Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint az egyetemes magyarságnak is szüksége van arra, hogy minél több erdélyi magyar képviselje az összmagyarságot az Európai Parlamentben.

Semjén Nagyváradon: minél több erdélyi képviselje az összmagyarságot az Európai Parlamentben
Fotó: MTI

A kereszténydemokrata politikus Nagyváradon, Szacsvay Imre szobra előtt beszélt erről a nemzeti ünnepen, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) központi rendezvényén.

Semjén Zsolt felidézte: Nagyvárad sokat tett 1848-49-ben a magyar szabadságért, amiért a kései utódok köszönettel tartoznak a városnak. Úgy vélte: a forradalom csoda volt. Elbukott, de mégis győzött.

Kijelentette: az európai parlamenti választások előtt "őseink és hőseink azt üzenik nekünk, hogy mindnyájunknak el kell menni, és politikai akaratunk kifejezésével megvédeni értékeinket és érdekeinket Európában".

A KDNP-s politikus úgy vélte:

"ma is veszélyben a haza, de nem csupán a mi hazánk, ma is veszélyben a szabadság, de nem csupán a mi szabadságunk, ma is veszélyben a jövő, de nem csupán a mi jövőnk".

De míg 1848-49-ben pontosan azonosítható volt az ellenség, manapság csak a hatása érezhető az élet minden területén: a politikában, a gazdaságban, a társadalomban, a szokásokban, a magánéletben és lassan már a fejekben is. "Európa lelkét vesztve sutba dobta értékeit: a hitet, a nemzetet, a családot" – fogalmazott Semjén Zsolt.

A nagyváradi ünnepségen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felidézte: a bihari március 15-ét az teszi különlegessé, hogy a térségnek olyan hősei vannak, akik jelentősen alakították a forradalom menetét. A forradalmi követelések 12 pontját Irinyi József, a bihari Albis szülötte fogalmazta meg, testvérét, Irinyi Jánost, a gyufa feltalálóját Kossuth az ágyúöntés és a puskaporgyártás felügyeletével bízta meg.

A politikus kijelentette: amikor az erdélyi magyarok a méltóságot kérik számon, nem akarják elvenni mások méltóságát. Amikor a nemzeti és közösségi szimbólumaikat használják, nem akarnak semmit elvenni a román barátaiktól. Csupán önvédelemből válaszolnak a nemzeti szimbólumok elleni támadásokra és a gyűlöletbeszédre.

Kelemen Hunor kijelentette: a kisebbségi lét olyan, mint a folyók árterületén, az áradásoknak kitéve élni. "Egyik nap még békésnek látszanak a viszonyok, a másik nap viszont hirtelen pusztító indulatok törnek fel, szinte minden érzékelhető átmenet nélkül" – fogalmazott. Úgy vélte, csak állandó építkezéssel lehet elérni, hogy az erdélyi magyarság élet- és versenyképes közösség maradhasson a pragmatikus transzilvanizmus jegyében.

A nagyváradi ünnepség több ezer résztvevője a Szacsvay-szobortól fáklyás felvonulásra indult a Petőfi-szoborig.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
te ócska tróger, te ennek az országnak vagy az alkalmazottja, ennek az országnak a pénzéből élsz jól, úgy hogy jobban tennéd, ha nem a pénzen - persze azt is a ni adónkból - vásárolt "magyarjaiddal" tüsténkednél és nem azon ügyködnél, hogy más államok állampolgáraival hogyan lehetne kiszorítani az ország valódi polgárait! =))
RonaGyuri
te ócska tróger, te ennek az országnak vagy az alkalmazottja, ennek az országnak a pénzéből élsz jól, úgy hogy jobban tennéd, ha nem a pénzen - persze azt is a ni adónkból - vásárolt "magyarjaiddal" tüsténkednél és nem azon ügyködnél, hogy más államok állampolgáraival hogyan lehetne kiszorítani az ország valódi polgárait! =))
kamazuka
@RonaGyuri: Tudod Bácsi!Ezek a gyerekek abból herdálnak,melyet a haza verejtékkel dob össze.
De jön még kutyára dér!
papa.49
A románok szavazzanak otthon a saját jelöltjeikre, minket hagyjanak békén !!!
Persze tudom lesz itt olyan kavalkád hogy csak na,rendszer leállás amikor ,,kiigazítják,, az arányokat, meg egyebek !!!
Desischado
Rohadj meg zsóti, engem ne "védjen" egy rühes határontúli áruló és egy rohadt parazita! Vágod?!
Borsodi
@Desischado: aki valóban Magyarnak érzi magát de Romániában él az nem akar ártani nekünk,de azok a toprongyos román cigányok akik ide szeretnének jönni lopni azok úgy szavaznak ahogy kérik.Ennek a keresztény kormánynak meg csak az számít,hogy az x rájuk legyen téve.Mert akkor dől a lé,lehet vadászni,dőzsölni,magán testőröket tartani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.