régebben is napirenden volt, aztán valamiért elaludt.
Az valóban igaz, hogy a családosok jövedelmük legnagyobb részét a gyerekeikre fordítják, sőt még a nyugdíjukat is.
Míg akiknek nincsenek gyerekeik, azok sokkal könnyeben meg tudnak élni, ilyen kötelezettségek nélkül.
Cicamama55
Ha ebbe belegondolok?! :(((((( A rokonságban van egy 68 éves gyógyszerésznő, aki még a ami napig is dolgozik. Családja nem volt, egyedül él. Képezte magát egyfolytában, doktori címet szerzett, stb. Na most majd az ő nyugdíjából vonnának el, az életükben soha nem dolgozó nagy roma anyáknak a javára?! :((( A piros pöttyös seggűnek már az agya is bepöttyösödött, hiányzik a szürke állománya! :((((((((((((
görbetükör
@Eriksson: A gyerektelenek többet dolgoznak, többet adóznak, ezzel eltartják a gyesen levőket, meg a gyerekek iskoláztatását fedezik.
Tehát dolgoznak a gyerekes családok helyett (gyes, betegség,stb.) eltartják az országot, ezért kell büntetni.
Illibsi országban csak a bűnözők élnek jól, a törvénytelenek, aki tisztességgel kidolgozza a lelkét, azt kizsigerelik, kihasználják, aztán az út szélén hagyják.
Erre szavaztatok!
1magyar
Beb@na!
Én egyedül neveltem 1-et de volt olyan nehéz munka mellett mint aki 3-4-et nevel kettesben.
kereső
Egy gyerek már nem gyerek!Me az édes jó sanghaji nagynénétek térdekalácsa! Azt büntetitek, aki felelősen gondolkodva egy gyermeket vállalt be, mert úgy itélte meg, hogy azt fel tudja nevelni biztonsággal, nem az állam-és a más adófizetők csecsén lógva?A többgyermekesek már igy is kapnak családi adókedvezmény cimén járulékkedvezményt- a rájuk eső nyugdijat-és egészségügyi ellátást már most is a gyermektelenek,és az 1-2 gyermekesek fizeték. Az anyukátokat nem kellett volna annak idején inkább moziba küldeni?
Eriksson
@görbetükör: Olvasd el még egyszer amit 10:52-kor írtam.
Ha úgy van ahogy mondod, hogy a gyerektelenek viszik a hátukon az országot, mert a gyerekesek akadályoztatva lehetnek a munkában, akkor az is egyértelmű, hogy annyival kevesebbet kerestek. Ergo: Kevesebb a nyugdíjuk is.
A család nélküliek meg mindent megengedhetnek maguknak anyagilag is, és nem utolsó sorban az egész életük a sajátjuk, nem tartoznak felelősséggel senkiért, csak saját magukért.

Még egy nem figyelmen kívül hagyható dolog, hogy a gyerekek befektetés a jövőbe. Ők fogják megkeresni a gyermektelenek nyugdíját is.
szaboria1
@Eriksson: Ja főleg azok a párok ahol egy betegség miatt nem lehet gyermekük. Főleg amikor már azt is szankcionálják milyen gyógyszert is kaphat.
Aki Én
Megint az öt gyerekes roma családok járnak jól :)
relatív
Ilyen eszeveszett javaslatokat csak egy elmeháborodott hirdethet.

A nyugdíj az egyetlen tényező, mely a munkához, az abban létrehozott javakhoz kötött. Ezt összekötni mindenféle félnótás tényezővel ( melynek a munka során megtermelt javakhoz semmi köze ) embertelenség, csak őrült javaslatként értelmezhető !

A gyermekek számának növekedéséhez egy normális közélet, és nyugodt, értelmes jövőkép szükséges, amit például a családi pótlékkal lehet kellően szabályozni.

Ilyen támogatás hiányában nem lehet remélni egy nemzet populációjának növekedését, de a stagnálását sem, mert kevesebb gyermek születik a mai közállapotok miatt Magyarországon, több a halálozás, és sokan hagyják el hazánkat IS emiatt !!!

A kellő változásra csak egy kormányváltás adhat valamiféle javulást ez ügyben IS !
Eriksson
@szaboria1: Ez aztán a nyomós érv. Hány ilyen pár van? Elenyésző a számuk és megoldásra is volna mód.
kereső
@Aki Én: meg Lévai Anikó, meg a ficsakos nem tudom milyen Nóra, meg a Novák Katalinok...meg a nagycsaládosok egyesülete, meg a...lehetne még sorolni.Merthogy az Ő adó-éés járulékkedvezményüket is fizetik az egy-2 gyermekesek.Amúgy Ők azok,akiknek jövedelme lehetővé teszi-hogy maximálisan kihasználják a "családi adókedvezményt".
vacsi
@kereső: Én nagycsaládos vagyok, de ez az ötlet baromság!
görbetükör
@Eriksson: Én megkerestem az aktív időmben a nyugdíjasok nyugdíját is.
És tudod, egyedül neveltem én is egy gyereket és kb. három hónapig voltam gyesen.
Ja, mégsem egyedül, mert velünk élt még a Parkinson-kóros anyukám is.
Úgyhogy megérdemelném a büntit, hogy nem volt még időm, idegem, érzelmi késztetésem pasikat fogni, hogy szüljek még jó néhány gyereket, hogy a jövőre is gondoljak. (Bár az is igaz, hogy nem álltak sorba az ajtónk előtt a pasik, hogy felvállalják a körülményeinket)
Illibsi ország igazságos törvénye uralkodik...
kereső
@vacsi: Félre értés ne essék, nem a nagycsaládosok ellen vagyok, hanem az ellen, hogy ilyen baromságok -éés teljességgel igazságtalanságok egyáltalán megfordulnak állitólag hozzáértő fejekben. Már ez a mostani családi adókedvezmény rendszer is igazságtalan- különbséget tesz gyermek-és gyermek között,és akkor ehhez még hozzájön, hogy a járulékom fejében más kapja meg az általam befizetett járulék utáni nyugdijat, ez mindennek a teteje.Ez után még az jöhet, hogy az én 40 évemből, majd csak minden harmadikat ismerik el a szolgálati idő számitásánál, mert a többit majd esetleg a ficsakos nóránál irják jóvá. Vagy ne adjak ötleteket?
azösszeskibanévfoglalt
@Shikari: nem. ez mellé. abban viszont sajnos a jelek szerint igazam volt, h buta vagy. ha csak ballibezésre meg köpködésre futja tőled, akkor inkább tilts le a picsába (lehet itt ilyet?), mert folyamatosan szekálni foglak az eccerű agyberendezkedésed miatt -már ha épp ráérek.
azösszeskibanévfoglalt
@Shikari: mondom, h eccerű vagy. legalább találnál ki új jelzőket. legyél egy kicsit kreatív. kívülről tudom már az összes szóösszetételeteket. olvasok nyócat is, szal kösd fel a gatyeszt :D
Eriksson
@görbetükör: Biztos úgy van, nem vitatom. Mindenkinek meg van a maga terhe.
Annak is, akinek csak a saját gondja a gond, annak is, akinek minden más mellett még ott a gyereknevelés is.
De azért megkérdezem: Egy átlagember miközben a tökét vakarja, miből neveli fel úgy gyerekét, hogy még nyugdíja is legyen?
görbetükör
@Eriksson: az átlagember, ha csak a tökét vakarja, ne is legyen nyugdíja.
Azonban aki dolgozik, adózik, annak legyen, mert az nem a gyerekek számának függvénye, hanem az adózásé.
