A Himnusz eléneklésével elkezdődött a hivatalos ünnepség a Múzeumkertben. A Nemzeti Múzeum kertjében ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök. A rendezvényen felszólal Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. 

A Nemzeti Múzeumnál mondott beszédet Orbán Viktor – videó

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Az 1848/49 évi forradalom és szabadságharc emléknapján a központi programok 9 órakor kezdődtek a Parlament előtt, ahol már felvonták Magyarország nemzeti lobogóját.

A Kossuth térről "Huszármenet" indult a Múzeumkertbe az Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Erzsébet tér-Károly körút-Múzeum körút útvonalon.

A Nemzeti Múzeum kertjében 10.30-kor kezdődött az ünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

Orbán Viktor beszédében szólt arról is, hogy március 15-e a nemzeti egység ígérete. Legyen béke, szabadság és egyetértés. 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem – tette hozzá.

Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, és a saját magyar életükhöz

- mondta Orbán.

A pénteki budapesti ünnepség vendége volt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, aki Orbán Viktor előtt mondott beszédet. 

A megemlékezésre nagyon sok lengyel is érkezett, számos lengyel lobogót látni a Múzeumkertnél.

A Nemzeti Múzeumnál mondott beszédet Orbán Viktor – videó

Lengyel résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-én. MTI/Máthé Zoltán

Az ünnepséget a 24.hu, az Index és az ATV élőben közvetíti:

Az ünnep napján a Múzeumkertben és a budai Várban egész napos programokkal várják az ünneplőket.

A Múzeumkertben egyebek mellett tánctanítás, lósimogató és pónilovaglás várja az érdeklődőket, és lesznek kézműves-foglalkozások, népzenei koncertek is.

A vásári forgatagban számos magyar terméket lehet majd megkóstolni. A Nemzeti Múzeum kiállításait óránkénti tárlatvezetéssel lehet megtekinteni.

A budai Várban is lesz népzene és néptánctanítás, és a Budavári Vásári Forgatagban is lesznek "hazai finomságok".

Az Újra van Budán kutyavásár című programban magyar kutyafajták örökbefogadására is lesz lehetőség.

Idén is lesz "Forradalmi forgatag" a hadtörténeti múzeumban és "Kalandos időutazás" az Országos Levéltárban.

A Vármúzeumban történelmi sétát és tárlatvezetést tartanak, a Várkert Bazárban pedig koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az ünneplőket.

Szombaton az Országházban bárki megtekintheti a Szent Koronát.

Aznap 10 órától 15 óráig a "magyar zászló és címer napja alkalmából" 1848 méter hosszú nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.

A nemzeti ünnep központi programjai megtalálhatók a http://marcius15.kormany.hu/ oldalon.

Forrás: MTI, Index

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@papa.49: ma, 10:33; A fidesz romániai pártcsaládja árulta kokárdát meg a zászlókat , a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nekik lehet, törvények felett állnak, mint a gazdi.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Nagyszerű a románok árulják a kokárdát meg a zászlókat !!!
Nyugtát adnak vajon ???
balos
Nem-nemzeti ünnep lett a Nemzet ünnepe!01geci ezt is illiberizálta és lenyúlta,mint a jövőnket!
arcmás
Élőben közvetítik az agyhalottakat.
JAJMÁR
Sajnos, sajnos, jó beszédet mondott! ügyes, nagyon ügyes.
Jozefina
Magyarok, vagy a lengyelek ünnepe márc. 15???
Eladott Ország
A sajtószabadságra nem tér ki, de szabad nemzet akar lenni a saját államában. Az idő kiszórta ami könnyű, fennmaradt az igazság. Az igazság az, hogy ő azt csinál, amit akar. Feltéve persze, ha ezt eléggé nemzetiesen teszi. Az eszmények mindig a valóság felett állnak. Mondja ő. Szerintem meg baj van a padláson. Bár lehet, hosszabb volt ez a szónoklat, csak a felét ki kellett húzni a legújabb, pártcsaládban zajló események fényében. Mindegy, legalább rövid volt. Az is valami.
Eladott Ország
@Pegero: @Shikari: Mindenki magyar, de egyesek magyarabbak a többinél. Amúgy meg Spiró Györgyöt tudom csak idézni: "füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból... Ez olyan klíma: itt folyton beborul, ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen, hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél, és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek, hogy bebizonyítsuk: nemcsak a szemetek tudnak magyarul." Önnek is joga van tudni...
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F2667%2F26674%2F266746%2F26674640_3ebbf17f85e680628020ca503ce11108_wm.jpg&key=W7g_AGnE7ZxhwBo3Xwvh8w&w=600&h=340
Európa keresztény vitézéről már szobrot is állítottak: mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2015/var//improxy/NyugatWXGAPicture/28/18/281812_felcsut_orban_viktor_lovasszobor.jpg
Eladott Ország
@papa.49: ma, 10:33; A fidesz romániai pártcsaládja árulta kokárdát meg a zászlókat , a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nekik lehet, törvények felett állnak, mint a gazdi.
Eladott Ország
@Pegero: Én meg a fidesz pofáját szarom le ámblokk. Mondom, hogy húzzál el a birkáid közé, ahová való vagy, ott rázd a kolompot. scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20429917_1922647111338061_4071284773202493115_n.jpg?oh=d0da8450f48a95a22f47439a6cd2830a&oe=5ADF4561
Gajdoczky István
Mi a franc közük van a lengyeleknek március 15 höz? Mennyi pénzünkbe került ez az utaztatás? A videó hamisítás, mert több volt a lengyel zászló mint a magyar.
Eladott Ország
@Pegero: tebnap 20:17; Már nem fog sokáig tartani! kapcsolat.hu/sites/default/files/blogszemle/zabszem.jpg
2.bp.blogspot.com/-QENiiybCbG4/V-g3_LwIY0I/AAAAAAAAMGA/5Q5dfddXPZUuHm4jmsKkhLWhbOGXY6VRwCLcB/s1600/borton_foglalkoz.jpg
Utóirat: Legalább ne küldenéd vissza azt a linket amit én küldtem először, fidesz, tahó, faszkalap
Lepényleső
S ki volt aki közben a nyugdíjasok találkozóját is oda szervezte a lengyelekkel? A bán ennek ellenére beszélt,bár az egyik magyarul nem ért,a másik fele meg semmit,csak élteti a vezért?
csak úgy....
@Pegero: atyád képviselö ? KDNP? akkor, te szeplötlen fogant zabi ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.