Két éve Putyint is kitüntették.

A Debreceni Egyetem díszdoktorává avatta Matolcsy Györgyöt
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Matolcsy György a Debreceni Egyetem (DE) díszdoktora lett, a jegybankelnök csütörtökön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi egyetemi szenátusi ülésen vette át a doctor honoris causa kitüntetést.

A laudációban elhangzott: Matolcsy György 95 tudományos közlemény, 16 könyv, 13 könyvrészlet szerzője, az Egyensúly és növekedés című kötete 2015-ben angol nyelven is megjelent. A DE gazdaságtudományi karán 2019-ben kezdeményezésére alakult meg a Magyar Nemzeti Bank tanszék.

Matolcsy György a Magyarország a fenntartható felzárkózás ösvényén címmel tartott díszdoktori előadásában azt mondta:

jegybank nélkül sem szabadság, sem függetlenség nem érhető el, utóbbiak megőrzéséhez pedig egyszerre kell biztonság és gyarapodás.

A nemzeti bank elnöke történelmi, nemzeti feladatnak nevezte Magyarország felzárkózását a fejlettebb országokhoz, s azt mondta: elérhető közelségbe kerül a felzárkózásunk a szomszédos Ausztriához.

A magyar gazdaság felzárkózása Ausztriához 2013 óta az egyensúly megőrzése mellett valósul meg – mondta, majd "pénzügyi-gazdasági hitünket erősítő érveket" sorolva, állítását igazoló grafikonokat mutatott be.

Matolcsy szerint Magyarország gyarapodása, az egy főre jutó GDP-növekedés a vásárlóerőre számítva, valamint a foglalkoztatási ráta meghaladja Ausztria, Németország, Franciaország, a Benelux-államok és a dél-európai országok hasonló adatait, ami "hitünket, önérzetünket, öntudatunkat erősítő" tényező.

"A titok nyitja: a munka. Dolgozni kell, munkát vállalni, tudástőkét gyarapítani" – sorolta a jegybank elnöke, hozzátéve, hogy "egy pénzügyi hadsereg, a jegybanki vezérkar részt vett ezen a menetelésen".

Az egyetem március 15-i ünnepségén Szilvássy Zoltán rektor 1848-49 legfőbb üzenetének nevezte, hogy a forradalom idején és azt követően is egységes volt a nemzet. "Ez az az ünnep, ami a nemzetet egységbe kovácsolta"

- mondta, megjegyezve, érdemes lenne erre ma is figyelni.

Bognár István Ádám, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke az események fősodrába került márciusi ifjakról emlékezett meg.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy 171 éve Debrecen az ország fővárosa volt, az akkor történt események pedig bebizonyították: "nemcsak lehet, hanem kötelező a magyar nemzeti érdekeket a birodalmi érdekek elé helyezni".

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke azt mondta: "a reformkori innovátorokat" a közjó képviselete, a hit mint szilárd iránytű, és a nemzetben való gondolkodás vezérelte, ami példa a mai "politikai innovátorok" számára is.

Az ünnepi egyetemi szenátusi ülésen címzetes egyetemi tanári címeket és intézményi kitüntetéseket is átadtak.

A Debreceni Egyetem korábban díszdoktori címet adott Mocsai Lajosnak – az egyetemi doktori és habilitációs tanács ellenvéleménye dacára –, utólag “igazolva” a volt kézilabda szövetségi kapitány Testnevelési Egyetem rektorává való kinevezését . Majd több tanszék tiltakozása ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Csak úgy szárnyal a Debreceni Egyetem.
Vajon ki jöhet még az eddigiek után? Kár, hogy Elena már nincs. Talán a Kim Dzsong Un hajlandó lesz elfogadni a felkérést.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
Adjanak a Díszpéldány Doktornak egy 100kg-os érdem rendet a nyakába és azzal mehessen csak mindenhova. Szégyen ami ebben az országban megy. Sorra avatják fel,jutalmazzák,dicsérik,kiemelik az összes korrupt tolvaj bűnözőt.
Desischado
Szégyellem, hogy a szülővárosomban ekkora nyaloncok vannak!
nezelodo
Csak ilyen snassz módon avatták díszdoktorrá? Legalább a Lölö adhatott volna mellé egy fél disznót is!
parasutyo
öööö nem lehetne inkább boldoggá? úgy elvileg több kárt már nem tudna csinálni... XD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.