Amiből a sokgyerekesek kivonják magukat!
kokopelli
@azösszeskibanévfoglalt: ...mit várhat el a pógár,egy olyan kormánytól amelynek "Führer"-je
mindenhez úgy nyúl hozzá,hogy az érdekköreinek az passzoljon! Nem akarom felsorolni,de
mindenki értheti!
1magyar
Nem szabadna ebbe így belenyúlni, rossz következményei lehetnek.
Bónusz-t igen, de kötelezni???
Macskaszem
Vegyünk egy minimálbérest, aki keres netto 99 ezer forintot Már ez is egy szégyenteljes összeg, de ennek nagyjából a 80 %-át kapja most nyugdíjként, ami 79 ezer Ft. A jövőben, ha nincs, vagy csak 1 gyereket nevelt, akkor 47 ezer Ft lesz a nyugdíja.
47 ezer...teccccik érteni??? Rohadjon meg az összes tahó bunkó aki ezekre a rohadékokra szavaz.
Eriksson
@görbetükör: Igazad van. A gyereknevelés olyan munka, melyért nem jár fizetség. Legfeljebb, ha bérszülő vagy. Abból viszont már adózni is kell.
Konklúzió: Saját gyerek nevelése kész ráfizetés...
Mégis azt mondom, akinek nincs utódja, az semmilyen nyomot nem hagy maga után. Még az emléke is elszáll nyomtalanul, mint pihe a szélben.
görbetükör
@Eriksson: ez hatalmas hazugság.
Ezer és egy tudós, művész, közéleti ember van/volt gyerektelen, akikre emlékeznek, akik a környezetükre, sőt az emberiségre hatottak.
Viszont lehet ezer és egy sokgyerekes, akikre jobb nem emlékezni...
szaboria1
Amikor elvették a magánnyugdíjakat már akkor érezhető volt , hogy ezek valami mindig kifognak találni. Lásd Matolcsy már aszt is közölte senkinek sem jár semmi az elvett magánnyugdíjból.
És még vannak akik hisznek ezeknek az ámokfutóknak.
görbetükör
@Eriksson: Még valami.
Mélységesen megvetlek téged is és mindenkit, aki ellentétet, sőt gyűlöletet szít ember és ember között.
Most adott esetben gyerektelen és sokgyerekes között.
Szégyelld magad!!!
picike1
a ledolgozott évek után legyen a nyugdija !!!
picike1
a gyerek nem dolgozott helyettem se soha !!!
Eladott Ország
A magyar átlagnyugdíjjal, Nyugat-Európában még a migránsok életszínvonalát sem lehetne elérni, nem beszélve a
reálbér robbanásból adódóan, ( svájci inexálás nélkül) a nyugdíj elszáll mint a lepkefing. A nyugdíjakból nem elvenni, hanem hozzáadni kellene. Ilyen ötlet, csak egy elmebeteg agyában születhet!
Dr plágium
Ez egy újabb delíriumos jövőkép?
Hogy is van ez? A gyerekek után kapják a csp-t, adókedvezményt, gyest, gyedet anyjuk picsáját...Akinek van 3 gyereke az 9 évig nem dolgozik ... nem fizet adót, e.biztosítást. Akinek nincs gyereke az nem kap semmilyen kedvezményt, dolgozik fizeti az adót, a biztosítást...és akkor vegyük el a nyugdíjuk felét?
Van akinek azért nincs gyermeke mert nem lehet (van aki szerint bűn a mesterséges megtermékenyítés) tehát nem elég neki a tragédiája még meg is büntetik érte.
Az ilyen elmebeteg szakértőket el kell küldeni a picsába a kurmánnyal együtt.
picike1
nem vagyok szinvak csak fehérre fogok szavazzok !!!
Eriksson
@görbetükör: Ez már úgy van, de azok tettek valamit a hírnevükért, és az sem elfelejtendő, hogy a legközismertebb emberek legtöbbjének van, volt családja.
görbetükör
@Eriksson: Gyalázat, hogy emberi mivoltjában sértenétek meg azt, aki gyerektelen!
Hogy van egy törvény, azt még elfogadom.
De hogy aki ennek vesztes, az még meg is érdemli, azt már soha!
Egyébként egy keresztény országban ilyent állítani - büntetendő kellene, hogy legyen! Hiszen Jézusnak sem volt sem felesége, sem gyereke.
Tudod, eddig sem volt gondom és eztán sem lesz a sokgyerekes családokkal.
De!
Eddig sem ítélkeztem és eztán sem fogok a gyerektelenek felett!!!
Szégyelld magad!
Dr plágium
@Eriksson: Miből gondolod, hogy a gyerektelenek gond nélkül megélnek? Van aki milliókat költött/költ arra hogy legyen gyereke és mégsem sikerül! Akkor még retorziót is alkalmazzunk?
Mindenki annyi gyereket szüljön ahányat biztonsággal fel tud nevelni. Ne mások kárára!
A nyugdíj járulékot pedig én fizetem a keresetem után, annak semmi köze a vállalt vagy nem vállalt gyerekekhez.
Eriksson
@görbetükör: Ha te minden véleményben gyűlölet szítását látod, akkor még szánalmasabb vagy, mint amilyennek elsőre látszol, úgyhogy a velem kapcsolatos véleményedre magasról tojok. Szerencsétlen kacsatojás.
Én nem mondom, hogy szégyeld magad, van neked elég bajod magaddal azon kívül is.
görbetükör
@Eriksson: Az írod: "Mégis azt mondom, akinek nincs utódja, az semmilyen nyomot nem hagy maga után. Még az emléke is elszáll nyomtalanul, mint pihe a szélben."
No, ezzel annyira kiakasztottál, hogy ignorállak. És rólad semmi más, csak ez fog eszembe jutni.
Szégyelld magad!
papa.49
@Dr plágium: Minden normális érti ezt ,csak a propagandistáknak NEM SZABAD EZT MEGÉRTENI ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Macskaszem
Mire a mostani szülőképes korosztály nyugdíjas lesz, remélhetőleg O1G meg matolcsy már alulról szagolja az ibolyát. A jóisten sem tudja, milyen kormány és milyen nyugdíjtörvény lesz majd akkor. Egy 30-40 év múlva bekövetkező, vagy be sem következő dologért senki nem szül gyerekeket rakásra.
kokopelli
@görbetükör: Jó ürügy a Zorbán-kormány análfabétáinak egy új éket verni két megkülön-
böztethető block közé! Ismerősnek tűnik,és Európa egy szomorú gyászos fejezetére em-
lékeztet! Egy ország hosszú távon gondolkozva sok, később "felhasználható" gyermekeket
akart biztos ami sicher alapon!,,,,,(Divide et Impera!..Teile und Herrsche!!...Oszd meg és...!)
Eriksson
@görbetükör: Pedig ez így igaz. Kinek nincs gyermeke, annak ki mondja, hogy édesanyukám, édesapukám. Ki kényezteti puszikkal, simogatással, a szeretet ezerfajta megnyíilvánulásával. Ki törődik vele, ha öreg és beteg lesz? Ki visz virágot majd a temetőbe, ha egyszer elmúlik az élet?
Akinek gyermeke van, az az ő szívükben és unokái szívében fog élni tovább, s amíg ők élnek, az élni fog a szívükben, az emlékeikben.

