Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb megőrizendő gondolata, hogy a haza előrejutását, a magyar emberek boldogulását Magyarország függetlenségére kell építeni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a fővárosi II. kerület március 15-ei megemlékezésén.

A kerület országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, "önállóságunk nem lehet alku tárgya; ahogyan akkor sem volt az, ma sem az", mert a magyarok a mában is saját értékeik mentén akarják jövőjüket formálni.

Varga Mihály: a függetlenségre kell építeni a magyar emberek boldogulását

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a II. kerületi Gábor Áron emlékműnél 2019. március 14-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A polgári kormány kezdetektől ezen a talajon áll, az elmúlt évek kitartó munkája pedig a kormányt igazolja – hangsúlyozta, hozzátéve: az elért eredmények annak köszönhetők, hogy "mertünk önállóak lenni, mertük a saját utunkat követni".

"Biztos alapokra építhetjük a jövő terveit, a magyar gazdaság jobb teljesítményére, a magyar emberek és a vállalkozások munkájára" – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint ennek köszönhetően lehet egyre több pénzt fordítani például a gyereket nevelő családok támogatására, a gyermeknevelés költségeinek csökkentésére.

Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy hamarosan az Európai Unió jövőjéről kell dönteni, ezért a kormány minden rendelkezésre álló információt megoszt az emberekkel, akik csak akkor hozhatnak felelős döntést, ha tudják, "milyen lépéseket tervez Brüsszel és mit gondol erről Budapest".

Megjegyezte, vannak erők, amelyek a nemzetek visszaszorítására, a nemzetek Európájának lebontására törekednek, a magyar kormány azonban nem támogatja egy olyan "új birodalom" létrehozását, amely támadja a nemzeti kultúrát és kiveszi az országok kezéből a sorsukról való döntés jogát.

Hangsúlyozta, a magyarság az elmúlt ezer évben akár kíméletlenül nagy áldozatok árán is kész volt kezébe venni a sorsát, amikor a történelmi helyzet úgy hozta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, sem Világoson, sem Aradon nem ért véget a magyar szabadság ügye, mert a nemzet hihetetlen áldozatokat követően sem adta fel.

A szabadság hőseire azért is emlékezni kell, mert a szabadság nem örök és állandó, hanem "olyan út, amelyen járni kell; levegő, amely nélkül nem lehet élni" – fejtette ki.

Úgy fogalmazott, hogy ünnepelni és emlékezni nemcsak szükséges, de egyszerűen kötelesség, a megmaradás parancsa minden nemzet számára.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy ritkán esik szó az első felelős nemzeti kormány munkájáról, pedig az jól jelzi, miként épült volna fel a jogok kiterjesztése által megújult, és – mint akkor mondták – egy testté forrt magyar nemzet otthona, a polgári Magyarország.

A Miniszterelnökség vezetője szerint emellett emlékezni kell az első honvédsereg katonáira, az önkéntesekre, a pesti egyetemistákra, fiatal gimnazistákra, parasztemberekre, német és zsidó eredetű polgárokra, szerb és tót atyafiakra, a vármegyei nemességre és országos főrangokra is.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje, Gábor Áron emlékművénél felszólalva kijelentette, külön is emlékezni kell arra az emberre, akinek segítségével Háromszék szinte csak a maga erejére támaszkodva döntő befolyást tudott gyakorolni az erdélyi hadszíntér küzdelmeire.

Gulyás Gergely rámutatott, bár fegyverrel a kézben már nem lehetett tovább harcolni, de a passzív ellenállás lehetőségei a szabadságharc elbukása után is megmaradtak, ezek pedig olyan helyzetet teremtettek a Habsburg-adminisztrációnak, amelyből a kiegyezés volt az egyetlen lehetséges kiút. Hozzátette, a kiegyezést sokan, sokféleképpen ítélik meg, de nem lehet kérdéses, hogy az azt követő évtizedekben Magyarország mindent elért, amit fejlődésben elérhetett.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédében elmondta, a magyarok ma végre nyíltan viselhetik a kokárdát, amely "arra figyelmeztet, függetlenségünk, önrendelkezésünk, identitásunk megóvása örök érvényű, napjainkban is létező feladat".

"A mindennapi békés életünk árnyékában hajlamosak vagyunk átsiklani jelenlegi helyzetünk megbecsülésén" – jelentette ki a városrész vezetője, majd példaként említette, hogy az itt élők természetesnek veszik a fejlődést és a szabadságot, de nagy felelőtlenség nem látni, hogy a történelemben semmi nem örök.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nagyon szép gondolatok! Csak! "függetlenül" szépen tönkremenne az ország! Hiszen ami lehetőséget kaptunk támogatás formájában attól az elnyomó gonosz hatalomtól ( ahova minél több fidesz képviselő szeretne menni, nem kevés pénzért) azt sikerült értelmetlenül elherdálnia pártunknak és kormányunknak! A gazdaságunk olyannyira "kitett", hogy ha becsődöl az autóipar, mi is becsődölünk. A saját élelmiszer szükségletünket nem tudjuk megtermelni, mert a földek parlagon hevernek. Az "új földesurak" nem is akarnak, nem is tudnak dolgozni a földeken, nekik csak az agrártámogatás kell a gonosz Brüsszeltől.
Ja, ez nem való egy ilyen szép szózatba!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Nessy: ..hát igen... és van aki még mindig arra hogy őt valaki kisegítse...
advocat
Megjegyzem, még az USA sem független. Szerintem.
kereső
"A függetlenségünk garanciája ma csak Orbán."by @shikari- miről beszélsz seggszáj? Orbán kerálod hazaáruló,nem a függetlenség garanciája. Nyaljátok együtt putyin seggét- feltéve,ha elég közel juttok hozzá!
Madácsi Pali
Miről beszél ez az átokfajzat? Tegnap ki adott teljes törvényen kívüli mentességet Putyin "bankjának"?
Nessy
@Madácsi Pali: Attól növekszik a szuverenitásunk! Vagy mégsem? Néha olyan bizonytalan vagyok!
kokopelli
Láng Zsolt:..végre nyíltan viselketik a kokárdát...!! Anyád lábaköze te barom!Az általánosban
minannyian kokárdát hordtunk,és ünnepeltük a márc.15-ét! Honnan veszik az ilyen majdnem
"nazi" lózungokat ezek a nyaloncok?? Szomorú !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.