Az Állami Számvevőszék által ellenőrzött 17 kórház egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása 2016 és 2018 között.

17 magyar kórházból egyetlen egy sem működött jól

Salamon Ildikó, az ÁSZ felügyeleti vezetője közölte, a szervezet 2016 és 2018 között végezte el 17 kórház ellenőrzését, valamint öt kórház utóellenőrzését. Az ellenőrzött 17 kórház közül egyetlen egyben sem volt teljesen szabályszerű a gazdálkodás, ezért számukra összesen 441 javaslatot fogalmaztak meg.

Az öt utóellenőrzött kórház közül csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat, egy intézmény pedig végrehajtotta ugyan a feladatokat, egy részüket azonban csak határidőn túl, kettő pedig nem tette ezt meg.

A kórházak túlnyomó többségében nem voltak szabályszerűek és elég hatásosak a belső kontrollrendszerek, a pénzügyi gazdálkodásban és vagyongazdálkodásban előforduló szabálytalanságok pedig ennek hiányosságaira vezethetők vissza.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke elmondta: alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást kapják, amihez átláthatóan, hatékonyan és szabályosan működő szervezetekre van szükség, ennek elérése érdekében pedig az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi az egészségügyi ágazatot.

A központi költségvetésből 2013. és 2017. között átlagosan évente 600 milliárd forintot fordítottak egészségügyi intézményekre, adósságállományuk mégis évről-évre újratermelődik, ami magas kockázatot jelent.

Mivel a kórházak jelentős nemzeti vagyonnal és közpénzzel gazdálkodnak, ezért kötelesek azokat átlátható módon felhasználni, az ellenőrzött kórházak gazdálkodása mégsem felelt meg a köszpénzfelhasználásra vonatkozó követelményeknek.

Az ÁSZ elemzése szerint a nem átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás is hozzájárulhatott a kórházak működési gondjaihoz, valamint korlátozza a kórházak gazdálkodásághoz szükséges költségvetési források meghatározását, valamint adósságuk okainak feltárását. Az alelnök szerint a törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása a szervezetek vezetőinek feladata és felelőssége, a gazdálkodási szabálytalanságok pedig a szakmai feladatellátás biztonságát is fenyegethetik.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
A gond az, hogy a felelős vezetőket nem szakmai hozzá értés, hanem politikai hovatartozás alapján nevezik ki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Ismételten csak azt tudom leírni, hogy a kórházak gazdasági igazgatóit kell leváltani. De valamiért mindig sok embernek fűződik érdeke ahhoz, hogy a gazdasági igazgatók a helyükön maradjanak. Van olyan, amelyik már a hatodik kórházigazgatóját nyüvi.
A szóbanforgó 17 kórházat pedig máról-holnapra meg is lehetne szüntetni, mert csak egy pénznyelő az eü.-ben.
csak úgy....
@verőce21: mindíg is tudtam,hogy te egy zseni! ha szarúl müködik egy kórház azt be köll záratni ,ha egy focicsapat gyengélkedik,azokhoz vágjunk hozzá pár millát és minden OK! ? szerinted ki a nagyobb "pénznyelö" ?
kokopelli
@csak úgy...: ...de amikor a stadion olyan jól mutat!Még a külföldi sportfunkcik is megnézik!
...na nem meccs alatt,mert akkor még kérdeznének is!Kell a stadion mert a régi igazság él még
mindíg "Ép testben ép hogy élek!"
Dr plágium
A gond az, hogy a felelős vezetőket nem szakmai hozzá értés, hanem politikai hovatartozás alapján nevezik ki.
Mobil123
@kokopelli: és különben is kell az olimpiára az a sok stadion. Igaz addigra (2032 ) nem lesz magyar az országban ...
Nessy
lehet hetente új vezetőket kinevezni, ameddig í finanszírozás kb. 60 - 70 %-t fedez egy magasabb ellátási szintű intézményben, ameddig a "fenntartó" fütyül a felújításra, karbantartásra, ameddig az amortizációt senki nem finanszírozza, addig marad, mi volt. Lehet, hogy most majd az új haveri kinevezetteknek adnak pár milliót induláshoz, de az csak csepp a tengerben. Arra lesz jó, hogy félévig verhessék a mellüket, hogy milyen ügyes az új kinevezett, nincs is adóssága. aztán vagy kap tovább, vagy egy év múlva ismét ott az adósság.
arcmás
Az elmúlt 9 év után kinek a felelősége ez?
Nehogy már elkezd elmúlt 8 évezni, te tahó bugris magyar paraszt.