Azért az érzésért amit a gyermekeim és unokáim nyújtanak nekem, nem vagyok hajlandó szégyenkezni. Egy percig sem.
emerencia
@Eriksson: ma: 10:52 Egy újabb réteget akar még az eddigieknél is jobban fosztani az illiberális, fasisztoid beállítottságú narancsuralmi magyar állam! A többséget közülük ezzel együtt halálra is ítéli a több évtizedes adó és járulékfizető munkája ellenértékeként, hiszen még a teljes nyugdíjuk is alacsony a megélhetési költségekhez képest. Ők abból a pénzből gyűjtögethettek volna amit egész életükben befizetnek és soha vissza nem kapnak. A falatot is kilopnák orbánék a szájukból, ha tehetnék. Ha nem tetszik, hogy emberhez méltó nyugdíjat kapjanak, akkor a megoldás az lenne, hogy fizessenek 20-40 százalékkal kevesebb adót és járulékot míg aktívak. Abból spórolhatnak öreg korukra vagy öregen egy összegben fizessék vissza nekik amit egész életükben a mások gyerekeinek a felneveléséhez és jólétéhez önzetlenül befizettek.
Macskaszem
@Eriksson: Nem kell szágyenkezned, ha több gyereked van, de nekem se kelljen már, amiért csak egy van. Szerinted normális dolog, hogy akinek nincsen, vagy csak egy gyereke van, az öregségére dögöljön éhen, mert szemét módon megvágják a nyugdíját, amiért 40-50 évet dolgozott?
sokanvagyunk
A két Botosra meg 50 botot tartok reálisnak, fejenként.
emerencia
@Horizont: 11:28 Még az általánosban tanultuk történelemből, hogy a kapitalizmusban a bankárok mondják meg a népnek, hogy hogyan kell élni és így fosztogatják ki őket. Nos, ez bejött pedig anno rendszerváltáskor egy jóléti, európai piacgazdaágra szavaztunk. )))))))))))))))))):-
emerencia
@Eriksson: 11:29 Ja és ki fog vájkálni az orvosi adatokban?
Eriksson
@emerencia: "Abból spórolhatnak öreg korukra vagy öregen egy összegben fizessék vissza nekik amit egész életükben a mások gyerekeinek a felneveléséhez és jólétéhez önzetlenül befizettek"
Hát ez az. Öreg korukra nyugdíjként kapják vissza a befektetést az akkori gyerekektől.
szaboria1
@Aki Én: Igazad van már a szomszédom mondja, hogy a romák már érdeklődnek, mert a hirdetésben csokra hirdetik a használt ingatlanokat. Neki is van egy háza amit örökölt és kérdezték tőle eladja e.
Eriksson
@Macskaszem: Á, dehogy kellene szégyenkezni. Én sehol ilyet nem írtam. Csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy miért jó, ha van gyereke az embernek. És azt se írtam sehol, hogy helyeslem a tervezetet.
Eriksson
@emerencia: Miért kellene vájkálni orvosi adatokban? A dolgokat kérvényezni, pályázni, igényelni, méltányoltatni szokták. Aztán az illetékesek eldöntik. Azért vannak ott.
Clavigo
Bazdmeg... Még jobban sikerül megosztani-össze ugrasztani ezt a Szájbab@szott Országot,,,ezzel a "zseniális " agyrémmel..,, Vazzzze,,a gyerekek után járó adókedvezmény is eléggé " sántít ",,de legyen. Ha van szolg-időm,,befizettem a járulékot,,,MI A QRVA ANYJA KÖZE VAN EGY FÉLNÓTÁS KÖZPÉNZTOLVAJNAK (BY KÚRIA),ÉS A BOTOS CSICSKÁKNAK bárkinek a nyugdíjához,,,akár van,,akár nincs gyereke...??? Vazzzzzze,,,,ez egy agyrém.
cikicakk55
@Eriksson: ma 11:52
Az az ember aki a tökeit vakarja,már alapból nem átlag ember. Ráadásul amennyiben csak ezt csinálja és nem dolgozik,de van gyereke,akkor csak teher az állam nyakán,az ilyen ne is akarjon gyereket.Ezeket nevezzük megélhetési gyermeket szülőknek.Majd ha a nyugdíjas korba érnek a tökvakarók,megtudják,hogy jobb lett volna dolgozni. Igaz,aki nem a tökét vakarta,csak az utolsó 30 évben az egyre értéktelenebbé váló forint után még minimál bért is kap,na azok hiába dolgozták le az életüket, a nyugdíjuk akkor sem lesz több 60.70.000 ft-nál.
Clavigo
1 euro--315-320 ft.,,infláció,,,ecetera... Nem ezekkel kellene foglalkoznia egy jegybank elnöknek??
görbetükör
@Eriksson: Tudom, hogy érted, csak nem szabad értened.
De azért leírom még neked.
Nem azért kell szégyenkezned, mert vannak gyerekeid, unokáid.
Azért kell szégyenkezned, mert azt akarod elhitetni, hogy emberileg többet érsz azoknál, akiknek nincs gyereke. Holott az emberség nem gyerekfüggő.
És azért is kell szégyenkezned, mert nem szabad ezt értened és hagyod!.
Ennyi, befejeztem veled!
desiro
Meg a redvás anyátok picsáját!
Hál isten a gyerekek kint dolgoznak, ahhoz nem fér a puhos!
Aki Én
@Shikari: ...na, te meg a kiosztás. Olyan hülye vagy, hogy azt sem látod mennyire szopat téged mindenki. Kisebbségben vagy itt a gondolkodók között :)
Rajtad nevet mindenki, meg a buta szövegeden.
Toljad lúzer, ilyenek közt még értékesebbek vagyunk :)
Eriksson
@cikicakk55: Bocsi, ha félreérthető voltam.
görbetükör mondja 11:40-kor azt, hogy " Én megkerestem az aktív időmben a nyugdíjasok nyugdíját is."
Erre írtam, azt
"De azért megkérdezem: Egy átlagember miközben a tökét vakarja, miből neveli fel úgy gyerekét, hogy még nyugdíja is legyen?"
Itt azt akartam mondani, hogy a gyermekes szülő is dolgozott, nem a tökeit vakargatta. Tehát fizetett járulékot, ha egyszer van nyugdíja.
Átlagemberről beszéltem, aki a gyerekeit is nevelte, s ugyanakkor a nyugdíjasok nyugdíját is kitermelte.
Mert itt úgy lett beállítva, mintha csak a gyermektelenek fizettek volna járulékot
justhpeter
@Eriksson: A fiamék spóroltak öregkorukra a magánnyugdíjpénztárban.
O1G ellopta.
Kinek van ezek után erkölcsi alapja ebben az országban spórolásról beszélni ?
Gondolom senkinek.
A - szándékától és egészségétől függő - gyermektelen házaspár egész életében dolgozik, adót és nyugdíj járulékot fizet akkor is, ha nem ő élvezi később.
A sokgyermekes házaspár állami támogatásokat kap - GYED, GYES, adóvisszatérítés, stb - helyesen, amit a gyermektelenek nem kapnak.
Miért nem lehet azt a rendszert életképessé tenni, hogy a nyugdíj csak a munkában töltött idő és a befizetett nyugdíj járulékalapján járjon ? Mindenkinek.
A nagycsaládos az említettek mellett szociális alapon kaphat ingyenes bölcsődei, iskolai étkeztetést, ingyen tankönyvet és minden mást, amit a szociális kassza elbír.
Nem hiszem, hogy normális gyermektelen ember tiltakozna.
emerencia
@Eriksson: 13:39 Normális esetben igen. Remélem így gondoltad, ezért kaptál tőlem lájkot. De elrabolni a nyugdíjuk 20 ill. 40 százalékát az bűncselekmény, rablás. Ha ez megtörténik, remélem ezért és az összes többi disznóságukért a törvény előtt lakolni fognak.
Aki Én
@azösszeskibanévfoglalt: ...nem kicsit, nagyon buta. Csak figyeld miket ad itt elő ez a félkegyelmű elme toprongy @Shikari: Gondolom már rájöttél magadtól is, de ő itt az ügyeletes propagandista bohóc. Szerintem soxor ő maga sem hiszi el amit leír.
