A stressz sajnos a mindennapjaink része. A következőkből megtudhatod, hogyan hat egy-egy feszült helyzet a testedre,  nyugalomra ugyanis nem csak a lelkednek van szüksége!

Így hat a stressz a testedre

Fotó: Unsplash.com

Felpörög a lép

A vérképzésben kulcsszerepet játszó lép – az a kis szerv, ami a bal bordaíved alatt helyezkedik el – turbó fokozatba kapcsol, amikor szorongsz, hiszen próbálja minél több oxigénnel ellátni a sejtjeidet.

Ennek érdekében több vörös- és fehérvérsejtet termel. A fokozott állapot fennállása sajnos hosszú távon kifejezetten káros.

Megfeszült izmok

Beléd kódolt életvédelmi reakció, hogy a stressz miatt megfeszülnek az izmaid. Persze, a dolog nem jött rosszul az őskorban, amikor vadállatok elől kellett futkosni.

Mivel napjainkban azonban többnyire nem fizikai fenyegetettség a feszkó fő oka, az izmok fölösleges erőkifejtése kifejezetten károsan hat.Sőt, ez a 22-es csapdája, hiszen merev testtel a tudatod is harci készültségbe kapcsol.

Torokproblémák

Kiszáradt torok, gombóc a torokban – nem véletlen, hogy a köznyelv így önti szavakba a feszültséget. A stressz ugyanis a folyadékháztartás állapotának változásával jár – a tested egyszerűen máshová összpontosítja a nedvességet, hagyván kellemetlenül kiszáradni a torkodat

A jelenség üzenete, hogy „ne beszélj, inkább menekülj!” Igen ám, csakhogy a XXI. századi stresszt általában pont kommunikációval lehet feloldani…

Májreakciók

A kortizol nevű stresszhormon termelődésekor a máj több glükózt termel. Ennek következtében hirtelen magasra ugrik a vércukorszinted, ami felhasználás – tehát érdemi erőkifejtés – hiányában bent marad, pontosabban felszívódik a szervezetben.

Magyarul ez fölösleges cukorterhelést jelent, ami hosszú távon növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét.

Szenved a bőr

A stressz serkenti a vérkeringést az egész testben, ami nagyon rövid ideig még jótékony hatású is.

Ha azonban sokáig fennáll a dolog, elpirulás vagy sápadtság lehet a vége, ami egyértelműen arra utal: más részek is túl sok vagy túl kevés vért kapnak a szervezetedben – és ez semmiképpen sem kedvező, hiszen állandó és zavartalan oxigénellátásra van szüksége a sejtjeidnek.

Kikészül az emésztőrendszer

„Nem tudom megemészteni, hogy…!” – panaszkodnak sokan azokra a dolgokra, amiket „nem vesz be a gyomruk”.

Nem véletlenül számítanak mindennaposnak ezek a kifejezések, hiszen a stressz hatása elsők között az emésztőrendszerben nyilvánul meg. Növeli a gyulladás és a fekély kockázatát, valamint kedvezőtlenül befolyásolja az anyagcserét.

A felsoroltak mellett a stressz sajnos károsan hat az immunrendszeredre, a tüdődre, s persze az unásig hangoztatott szív- és érrendszeri következményekről sem feledkezhetünk meg. Reméljük, most kedvet kaptál egy kis pihenéshez!

Megváltozik az agy

A feszültség és a szorongás azonnal befolyásolja az agy érzékeny kémiai egyensúlyát. Ennek következtében fokozott teher hárul az egész idegrendszerre, valamint alvásproblémák jelentkezhetnek, amelyek tovább rontják a helyzetet.

Szerencsére van olyan módszer, amivel kezelheted a problémát: jógának, meditációnak vagy relaxációnak hívják. A lényeg a kikapcsolódás!

Bien

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.