Ne tévedjél, azért ilyen szar ez az ország, mert átvették az irányítást a sutyó, primitív geci magyar parasztok.

Milyen, amikor suttyó geci magyar tirpák parasztok irányítanak egy országot?
Ilyen szar!!!

A magyar, paraszt. (ezért régen bocsánatot kértem, de most nem fogok - fenntartom az állításom: a kormányozók olyanok, amilyenek, az ellenzék meg egy béna, cselekvésképtelen, dolgozni az országért nem akaró suttyó közeg.)

MAGYARORSZÁGNAK ANNYI.
(hogy majd később, pár év múlva visszajövök-e rendet vágni a magyar parasztok között, az a jövő zenéje - mert nem azért megyek el, mert el akarok menni!...)
nezelodo
@verőce21: A mi körzetünkben a kórházigazgató egy bukott fideszes. Nem tudna az olyant csinálni, hogy leváltsák, pedig sok kárt okozott a pártnak. (gondolom nem csak a mostaninak, hanem a 89 előttinek is) A minden évben egyre szaporodó adósságot pedig rendre kifizeti az állam, így nem is értem mi a fenének jár be dolgozni?! Lehet, ha nem járna be nem lenne annyi adósság?
Eladott Ország
Ez olyan, mintha a szegénységben élő családokhoz 'családi költségvetési felügyelőket' küldenének. Ott nincs munkalehetőség, pénz, segély, tüzelő, élelmiszer,... stb. Egy ilyen felügyelő biztos előteremt majd mindent. Varázsol majd valamit a bűvös kalapjából. Ez már a sokadik próbálkozás és teljesen mindegy, hogy hogy nevezik az illetőt. Hívhatják
kancellárnak, felügyelőnek, vagy bármi másnak, ha nem tud pénzt, vagy legalább pénznyomtató gépet varázsolni, akkor az egy eleve kudarcra ítélt ötlet. Lehet, hogy ez a cél, megint úgy tesznek, mintha csinálnának valamit, pedig csak az időt húzzák. Aki ezt kitalálta, nem volt egy közgazdász, vagy pénzügyi zseni. A kupiból pedig kirugdalják a madámokat, mert nem működik a kupleráj. Azt a pénzt amit fidesz-komisszárok (felügyelők?) bérére herdálnak, oda adhatnák a magyar egészségügynek. Valamit az is segítene! Szóval elmentek ti a jó büdöcs picsába! A beszállítók türelme, és a birka szavazók tarják egyben ezt az egész szart, amit egészségügynek csúfolnak!
justhpeter
Nyugodtan lepihenhet mindenki. A kórház-ügy is csak egy a többi szélhámosság között, amiket a fideSS az "elmútnócévben" kitalált.
Nessy
@justhpeter: Most megint eltalálták szarva közt a tőgyét! Pénz nincs, vezessünk be szankciókat, nevezzünk ki magas dotációval hozzá nem értő haverokat, aztán kezdhetjük már nem a Tíz parancsolatot ismételgetni, hanem naponta három rózsafüzért imádkozni!
Úgy mellékesen a teljesítmény finanszírozás a betegellátás költsége. nem tartalmazza az amortizációt, a felújítást, karban tartást. Az a fenntartó feladata (lenne)! A professzor úr tudhatná, legalább is illene!
verőce21
@nezelodo: (14:55) Lehet, ha nem járna be, akkor nem lenne akkora az adósság? Lehet, mert nem lenne kit megkeresni a beszállítóknak. Egy nagyobb kórháznak ~1200 beszállítója van, az ugyanannyi visszaélési lehetőség.
De én azt írtam, hogy gazdasági igazgató. Te pedig kórházigazgatóról írsz, nagyon nem mindegy!
csak úgy....
@verőce21: te a csür csavar klub elnöke? mesélhetnél nekünk a foci klubbok gazdasági igazgatóiról...