És gondolj bele, ő erősíti a fidesz-szektát. Hát mi lehet ott, te jó isten...
kokopelli
@cikicakk55: Annyira egyszerű nyugatabbra,hogy nem fogja fel a magyar kormány.mert olyan
nem lehet!? A gyerekesek kapnak családipótlékot,és az éves aóbevallásnál már még van a ked-
vezmény is feltüntetve az adókártyán!!Eltelik egy "csomó idő",és a gyerekek kirepülnek,ami azt je-
lenti hogy a szülők egy kicsivel több adót fizetnek!Megöregedve már nem számít hány gyerkő-
cük volt,mivel akkor kaptak többet,amikor arra szükség volt,éspedig a gyerekekkel együtt lakva!
Van egy érdekes mondás a balf@ßokra.:"miért ne csinálnák komplikátan,amikor egyszerűen is
lehetne!
Eriksson
@görbetükör: Ha apád-anyád így gondolkodott volna, akkor most nem írogatnál hülyeségeket.
Egy utolsó kérdés: Mit értesz azalatt, hogy "emberség nem gyerekfüggő.
És azért is kell szégyenkezned, mert nem szabad ezt értened és hagyod!."
emerencia
@Eriksson: 13:46 Csak úgy tudnak dönteni, ha vájkálnak az emberek magánéletében, hálószobájában, orvosi adataiban. Adatvédelmi és sok egyéb problémát is felvet a dolog. Erre senkinek sem lehet felhatalmazása. Nem véletlen, hogy nagyon sokan kiakadtak erre a hírre, akár vannak gyerekeik akár nincsenek vagy "csak" egy.
sokanvagyunk
Azok vajon mennyi nyugdíjat fognak itthon kapni, akiknek "munkájuk" miatt százezerszám hagyják itt fiatalon az országot?
Csizmás Kond
...aki nagymértékben politizál az ne vállaljon több gyereket mert az kihat az egészségére...
Aki Én
@Shikari: ...ma ez volt a legjobb hozzászólásod :)
Ahogy látom, mindenki eszi a szavaidat :)
emerencia
@Eriksson: ma 14:11"Mert itt úgy lett beállítva, mintha csak a gyermektelenek fizettek volna járulékot" Ebben igazad van részben. (Akik pedig orbániában nem fizetnek a gyerekeik miatt, fizettek előtte.) A különbség a kettő között csak annyi, hogy a gyermektelenek és az egygyerekesek a jövedelmükhöz képest többet fizettek be a közösbe. Ez eddig még rendben lenne, így működik egy emberi társadalom. Az orbánbanda viszont tovább rabolja őket úgy, hogy még véletlenül se tudjanak közülük sokan megélni, hiába dolgoztak és fizettek akár egy életen át! Ez ugyanúgy az orbáni határon belül élők népirtásának része mint a kőbe vésett nyugdíjkorhatár, a lerobbant, gyakorta életveszélyes egészségügy, oktatás, szétzilált szociális háló, még mindig általánosan EU-s polgárhoz méltatlan bérek, gyűlöletkeltés, közpénzlopás, stb.
Eriksson
@justhpeter: Kérdezd meg a fiad, mennyi pénzt kapott végkielégítésként a magán nyufitól?
Én úgy emlékszem a dolgokra, hogy a magánnyugdíj befizetések úgy történtek, hogy egy bizonyos %-ot a dolgozó fizetett be, bizonyos összeget meg az állam tett hozzá.
Amikor kiürült a nyugdíjkassza és már nem volt miből fizetniük, akkor csak azt vették vissza, amivel az állam járult hozzá a számlához. A dolgozó a befizetését visszakapta. Aki akarta.

Mint írtam, a gyermektelenek is élvezik a befektetésüket, mert az ő nyugdíjukat is megkeresi valaki más gyereke.

A családosok ami segítséget kapnak, azt azért kapják, hogy segítsenek a nevelési többletterheken. Ergo, akinek nincs gyereke, annak ilyesmire nincs is szüksége.

És én is úgy gondolom mint te, hogy normális gyermektelen embernek nem kellene tiltakoznia.
cikicakk55
@Dr plágium: ma 12:22
azt azért ne mond,hogy a három gyermekes anyuka 9 évig nem dolgozott semmit.Abban igazad van,hogy 9 évig nem fizetett adót,sem tb-t ,sem nyugdíj-járulékot, de dolgozott,méghozzá napi 24 órában.Nem tudom milyen lehet 3 gyermeket nevelni,mert nekem csak kettő van,ráadásul olyan,mint ha mind a kettő egyke lett volna,hisz majdnem 20 év korkülönbség van köztük. Az biztos,hogy egy gyermek is feladja a leckét,hisz 24 órás felügyeletet igényelnek,nem,hogy 3 gyermek. Arról nem beszélve,hogy ritka az az anya az utolsó 10-15 évben,aki kivette mind a 3 évet a szülés után. Esetleg az,akinek elvették a munkáját még Gyed-en vagy Gyes-en volt.Természetesen értettem,hogy mit akartál írni és igazad is van,csak a " nem dolgozó anyák" részéhez szóltam hozzá.
dr. prédikátor
@Shikari: Buzi cerkóf!!! Anyádat kielégitetted már ma???Megint szopóágra kerültél te illiberális gecicsomó!!!
görbetükör
Azért érdemes tovább gondolni ezt a nagyon rossz tervezetet.
Mert ugye vannak családok, ahol négy-öt-több gyerek is van. És a zöm jobb esetben munkanélküli, hajléktalanná váló, rosszabb esetben tolvaj, drogos, gyilkos.
De a szülei magasabb nyugdíjat kapnak és nem adóznak életük végéig.
És aki egyetlen gyereket nevel fel becsülettel adózva és a gyerekből orvos, tanár, tudós, művész lesz, az szívhat.
Aztán meg gondoljuk meg azt is, hogy magyarázza meg a gyerekének később a szülő, hogy azért van ennyi testvér, mert szereti őket és nem azért, mert eleve több nyugdíjat akart és nem akar adózni. Aztán magyarázzunk a felnövő generációnak az anyák, apák önzetlenségéről.
Tudjátok mit, nem is gondolkozom tovább.
Mert fel is tételezem, hogy ezt a törvényt keresztülviszik, bárhogy is fogalmazzák meg.
Hányingerem van már - és csak remélni tudom, hogy ez az ország nem fog beleroppanni ebbe az egészbe. :(
Eriksson
@emerencia: Erre igazán nem tudok mit mondani. Egy csomó vádaskodás az egész. Ami vagy igaz, vagy nem.
emerencia
@Eriksson: Sajnos ezek tények. Emiatt rosszak a statisztikák. Európa alján vagyunk ami az életviszonyokat illeti. Ezért menekül aki tud.
Eriksson
@görbetükör: Közben figyelj fel a címre, mert megváltozott. Már nem Matolcsy rablása a témanyitó, hanem az, hogy az MNB cáfol.
Egyébként javaslom, hogy nevezz be valami tehetségkutató sci-fi pályázatra, tuti, hogy díjazott lennél.
vacsi
Sajnos, ahogy azt a hozzászólók közül többen is érzik, itt az újabb próbálkozás éket verni az egyes csoportok közé: jelenleg a több gyerekesek és a gyerektelenek közé.
Mi 4 gyereket neveltünk fel, mind diplomás, dolgos ember lett, ma már mindnek szép családja van - és ennek nagyon tudunk örülni. De soha nem fordult meg a fejünkben, hogy azért kellene valakit megvetnünk, mert inkább választja a szakmai karriert, a békés egyedüllétet, mint a családot. Még azokat sem szólom meg, akik "elvetetik" a gyereküket - bár én soha nem lettem volna képes erre. De tudom, hogy bárki kerülhet olyan élethelyzetben, amikor egyszerűen nem vállalhat gyereket.
