Senkit nem akart megbántani Orbán a "hasznos idióták" kifejezéssel, de ha valakit mégis sikerült, akkor kész bocsánatot kérni – magyarázta a miniszter.

A Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól: a migrációhoz való viszony határozza meg azt, ki hogyan viszonyul az EPP-n belül a Fidesz tagságához – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten.

Gulyás Gergely arra reagált, hogy Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltje a nap folyamán megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Gulyás Gergely mondta el, hogy Orbán kész bocsánatot kérni

Fotó, címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását a Néppártból az elmúlt hetekben, amelyekkel eddig is sok területen voltak vitái a nagyobbik kormánypártnak. Ezek a tömörülések szinte kivétel nélkül megszavazták a kötelező kvóta szerinti elosztást, és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, amit a magyar kormány helyesnek gondol – hangoztatta a miniszter.

Hozzátette: Manfred Weber és Orbán Viktor szándéka egyaránt az, hogy a Fidesz az EPP-ben maradjon; mindkét félnek érdeke a megegyezés.

Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte, hogy mindenkinek vannak olyan határai, amelyeket nehéz átlépni: a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy a külső határok védelmének, a migráció elutasításának és a keresztény kultúra védelmének ügyében Magyarország nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.

A miniszter közölte, hogy nemcsak aktuális ügyek kerültek szóba, hanem Európa jövőjéről, az európai intézmények feladatairól és különböző javaslatokról is tárgyaltak.

A kormány örül, hogy Manfred Weber személyesen tájékoztatta Orbán Viktort, és annak is, hogy elképzeléseiben komoly szerepet játszik a külső határok védelme, a migráció megállítása. Ezek a magyar kabinetnek is kulcsfontosságúak, ezért tudják támogatni, hogy a német politikus legyen az EB elnöke. A keddi megbeszélés is arra adott ugyanis garanciát, hogy ha ő lenne a bizottság elnöke, határozottan lépne fel a migrációval szemben, és fontos célnak tartaná a külső határok megóvását. Ez közös alap – mondta a tárcavezető.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Manfred Weber világossá tette, hogy a migrációval kapcsolatban elutasító az álláspontja: úgy gondolja, hogy teljesen meg kell állítani az illegális bevándorlást.

A néppárti frakcióvezető kéréseiről a miniszter azt mondta, hogy a plakátkampány véget ért, mostantól a családvédelmi intézkedések reklámjait lehet majd látni.

A kormányfő senkit nem akart megsérteni a "hasznos idióták" kifejezéssel, de ha valakit mégis megbántott, kész bocsánatot kérni – jelentette ki Gulyás Gergely.

Úgy folytatta, hogy a Közép-európai Egyetem jövőjét biztosítottnak látja a kormány.

Manfred Weber jelezte, hogy neki akár a bajor állammal együttműködésben is vannak javaslatai. A kormány készen áll minden tárgyalásra, de úgy gondolja, hogy a külföldi diplomák elismeréséről kapcsolatban kialakított törvényi szabályozás megfelel az európai gyakorlatnak, sok német tartomány, akár Bajorország gyakorlatának is – mondta.

A miniszter szerint fontos, hogy a következő öt évben olyan Európai Bizottság legyen, amely képes a legfontosabb nagy ügyekre koncentrálni.

Az elmúlt esztendőkben a bizottság egyáltalán nem foglalkozott a demográfiai helyzettel, nem tudta megállítani a migrációt, nem volt képes a kontinens második legerősebb gazdaságával rendelkező Nagy-Britanniát bent tartani az Európai Unióban – sorolta.

A testület sok területtel nem törődött, vagy kudarcot vallott – összegzett Gulyás Gergely, hozzátéve: ők azt szeretnék, ha a következő öt év a sikerekről szólna.

A miniszter megerősítette ugyanakkor, hogy a migráció, a külső határok őrzésének, a keresztény kultúra védelmének ügyében a Fidesz nem tud kompromisszumot kötni, akármilyen belső konfliktusokat is okozzon ez a Néppártban.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Gyógyszerfüggő, tolvaj féreg és az anyjukat is eladó kegyencei! Ja bocs!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@tulipan: Ezek a pénzek olyasmik lehettek volna mint a háború után a Marsall terv volt, segített volna megközelíteni a nyugati országok életszínvonalát, ehelyett a BRANCS, meg a CSUTIGECI GAZDAGODOTT BELŐLE !!!
nezelodo
A mi drága jó minielnök urunk gondolt rám is! Mivel távolra rosszul látok, elmaradt az élmény a zunijó két utálatos emberének megtekintése az utcai plakátokon, hát megküldte nekem levélben a képüket, hogy én is retteghessek! Gondolom azért késett vele, nehogy ez a Manfred Weber meglássa a felcuccolt röplapot osztó postásokat, mint a repülőtéri úton a lemázolt óriásplakátokat!
Remélem a halfarokcsikarinak is küldött egy tucatot, mert már nagyon punnyadtan mocskolódnak, semmi kreativitás, nincs újítás, ideje lecserélni őket, már nagyon megmelegedtek.
nezelodo
Komcsi-libsi szopatja a libsiket! Jó meccs lehet, mert testközelből ismerik egymást!
SystemError
@Shikari: Csak egy köpönyegforgató, gerinctelen, hazug féreg. Persze a híveik felnéznek ezekre az értékekre! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok