A Hankook Tire rácalmási gyárában a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát – közölte a cég szerda délután az MTI-vel.

A Hankook értetlenül fogadta, hogy a szakszervezet kifogásolja a munkatársak ösztönzését a munka felvételére. Felhívták a figyelmet: "egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni".

Sztrájk: a Hankook szerint a dolgozók több mint 60 százaléka felvette a munkát

Fotó: Google Street View

Mint írták, a vállalat vezetése elkötelezett a magyarországi termelés fenntartása és a munkahelyek megtartása mellett, mindezek figyelembevételével jelentette be korábban a cég a 2019-es, átlagosan 13,6 százalékos béremelést.

Közölték, hogy felkészültek a sztrájkra és eltökéltek abban, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt – mint eddig is – a törvények betartásával járjanak el. A következő időszakban a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás – tették hozzá.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) délelőtt jelentette be, hogy a munkavállalók megkezdték a határozatlan idejű sztrájkot a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában. A szakszervezet hivatalos honlapja szerint a munkabeszüntetés kedden 14 órakor kezdődött.

Az MTI megkeresésére Székely Tamás VDSZ elnök elmondta, hogy a munkavállalók több mint 80 százaléka támogatja és részt is kíván venni a sztrájkban. Megjegyezte, hogy a cégvezetés – válaszul a munkabeszüntetésre – megpróbálja a délelőttös műszakban dolgozókat túlóra elrendelésével a gyárban tartani és munkára bírni. Az átlagosan 13,6 százalékos, differenciált béremelés miatt a cégnél már régebben dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése.

A VDSZ először múlt szerdán élt a munkabeszüntetés eszközével, amikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyárban.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.