A nyugdíjat a ledolgozott szolgálati évek és a befizetett járulékok után adják, semmi köze a gyerekek számához. A NÉP szempontjából lehet ugyanolyan fontos ember, aki gyerektelenül tett sokat a társadalomért, mint az, aki akár 10 gyereket is felnevelt - persze, becsületes emberré! A kettőt összekeverni - bűn!
görbetükör
@Eriksson: Az MNB nem cáfol, hanem hazudik.
Mert az, hogy a sokgyerekesnek több nyugdíja lesz, azt jelenti, hogy a gyerektelennek kevesebb.
A lényeg ugyanaz.
Egyébként a banknak semmi köze az egyén magánéletéhez.
A nyugdíjnak adófüggőnek kell lennie és slussz!
Változatlanul megvetem azt, aki ezt az egyenlőtlenséget támogatja és el akarja kenni fogalmazás variálásával.
Ennyi!
Nessy
Egy valami nem változik. Egy gyerek, nem gyerek! Aztán akinek egyet adott a sors az szívott, mint a torkos borz. Régen nem járt családi pótlék, mindenhol a legmagasabb térítést kellett fizetni
Félreértés ne essék, az gyermek is csodálatos dolog, és a boldogságot nem adókedvezményben, pénzben mérik..
emerencia
@vacsi: Az egymásnak ugrasztással lehet, hogy az a céljuk mint pl. a mindenkire kötelezően vonatkozó majdani 72 éves nyugdíjkorhatárral való riogatással: elvonni a figyelmet. Csak az a kérdés, hogy vajon éppen melyik aktuális szemétségükről?
Eriksson
@görbetükör: Szóval te Matolcsy címűnek hiszel, nem az MNB-snek.
Ez lehetett volna akár egy pszichológiai teszt is.
dr. prédikátor
@Shikari: Kis buzi cerkóf! megkereslek oszt telerottyantom a geci pofádat!!!leszoptad már a főnöködet? homo buzikusz!!!
görbetükör
@Eriksson: Akár mi lesz a végén, te véded ezt az igazságtalanságot és különbnek érzed magad.
Ennyi.
dr. prédikátor
@Shikari: Ne ugass bele a magyarok dolgába te szőröstalpú román bozgor!!! takarodj haza a román kurva anyádba te gecicsomó!!!
Eriksson
@görbetükör: Milyen igazságtalanságra gondolsz tündérvirág?
Az igazságtalanság, hogy büszke vagyok a családomra, mert szépek, okosak, egészségesek? És, hogy egy percig se bántam meg, hogy "szaporodtam?"
görbetükör
@Eriksson: Már írtam, nem azért kell szégyenkezned, mert gyerekeid vannak, hanem mert a gyerekteleneket tartod semmire.
Gazemberség, amit képviselsz!
Clavigo
@Shikari: Hiányoztál Bumburnyák... Mi újság a Duna-deltában ? @nyádat kisámfáztad indulás előtt,,vagy megint a szamárra hagytad a teendőket ?
polar450
Ne bassz, az MNB túlterjeszkedik a hatáskörén/illetékeségén?

kii a gyerekek után kapta a nyugdíját, azéval játszanak levonósdit, aki a lemelózott idő után, attól takarodjanak a picsába!
Eriksson
@görbetükör: Nagyon meggyőzően érvelnél, ha érvelnél. De csak vagdalkozol. Írd ide szépen- de szó szerint, hogy hol írtam azt, hogy a gyerekteleneket nem tartom semmire.
dr. prédikátor
@Shikari: Buzi kis köcsög cerkóf!!! igaz hogy már anyádat se tudod megdugni, azt is a szamárcsődörre bizod???Szőröstalpú román bozgor!!!oláhcigányok ivadéka aki moslékon nőtt fel!!!
görbetükör
@Eriksson: - Az egész eddigi hozzászólásod azt sugallja,hirdeti, hogy a sokgyerekesek megérdemlik a magasabb nyugdíjat, pusztán azért, mert van sok gyerekük.
Tehát a gyerektelenek nem. Szerinted ez mit jelent?
Clavigo
@Shikari: Szültél ma már román ? Vagy legalább ellettél a hétvégén,bozgor ? Ha itt töltöd az idődet,a Propin,,,sosem lesz nyugdíjad Orbánisztánban...
Eriksson
@görbetükör: Szaladj át rajta még egyszer. Csupán azt írtam, hogy milyen sokba kerül a gyerekek felnevelése és mennyi lemondással jár, s hogy akinek nincs, annak ilyesmire nincsen gondja. Még azt sem írtam sehol, hogy helyeslem a nyugdíjpótlékot, azt meg pláne nem, hogy vegyék el a gyerektelenektől.
Ezt már csak te találtad ki nagy felbuzdulásodban.
görbetükör
@Eriksson: a véleményem rólad nem változott, sőt. Gyáva vagy elismerni is azt, hogy milyen tervezetet védesz. Tényleg befejezem most már veled - és erre fogok emlékezni, ha csak meglátom a nickneved.
görbetükör
@Eriksson: és hogy még világosabb legyen, az érveidet ott adtad elő, ahol egy ilyen szégyenletes tervezetről van szó. Nem pedig mondjuk egy abortuszos témánál.
Minden további szavad a tervezet mellett teszi le a voksot - és ezért határolódom el tőled!
Eriksson
@görbetükör: Szóval nem találsz megfelelő idézetet tőlem? Akkor kénytelen vagyok kinevezni téged egy elvtelen szószátyár krakélernek, akinek teszek a véleményére, de nagyon.
cikicakk55
@justhpeter: ma 14:14
Tudod amit írtál akkor lenne igazságos,ha a gyest és a Gyedet is munkaviszonynak tekintenék. Gyermeket nevelni ugyan is munka. Egyáltalán nem olyan nyugis egy anyuka élete,( most függetlenül a gyermekek számától) mint sokan gondolják. Mivel a Gyed,vagy gyes alatt az anyuka nem fizet semmilyen járulékot,így azt megértem,hogy arra az időre nem jár pénz majd nyugdíjas korában,de azt nem értem miért nem számít munkaviszonynak. Ugye most a nők elmehetnek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. Amennyiben a gyermek vagy gyermekek miatt kiesik a munkából,de munkaviszonynak számítanák,elmehetnének időben nyugdíjba és lenne annyi egészségük még,hogy amennyivel kevesebb nyugdíjat kapnak,mert leátlagolva nekik kevesebb a nyugdíjuk,azt megkereshetnék nyugdíj mellett.Addigra a legtöbb gyerek már elég önálló ahhoz,hogy az anyuka munkát vállalhasson nyugdíj mellett.Matolcsy nem normális ezt eddig is tudtuk,de nem kéne bele ugatnia a családok életébe.Foglalkozzon a bank dolgokkal,például az Euróval.
görbetükör
Nem tudom megállni,hogy Eriksson hazug, gonosz gondolatát ne cáfoljam azok számára, akiket esetleg megbántott:
"Mégis azt mondom, akinek nincs utódja, az semmilyen nyomot nem hagy maga után. Még az emléke is elszáll nyomtalanul, mint pihe a szélben."
Ez hazugság.
Csak a magam tapasztalatát leírva, nem egy és nem két rokonunk, ismerősünk, barátunk, szomszédunk van, akik gyerektelenek. Mégis emlékezni fogunk rájuk, amíg élünk, ha nem lesznek már.
