A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit – írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A Mazsihisz kiemelte: az Európai Néppárt (EPP) jó kapcsolatokat ápol Izraellel, fellép az emberi jogok, az emberi méltóság mellett, az antiszemita jelenségekkel szemben.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és Heisler András, a Mazsihisz elnöke kedden megbeszélést folytatott a Mazsihisz budapesti székházában.

Heisler András tájékoztatta a politikust a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról és a zsidó közösséget érintő kérdésekről. A közlemény szerint azt mondta, hogy más egyházakhoz hasonlóan a Mazsihisz is széles körben részesül állami támogatásban, a magyar kormány – a zsidó vallásból fakadó – speciális előírásokat tiszteletben tartja, biztonsági kérdésekben együttműködik a szervezettel.

"A zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve" – írták.

Hozzátették: a magyar kormány és Izrael közötti jó kapcsolat fontos a magyarországi zsidóságnak.

Kitértek arra is, hogy a tárgyaláson Heisler András "nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza".

A Mazsihisz elnöke arra kérte az EPP-t, hogy "a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen" – áll a közleményben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.