Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb megőrizendő gondolata, hogy a haza előrejutását, a magyar emberek boldogulását Magyarország függetlenségére kell építeni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a fővárosi II. kerület március 15-ei megemlékezésén.

A kerület országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, "önállóságunk nem lehet alku tárgya; ahogyan akkor sem volt az, ma sem az", mert a magyarok a mában is saját értékeik mentén akarják jövőjüket formálni.

Varga Mihály: a függetlenségre kell építeni a magyar emberek boldogulását

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a II. kerületi Gábor Áron emlékműnél 2019. március 14-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A polgári kormány kezdetektől ezen a talajon áll, az elmúlt évek kitartó munkája pedig a kormányt igazolja – hangsúlyozta, hozzátéve: az elért eredmények annak köszönhetők, hogy "mertünk önállóak lenni, mertük a saját utunkat követni".

"Biztos alapokra építhetjük a jövő terveit, a magyar gazdaság jobb teljesítményére, a magyar emberek és a vállalkozások munkájára" – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint ennek köszönhetően lehet egyre több pénzt fordítani például a gyereket nevelő családok támogatására, a gyermeknevelés költségeinek csökkentésére.

Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy hamarosan az Európai Unió jövőjéről kell dönteni, ezért a kormány minden rendelkezésre álló információt megoszt az emberekkel, akik csak akkor hozhatnak felelős döntést, ha tudják, "milyen lépéseket tervez Brüsszel és mit gondol erről Budapest".

Megjegyezte, vannak erők, amelyek a nemzetek visszaszorítására, a nemzetek Európájának lebontására törekednek, a magyar kormány azonban nem támogatja egy olyan "új birodalom" létrehozását, amely támadja a nemzeti kultúrát és kiveszi az országok kezéből a sorsukról való döntés jogát.

Hangsúlyozta, a magyarság az elmúlt ezer évben akár kíméletlenül nagy áldozatok árán is kész volt kezébe venni a sorsát, amikor a történelmi helyzet úgy hozta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, sem Világoson, sem Aradon nem ért véget a magyar szabadság ügye, mert a nemzet hihetetlen áldozatokat követően sem adta fel.

A szabadság hőseire azért is emlékezni kell, mert a szabadság nem örök és állandó, hanem "olyan út, amelyen járni kell; levegő, amely nélkül nem lehet élni" – fejtette ki.

Úgy fogalmazott, hogy ünnepelni és emlékezni nemcsak szükséges, de egyszerűen kötelesség, a megmaradás parancsa minden nemzet számára.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy ritkán esik szó az első felelős nemzeti kormány munkájáról, pedig az jól jelzi, miként épült volna fel a jogok kiterjesztése által megújult, és – mint akkor mondták – egy testté forrt magyar nemzet otthona, a polgári Magyarország.

A Miniszterelnökség vezetője szerint emellett emlékezni kell az első honvédsereg katonáira, az önkéntesekre, a pesti egyetemistákra, fiatal gimnazistákra, parasztemberekre, német és zsidó eredetű polgárokra, szerb és tót atyafiakra, a vármegyei nemességre és országos főrangokra is.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje, Gábor Áron emlékművénél felszólalva kijelentette, külön is emlékezni kell arra az emberre, akinek segítségével Háromszék szinte csak a maga erejére támaszkodva döntő befolyást tudott gyakorolni az erdélyi hadszíntér küzdelmeire.

Gulyás Gergely rámutatott, bár fegyverrel a kézben már nem lehetett tovább harcolni, de a passzív ellenállás lehetőségei a szabadságharc elbukása után is megmaradtak, ezek pedig olyan helyzetet teremtettek a Habsburg-adminisztrációnak, amelyből a kiegyezés volt az egyetlen lehetséges kiút. Hozzátette, a kiegyezést sokan, sokféleképpen ítélik meg, de nem lehet kérdéses, hogy az azt követő évtizedekben Magyarország mindent elért, amit fejlődésben elérhetett.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédében elmondta, a magyarok ma végre nyíltan viselhetik a kokárdát, amely "arra figyelmeztet, függetlenségünk, önrendelkezésünk, identitásunk megóvása örök érvényű, napjainkban is létező feladat".