Mint ahogy emlékezünk azokra a gyerektelen rokonunkra, barátainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra, akik meghaltak.
Hagytak nyomot maguk után tetteikkel, szavaikkal,gondolataikkal és emlékezünk rájuk, akárha lettek volna gyerekeik.
Míg a rosszindulatú, gonosz, gyáva, önző embereket hamar elfelejtik akkor is, ha tucat gyerekei voltak.
Mint ahogy én is elfelejtem Erikssont, amilyen gyorsan csak tudom!
Dr plágium
@Eriksson:" Mint írtam, a gyermektelenek is élvezik a befektetésüket, mert az ő nyugdíjukat is megkeresi valaki más gyereke."
A nagy büdös lóf...keresi meg más gyereke. Mindenki aki hivatalosan dolgozik fizeti az adót, nyugdíj járulékot és az egészségbiztosítást. Tehát mindenki a jövedelme alapján befizet, és mikor eljön az idő abból kap vissza.
Nagy tévedés azt terjeszteni, mondani, hogy a nyugdíjasokat eltartják!
Mondom ezt úgy, hogy nekem is vannak gyerekeim, de nem bírom az ilyen diszkriminációt.
@cikicakk55: Az nem vitás, hogy gyerekekkel 24 órás szolgálat van, de ha otthon marad bármelyik szülő az a gazdaságban nem tényező, nem termel, nem fizeti az adót stb...
Eriksson
@Dr plágium: "A felosztó-kirovó rendszer az éppen aktív dolgozók adójellegű járulékaiból finanszírozza az éppen nyugdíjas korú lakosság nyugdíját. Bár ez a rendszer mentes a gazdasági kockázatoktól, legalábbis ami a befektetések elértéktelenedését illeti, nem elhanyagolható politikai kiszámíthatatlansága: a majdani nyugdíj összegét politikai döntések határozzák meg, az egyén csak minimális mértékben tudja a saját nyugdíját, illetve annak összegét befolyásolni. Nem igényel takarékoskodást, fő hátránya, hogy egy ilyen rendszer erősen ki van téve a demográfiai változásoknak: az öregedő népességben megnő az egy aktív keresőre eső nyugdíjasok száma, ami vagy a járulékok növelését, vagy a nyugdíjak reálértékének csökkentését teszi szükségessé. Napjainkban folyik a felosztó-kirovó rendszerek reformja, melynek keretében pénztári elemek kerülnek beépítésre."
Részlet a Wikipédia cikkéből.
kokopelli
@Dr plágium: az a nagy csavar,amit megetetnek ilyen helyeken!A iratlan generációs szerződés a
fiatalok és az öregek között! Lóf@ßt mama! Demagógia a köbön!Ahhoz olyan tartós gazdasági fej-
lődés kellene,mint a háború utáni évektől napjainkig, a Bécsi út másik végétől az Atlanti oceánig!
Érdekes,hogy ott nem próbálják a gyerekek számával utólag megvezetni a lakósságot,hanem a fog-
lalkoztatottság évei alatt segítenek a szülőknek a gyerekek munkábaállásáig!Azután Coki!!!Miért
kell minden ß@rt újra kitalálni! Hány magyar-utas ß@r ment már úgy gallyra? Le kell koppíntani!!!
Eriksson
@Shikari: Lehetetlen.
Ha reggel 8-kor azt mondanám, hogy jó reggelt, az egyik rám förmedne, hogy hol van már a reggel, már szinte dél van.
A másik leanyázna, mert felzavarom hajnal 8-kor, és ebből kifolyólag ilyen meg olyan vagyok.
Tehát teljesen mindegy, hogy mikor mit mondok, aki kötözködni akar, az kötözködik. Márpedig az olyan akar, mert az a lételeme.
Hogy bunkó, azt nem veszi észre.
csak úgy....
@Eriksson: @Shikari: Ti ketten ,... mentálisan és fizikailag is annyira jól müködtök,hogy ha Tibinek lenne pennája és össze dugnátok azt ami nincs,még a csok -ot is igényelhetnétek! Telket ott vegyetek,hol van még kisegítö suli,mert ti ketten félelmetesen...Idézet töled! :) "Tehát teljesen mindegy, hogy mikor mit mondok, aki kötözködni akar, az kötözködik"
Az még az eszedbe sem jutott,hogy te kötözködsz ? Valami használati utasítást ,föl kéne ide dobnod magadhoz,mit szabad-mit nem mondani...stb.
Sámannus
Inkább elüldözik őket, mert itt már népirtásra készülnek. Aki nem menekül, annak annyi, a muszkák kurvára jól érzik itt magukat.
Eriksson
@csak úgy...: A szólásszabadság az smafu? Vagy csak nektek jár?
Nessy
@Eriksson: Hűha! Szólásszabadság! persze: Libsibolsi, liberálfasiszta, bevándorláspárti, migráns simogató etc. Mindez azért ,nem mindenkivel vagyok egy platformon! Azért mondhatná szebben is kis lovag! De már kezdem megszokni. És mert "csak nekünk jár a szólásszabadság", ahogy eddig is normális hangnemben írtam, eztán is így marad.
Tudom ezt most nem nekem adresszáltad, de engem is bosszant néha, amikor kissé debilnek néznek.
namihami
"" Cáfolja?""---akkor hazudik. Miként örökbecsű Hofi Géza anyósa anno megmondta.
szaboria1
@cikicakk55: 2015.okt-től két fajta szolgálati időt vesznek figyelembe az 1997 dec. előtti és 1988 jan-tól másként veszik figyelembe. A gyes és gyed is szolgálati idő ami a 40 évbe bele számít de a nyugdíj összege emiatt kevesebb lesz azoknak aki nem fizetek ez alatt járulékot. Ugyanis arra is van lehetőség.
Eriksson
@Nessy: Bocsáss meg, nem neked írtam, hanem a címzettnek, meg a hasonlóknak.
És egyébként sem vádolhatsz olyan kifejezések használatával, amiket írtál.
A véleményem kifejezéséért pedig nem kellene belém fojtani a szót, mert az éppen ellentétes azzal, amit olyan nagyon hiányolva van, a mai közéletben.
Nem jól gondolom?
csak úgy....
@Eriksson: felölem Te furulyázhatsz itt, reggeltöl estig , ne má én vegyem el a szólásszabadságod ! :)
csak úgy....
@Eriksson: "@Nessy: Bocsáss meg, nem neked írtam, hanem a címzettnek, meg a hasonlóknak."
Te nagyon kétlaki ! Szedd össze az eszöd mert cuciális otthonba végzed a zsenialításod,mint a durbincs...
Nessy
@Eriksson: Írtam is, hogy nem nekem szólt a komentem. A kifejezések meg sajnos elég gyakoriak a fórumon. Irásban nehéz belefojtani valakibe a "szót".
Tudod, a klasszikus eset, Te voltál kéznél. De már nem bántok senkit tovább, megyek meghallgatni a Budapest fúvós ötöst.
Dr plágium
@Eriksson: Mindezt én is tudom! DE! Ne azt sulykolják már a sok agy mosottba, hogy a nyugdíjasok eltartottak! Nem azok, ők már épp eleget dolgoztak, fizettek a közösbe! Megdolgoztak a nyugdíjukért!
Eriksson
@Dr plágium: A mai nyugdíjasok aktív korukban fizették az akkori nyugdíjasok ellátmányát. A mai nyugdíjasokét pedig a mostani aktívak. S ez így megy generációról generációra, mert ez a folyamatosság elve.