fütött gyöp,stb...
verőce21
@csak húgy...: Én nem szeretem a focit, nem is tudok írni róla.
De nagyon forszírozod a focit, mesélj róla te nekünk te Mesterdalnok, a nürnbergi Félnótás!
nezelodo
@verőce21: Gazdasági igazgató az illető...
csak úgy....
@verőce21: mindíg megígérem magamnak,hogy soha többé nem mondom senkire,hogy szánalmas pöcs,most kivételt teszek!
verőce21
@csak húgy...: Ebben én is kivételt teszek veled, te erőlködő, szánalmas pöcs!
verőce21
@nezelodo: Lehet azért lett '89 után fideszes, mert már akkor is tudott valamit? :)
csak úgy....
ezen vitatkozhatunk reggelig ,de fölösleges! napokban temetik az egyik ismerösömet, élt 51 évet..., hasonló jókkal búcsuzok töled. te tudod a 10 parancsolatot? Ö gyarmekkorában,mikor még viktor komcsi volt,...még ministrált!
nezelodo
@verőce21: Lenyúlásban, hatalommániában erős volt, pedig nem a határon túlról jött a politikai pályára. Lehetett volna okos, ahogy nem volt az, az is vesztét okozta volna, akkora kárt okozott a fidesznek, de nem hagyták az út szélén.
verőce21
@nezelodo: De az árokba sem lökték, úton maradt.
Nem tudom melyik városról van szó, mert az egészségügy, főleg a kórházak, a szocializmus utolsó bástyái.
csipetke
Az EU-ban nálunk fordítják a legkevesebb pénzt az egészségügyre,a kórházigazgatók nem művészek,hogy abból a kevés pénzből csodát tegyenek.A kórházak milliárdos adósságot görgetnek maguk előtt,de hurrá! épül a nyócvannyócadik stadion.
A sok üresen kongó stadion fenntartási költségeit megkapnák a kórházak/egészségügy,egycsapásra megoldódna a gond.Reméljük,a következő miniszterelnöknek nem lesz ilyen idióta hobbija...
nezelodo
@verőce21: Na ezzel ezt az intézményt és a vezetést nem lehet megvádolni, kemény fideszes lenyúlás volt az üzemeltetése, és a búcsú is milliárdos volt, a kormány által jóváhagyott végkielégítés formájában. Oda valahogy nem mentek az egri kórház védelmében oly sikeres kórházvédők, hogy megvédjék a fideszes haver pusztításától.
Desischado
Nem kellene annyit lopni, a stadionok meg a határon túli és egyéb finanszírozásból simán rendbe lehetne rakni az egészségügyet! Rohadékok!
verőce21
@nezelodo: Ha nyugdíjazták, eszerint már nem lopja tovább a kórház kasszáját. Írod: "...és a búcsú is milliárdos volt" és "okos sem volt nagyon" - ezek valószínűleg erős túlzások, de tőled nem szokatlan, ha fideszesről van szó. De a Te "haverod."
nezelodo
@verőce21: Na nem az emberüket nyugdíjazták, az talán nem kaphatott volna egymilliárd fájdalomdíjat, (bár ki tudja), hanem az országban több kórházat üzemeltető céget. Egyébként hol olvastad tőlem a nyugdíjazás kifejezést? Hogy okos volt e? Ha az, nem veszélyeztetik a kétharmadot, és nem adják át a körzetet a rivális pártnak. (Az önk. választáskor vitte a pezsgőt, ünnepeltetni magát, de mondták neki, hogy bocs, de elbuktad! Akkor ez okosság, vagy hatalmi gőg?) A túlzások pedig nem tőlem, hanem a választóktól származnak, arrafelé már tudják mi az elsöprő választási győzelem, és kezdik lékelgetni az "elsüllyeszthetetlen" csatahajót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.