"A mindennapi békés életünk árnyékában hajlamosak vagyunk átsiklani jelenlegi helyzetünk megbecsülésén" – jelentette ki a városrész vezetője, majd példaként említette, hogy az itt élők természetesnek veszik a fejlődést és a szabadságot, de nagy felelőtlenség nem látni, hogy a történelemben semmi nem örök.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nagyon szép gondolatok! Csak! "függetlenül" szépen tönkremenne az ország! Hiszen ami lehetőséget kaptunk támogatás formájában attól az elnyomó gonosz hatalomtól ( ahova minél több fidesz képviselő szeretne menni, nem kevés pénzért) azt sikerült értelmetlenül elherdálnia pártunknak és kormányunknak! A gazdaságunk olyannyira "kitett", hogy ha becsődöl az autóipar, mi is becsődölünk. A saját élelmiszer szükségletünket nem tudjuk megtermelni, mert a földek parlagon hevernek. Az "új földesurak" nem is akarnak, nem is tudnak dolgozni a földeken, nekik csak az agrártámogatás kell a gonosz Brüsszeltől.
Ja, ez nem való egy ilyen szép szózatba!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Nagyon szép gondolatok! Csak! "függetlenül" szépen tönkremenne az ország! Hiszen ami lehetőséget kaptunk támogatás formájában attól az elnyomó gonosz hatalomtól ( ahova minél több fidesz képviselő szeretne menni, nem kevés pénzért) azt sikerült értelmetlenül elherdálnia pártunknak és kormányunknak! A gazdaságunk olyannyira "kitett", hogy ha becsődöl az autóipar, mi is becsődölünk. A saját élelmiszer szükségletünket nem tudjuk megtermelni, mert a földek parlagon hevernek. Az "új földesurak" nem is akarnak, nem is tudnak dolgozni a földeken, nekik csak az agrártámogatás kell a gonosz Brüsszeltől.
Ja, ez nem való egy ilyen szép szózatba!
papa.49
Gúnármiska, a 8 év megfeszített munkájával sikerült az országot AZ UNIÓ UTOLSÓ ELŐTTI HELYÉRE LEVINNETEK , ÚGYMOND BEFOGHATJÁTOK A MOCSKOS POFÁTOKAT !!!
Csizmás Kond
Ameddig valaki nem tudja, nem tapasztalja meg hogy mi a szabadság addig mindig csak szolga akar lenni.
kereső
Gyönyörű gondolatok Mihály-az a baj, hogy amit mondtok abban a szövegben még a kötőszó is hazug. Éppen most akkarjátok végérvényesen felszámolni 1989 adta függetlenségünket-vissza az orosz medve ölelő karjaiba. Mivé lettél te is?- " a trükkök ezreiről" ne is beszéljünk, meg a költségvetés átláthatatlanságáról.
Csizmás Kond
@Nessy: A függetlenség...hogy is mondjam...ne a támogatásról szól, hanem az önellátásról .
Nessy
@Csizmás Kond: Az "önellátást" jó páran már megvalósították. A plebs meg "támogatta" őket!
kokopelli
"Góg ung deMagóg fia vagyok én",és Orbán a nevem...
@Nessy: úgy tudom,hogy még mindíg folyik az önellátás...(;-))
magyarbakancs
@Shikari: Mitől lennénk függetlenek?
Tartozol politikai,gazdasági közösséghez?
Igen.
Tartózol katonai szervezethez?
Igen.
Akkor milyen függetlenségről beszélsz?
Van erős gazdaságunk?
Nincs.
Van erős katonaságunk?
Nincs.
Fügétlenségről beszélsz nem érzed, hogy egy kicsit ellentmondásba keveredtél.?
Csizmás Kond
@Nessy: ..hát igen... és van aki még mindig arra hogy őt valaki kisegítse...
advocat
Megjegyzem, még az USA sem független. Szerintem.
kereső
"A függetlenségünk garanciája ma csak Orbán."by @shikari- miről beszélsz seggszáj? Orbán kerálod hazaáruló,nem a függetlenség garanciája. Nyaljátok együtt putyin seggét- feltéve,ha elég közel juttok hozzá!
Madácsi Pali
Miről beszél ez az átokfajzat? Tegnap ki adott teljes törvényen kívüli mentességet Putyin "bankjának"?
Nessy
@Madácsi Pali: Attól növekszik a szuverenitásunk! Vagy mégsem? Néha olyan bizonytalan vagyok!
kokopelli
Láng Zsolt:..végre nyíltan viselketik a kokárdát...!! Anyád lábaköze te barom!Az általánosban
minannyian kokárdát hordtunk,és ünnepeltük a márc.15-ét! Honnan veszik az ilyen majdnem
"nazi" lózungokat ezek a nyaloncok?? Szomorú !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.