Hiába akarják némelyek azt sulykolni, hogy a nyugdíjasok élősködőek, hiszen ők már megtették a maguk kötelességét.
vadsanca
@Peller Anikó: Ezt a megoldást már régen kitalálták! Vannak akik a f...kból élnek és szegény nők, (asszonyok) emiatt nem tudnak elmenni dolgozni. De egyszer csak eljön a nyugdíj ideje számukra is és bizony tartsák a markukat.
Ennél a csoportnál viszont hamar megvan a 3 gyerek 5 év alatt. De a 4. sem lesz messze és utána meg jön az adó-kedvezmény. A kormánynak és Novák Katalinnak vannak "jó" ötletei. Csak győzzük fizetni! Agyatlan banda!!!
De visszatérve a főcímre. Mi van azokkal a nőkkel, akik önhibájukon kívül gyermektelenek, vagy csak 1 gyermek sikerült?
Őket emberszámba sem veszik? De az adójukra és a befizetett társadalom-, és nyugdíj-biztosításukra a kormány igényt tartott! Ez már a pofátlanság teteje!
Sámannus
Kuszaszem mint mond, mindenki leszarja, úgyis a muszkák mondják meg mi jó nekünk.
justhpeter
@Eriksson: Akkor lássuk. A fiam esetében fizetett a fiú és fizetett bele a cége. Az állam meg mindezt elvitte.
Eriksson
@justhpeter: Kérlek, nézz utána még egyszer.
Az én gyerekeim megkapták a részesedésüket, csak azt az összeget nem, amelyet az állam adott hozzá.
Eriksson
@justhpeter: Ja igen, és az is ment a közösbe, amit a cégük fizetett.
Az viszont biztosítja a jogfolytonosságot az állami nyugellátáshoz, mintha az egész magánügylet meg se történt volna.
advocat
Csak egy kísérleti lengetés volt! Aztán majd megszavazzák, egyéni képviselői indítványként. Hisz a béreik megint emelkedtek. Van mit veszteni!
1magyar
Mielőtt az 1 gyerekest (főleg egyedülálló anya, ami igen sok van) beledobják a kukába kérdezzék már meg mennyi többletköltséggel jár egyedül 1-et felnevelni és lemondani még a magánéletről is, üdülés, ruhavásárlás stb.
1magyar
Arról nem beszélve, hogy az az egy gyerekem becsületesen dolgozó, sok adót fizető míg lehet, hogy másnak 4 gyermeke is rászoruló, segélyes lesz.
Aki Én
@Eriksson: Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek az értetlenségeden. Ahogy látom mások sem. De kitartóan nyomod, az biztos.
Peller Anikó
@1magyar: Kérdezzék már meg?

Kit kérdezzenek meg? A gecit? A kuszánlátót? Mert enélkül semmi sem történhet.

Minket is szoktak kérdezni, miután már a közlönyben is megjelent.
kokopelli
@Peller Anikó: Ti is fizettetek,de majd a természet koronái azt elrendezik! Te is tudod,milyen sok
gondjuk van a gyerekekkel,ott lenni a szülésnél (és padlótfogni párszor),és a többi munka,amit
nincs időm felsorolni,de a legfontosabb a felelősségük,mert az tényleg ..izé,meg a hogyismongyam!
A (háromfiús) anyánk mondta az öregnek:"Te már az elsőnél belehaltál volna papa!"...és igaza volt!
verőce21
Sokat segítene a családi pótlék rendszeren, ha az egygyermekes házaspárok nem kapnának családi pótlékot.
1magyar
@Peller Anikó: Csak van olyan ismerősük, akit még nem tettek milliárdossá és egyedül nevelte fel az 1 gyerekét!
Egyébként is kikérem magamnak, hogy semmibe vegyék az én 1 gyerekemet!
verőce21
@Shikari: A családi pótlékot ezért nem emeli tíz éve a kormány, mert a megélhetési gyerekgyártókat nem akarja támogatni, mivel az alanyi jogon jár. De az egy gyermekesektől el kellene venni, mint a cucilizmusban is volt, mert nem ösztönöz gyerek, ill. utánpótlás növelésre, nem lesz, aki a nyugdíjakat majd megkeresse.
És tegyük hozzá, nagyobb lábon éltek mindig az egygyerekes családok.
cikicakk55
@görbetükör: tegnap 16:38
Teljesen igazad van,hogy a gyermektelenek is hagynak nyomot maguk után.Gondoljunk csak nagy művészeinkre,énekeseinkre( Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Zalatnai sem saját gyereket nevelt stb.) de akik nem közismertek annyira,de gyermektelenek Ők is tudnak nyomot hagyni maguk után,hisz vannak rokonaik,ismerőseik,szomszédaik,munkatársaik,akik biztos sokat gondolnak rájuk. A munkahelyükön,vagy a környezetükben is tettek változásokat,ami ha Ők nincsenek,talán egész másképpen alakult volna. Nem hinném,hogy csak a gyermekek viszik tovább az emlékeinket az utókor számára. Írom ezt úgy,hogy magam is két gyermekes anyuka és két unokás nagymama vagyok.
cikicakk55
@Dr plágium: Igazad van és azt nem is vitatom,hogy gyes,vagy gyed alatt az anyák nem fizetnek be a közösbe. Azt nehezményezem csak,hogy nem számítják munkaidőnek. Ledolgozott napoknak. A nyugdíjat majd úgy is az évek alatt befizetett összegek alapján fogják kiszámolni,tehát az már alapból kiesik,amikor otthon voltunk a gyerekekkel. Én a ledolgozott évek számánál hiányolom,hogy nem számítják bele azt,hogy az anya X évig a gyermekét( gyermekeit) gondozta. Amennyiben normális kormánya lenne az országnak,azok a gyerekek most az itthoni közpénzt gyarapítanák és nem külföldön,távol a családjuktól,más ország mindennapjait könnyítik és ,annak az országnak adóznak,ahol dolgoznak.
Commenter
akkor meg is fogják és bevezetik az egyedülállók/gyermektelenek adóját is volt már szó erről korábban.
görbetükör
@cikicakk55: - és aki x évig "csak" a szüleit, házastársát gondozza, az forduljon fel?
cikicakk55
@szaboria1: Látod ezt nem tudtam.. Minden esetre,nekem két fiam van az egyik 1977-ben a másik 1996-ban született. Az idősebbel nem vettem ki a 3 évet,csak 14 hónapot,de a kicsivel kivettem mind a 3 évet. Egyik gyereket sem számolták bele a nyugdíjamba. Az unokáim is mind a kettő 2015 előtt születtek. Igaz,hogy a menyem egyiknél sem vette ki mind a 3 évet,mert Ő már GYED-et kapott és két év után ment vissza. Persze,Ő még nem nyugdíjas,így nem tudom mi lesz majd akkor,ha Ő letölti a 40 évet. Sok függ attól,hogy a jelenlegi kormány meddig garázdálkodik még.Köszönöm a felvilágosítást. Utálom a Fideszt,de ezt azért jól tették.
Dr plágium
@Commenter: Ja a féleszű hóbagoly ajánlotta...
Commenter
@Dr plágium: csak tudnám, mitől kevesebb az emberként akinek nincs/nem lehet gyereke vagy egyedülálló. Ettől még nem rosszabb ember, erről nem tehet és ezért büntetni diszkriminatív.
1magyar
A bónusz is inkább úgy lenne normális ha a gyerek(ek) befizetett nyugdíjjárulékának %-a lenne,mert akkor itthon maradó, itt adózó,dolgozó, szorgalmas gyereket neveltem.
emerencia
@Commenter: Pl. egy társasházban azért nem vették fel házmesternek az egyik jelentkezőt mert egyedülálló. (Egy gyermekét egyedül neveli és van tapasztalata, referenciája ebben a munkakörben.) A tulajdonosok hangosan tiltakoztak ellene mert egyedülálló és felvettek helyette egy idősb nyugdíjas házaspárt, akik soha előtte nem végeztek ilyen munkát. Két hét múlva felmondtak az idősek mert nem gondolták, hogy itt ilyen sokat kell dolgozni... Az egyedülálló újra jelentkezett, most már mindenkinek jó lett volna de időközben beadta a pályázatát a munkára egy profi takarítócég olcsóbban és ők nyertek.
Nessy
@Shikari: Ez a trend. Soros esetében is egy 2015-s írásra hivatkoznak, és elég eredményesen!
arcmás
Megszellőztettek valamit.
Aztán szondázták hangulatot.
Az aljas gazemberek már csak így tolják.
szaboria1
@cikicakk55: Azért egy érdekes dolgot fedeztem fel az 1998 előtti született gyermekek beszámíthatóságát pont a fidesz által elfogadott 2015-ös rendelet másként értelmezi. Pedig előtte gyermekenként 1 év lett beszámítva. Igaz mivel korán lettem rokkantnyugdíjas már nem követtem úgy a változásokat.
Van egy kérdésem mert amit az előbb olvastam azt én sem igazán értelmezem. Mikor nyugdíjas lettél kérdezték e milyen iskolai végzettsége volt a gyermekeidnek? Mert egy ilyen érdekes dolgot találtam. Amennyiben csak ált. végzett azt másként bírálják el. Igaz ezt az érdekességet a nyugdíj guru oldalon olvastam.
Nessy
Az egy gyerek anno sem volt "gyerek". Nem kaptunk családi pótlékot, de mindenhol a maximális összeget fizettük. ( bölcsőde, óvoda, iskolai menza.)
Például én miért vagyok "bűnös", hogy a genetikai szívproblémám miatt csak egy gyermekem született, az is többedik nekifutásra, orvosi felügyelet mellett? Ezek szerint nem vagyok jó magyar? Viszont unokám már nem lehet. Most büntetni fogják az anyai ősök hibájáért?
Yoda69
Ajjaj, ha ilyen gyorsan cafolnak akkor biztos igaz a hir.
Dr plágium
@Nessy: Ráadásul mivel nincs unokád nem is vagy magyar :)
Viccet félretéve, 1968-ban jött be a GYES, előtte hat hét szülési volt mégis meg oldották a gyerekek ellátását, nevelését.
cikicakk55
@görbetükör: Tegnap 17:59
természetesen az otthon ápolásért is minden petíciót aláírok,támogatom a béremelést és a munkaviszonynak tekintést,de itt most ebben a cikkben csak az anyákról van szó,azért nem említettem az otthon ápolást.Úgy emlékszem itt a propin is volt már az otthonápolásról szó és számomra teljesen mindegy,hogy gyermeket ápolnak otthon,vagy felnőttet mindenképp kevésnek tartom amit adnak érte. Pont tegnap osztottam meg egy levelet a facebookon,amit egy 45 éves férfi írt. Agyvérzése miatt a felesége 10 éve otthon ápolja és 48.000 ft-ot kap érte.Nem sajnálja a gyermeküket otthon ápolóktól a pénzt és jogosnak is tartja,hogy felemelték 100.000 ft-ra,de egy felnőttet is nehéz otthon ápolni így kérte osszam meg,hogy a kormány velük is foglalkozzon. Nem feltétlen tartozik ide,de én 2 éve ápolom a férjem,mert akkor volt egy agyműtétje,ami miatt olyan lett mint egy 5 éves gyerek. Nem kértem az ápolási díjat,mert a nyugdíjam 56.000 ft és nem szeretném lecserélni a 48.000 ft-ra Nem is az anyagiak miatt írom,hanem azért,mert a felnőtt beteg ápolása is nehéz ráadásul fizikailag is rettenetesen fárasztó.
cikicakk55
@szaboria1: ma 07:51
Én 2005-ben lettem rokkant nyugdíjas,mert egy kullancs csípés miatti agyhártyagyulladásból lebenyi epilepszia maradt vissza.Tőlem a gyermekeimről semmit nem kérdeztek,illetve annyit,hogy a 9 éves fiam jár-e iskolába. Az idősebb fiam akkor már nős volt,de még gyermektelen.Ő Mezőgazdasági Főiskolát végzett,Vidék és városfejlesztési mérnök. Azóta a fiatalabb is 23. éves lett és Sürgősségi és Intenzív szakápolói képesítéssel dolgozik is már. Nem is hallottam ilyenről azoktól akik szintén rokkantak,vagy normál nyugdíjasok,hogy kérdezték volna a gyermekük vagy gyermekeik iskolai végzettségét. Az biztos,hogy két rokkant nyugdíjból( a férjem parkinsonos) nagyon nehéz egy középiskolás,majd egészségügyi főiskolást eltartani,iskoláztatni. nekem sem az állam segítségével sikerült,hanem a szintén nem túl jó módban élő,de pár ezer forintot nélkülözni tudó emberek segítségével.
cikicakk55
@Dr plágium: ma 10:16
Igen,megtudták oldani,de abban az időben nagyon sok nő már alapból nem is dolgozott,mert a férjek fizetése elég volt a gyermekek eltartására. A másik,hogy akkoriban 3 generáció élt egy fedél alatt( legalább is jóval több mint jelenleg) és a 6 hét letelte után a nyugdíjas nagymamák el tudták vállalni az unokákat. Bölcsődei férőhelyek is voltak.Mikor az én idősebb fiam született 1977-ben 14 hónapos korában vissza mentem dolgozni.Ápolónő voltam,3 műszakban dolgoztam,de szerencsére a férjem egy műszakos 7-16 óráig dolgozott.Építkeztünk,kellett a pénz.A fiam 3 éves koráig nagyon sokat volt beteg.Mivel nagymama nem volt a közelben(távolban sem) így én kerültem táppénzre vele és bizony elég sűrűn.Még sem kellett félnem,hogy elvesztem a munkahelyem. Most a menyemtől tudom,hogy sok anya lekúpozva viszi be a gyerekét a bölcsibe,vagy oviba,mert nem mernek táppénzre menni,hisz vagy vissza veszik vagy nem,ha ez gyakrabban előfordul. Ez kegyetlen megoldás a gyermekek és az anyák számára is.
Dr plágium
@cikicakk55: Ebben igazad van, de nemcsak a gyermekes anyákat küldhetik el, hanem a várandósakat is!
A keresztlányomat a terhessége 8. hetétől fektették, aztán egy hónap múlva fel is mondtak neki. Az más kérdés hogy pert nyert... Ha bele gondolsz senki nem megy vissza dolgozni oda ahol csak a bírósági határozat miatt tartják meg...
advocat
Nem rossz ötlet! A kormány gondolkodik!
cikicakk55
@Dr plágium: Sajnos ez így van.Nagyon sok helyen a fiatal házasoknál a nők sokkal nehezebben találnak munkahelyet,mint a férjeik. Mikor a menyem keresett munkát a Főiskola után több helyre azért nem vették fel,mert fiatal házasok és mikor kérdezték,hogy szeretne-e gyereket a következő 5 évben,a menyem azt mondta,hogy igen. Na egyből kívül tágasabb lett a válasz.Egyre nehezebb helyzetben vannak a nők.Akik még nem szültek,de szeretnének,azok azért.Akik szültek,de a gyerek még kicsi ahhoz,hogy egyedül lehessen otthon,azért nem veszik fel. Akiknek már önálló a gyermekük,azok meg már lehet,hogy túl idősek az állás betöltésére..Írhatnak itt bár milyen munkaerő hiányról,a cégek nagyban tehetnek arról,hogy nincsenek alkalmazottjaik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.