Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a mai liberalizmus legfőbb jellemzője az, hogy a gazdaságot a politika fölé helyezi, ezért születtek a 2008-as pénzügyi, hitelezési válságra adott nyugati válaszok a liberális rendet irányító menedzseri, közgazdasági, pénzügyi és piaci szakértők elképzelései és érdekei mentén.

Orbánt éltette a illiberális főtörténész, aki szerint a "liberális rend megbukott"

A történész a Ki nyeri a XXI. századot? – Egy évtizeddel a gazdasági válság után címmel, a XXI. Század Intézet szervezésében tartott szerdai budapesti konferencián arról beszélt: ez a liberális terápia nem vette figyelembe a válság politikai és társadalmi következményeit, célja pedig csak a válság előtti status quo visszaállítása, a pénzügyi, gazdasági szakértői elit hatalmának, befolyásának és gazdasági erejének átmentése volt.

A főigazgató szerint azóta azonban kiderült, hogy a liberális rend megbukott politikailag, társadalmilag és gazdaságilag is. Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország más utat választott azzal, hogy a gazdasági és pénzügyi válságra politikai választ adott, ezzel pedig "kiverte a biztosítékot" Washingtonban, Berlinben és Brüsszelben. Orbán Viktor a válságkezelést nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdésnek tekintette és a csődöt okozó élcsapat cseréjében volt érdekelt, valamint abban, hogy a válság terheit ne kizárólag a munkából élőkre terheljék, ahogy az a fejlett országokban történt, hanem a válságot okozó piaci szereplőkre is.

Schmidt Mária szerint tíz évvel a válság kitörése után Orbán legádázabb ellenségei is kénytelenek belátni, hogy politikája és gazdaságpolitikája sikeres volt. Az elmúlt évtizedekben meghatározó neoliberális gazdaságpolitika cserbenhagyta a társadalmat, intézkedéseivel hatalmas és növekvő egyenlőtlenségeket eredményezett.

A történész szerint Orbán Viktor az elsők között ismerte fel a politikamentesített válságkezelés politikai következményeit és Tusványoson ki is mondta azt, hogy Magyarország szakít azzal a liberalizmussal, amivé az a XXI. század elejére vált, és amely 2008-ban látványosan lejtmenetbe került. Szerinte Orbán Viktor egy olyan illiberális társadalom megteremtését tartja kívánatosnak, amely közösségi, keresztényi és szolidáris, gazdasága pedig nem pénz-, hanem munkaalapú

Schmidt Mária szerint a politika háttérbe szorítása vezetett a 2008-as pénzügyi, hitelezési összeomláshoz, és a válságkezelés is azért bizonyult kudarcosnak, mert az elit a politika szempontjait semmibe véve kizárólag a státuszának átmentésére fókuszált.

Az Európai Uniót már régóta nem felelős politikusok irányítják, hanem olyan tisztviselők, akik szakértelmük, beosztásuk, beágyazottságuk alapján kerülnek irányító szerepbe. A politikát az elit egyre szűkebb területre korlátozná a nemzetállamokban és ez aláássa a többségi demokrácia legitimitását, veszélyezteti a működését. Ha ez a folyamat tovább tart, az azt jelenti, hogy a nemzetállamoktól a politikát a nemzetek feletti szervezetek magukhoz vonják, ez pedig a birodalomépítők szándékait szolgálja. A legnagyobb veszélyt nem a többi, számunkra idegen civilizáció jelenti, hanem a saját érdekérvényesítésünk hiánya.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Orbán más utat választott,, ez igaz így sikerült a középmezőnyből az utolsó előtti helyre LETÖRNÜNK !!!
Bandzsamarcsa ne szólj egy szót se iszonyúan sötét vagy !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
,,Orbán más utat választott,, ez igaz így sikerült a középmezőnyből az utolsó előtti helyre LETÖRNÜNK !!!
Bandzsamarcsa ne szólj egy szót se iszonyúan sötét vagy !!!
Eladott Ország
Ja, és ez a középszerűnek is csak nagy jóindulattal nevezhető retkes ribanc osztja megint majd az észt, és tanítja az erkölcsöt. A rendszert ketten váltották le. 1. Orbán Viktor ,aki fehér lován, kivont karddal kergette ki a szovjet hadsereget az országból. 2. Dózsa László (1942) akiről Mariska addig kitalálja, hogy mi mindent csinált. "KISZ-pina" lehetett ez annak idején, és a korombéliek pontosan tudják, hogy hogyan "lökték be" ezeknek a karrierjét abban az időben. Milyen rendszerváltozásról beszélünk? - Az elmúlt 30 évben folyamatosan azok nyertek választást, akik erősebb posztkádárista jelszavakat tudtak hangoztatni, úgy mint 13. havi nyugdíj, rezsicsökkentés, egzisztenciális félelemkeltés a migránsokkal vagy a kádári ingyensör és virsli mai megfelelőjével, az ingyenkrumplival, élelmiszercsomaggal és erzsébetutalvánnyal egyenként vették meg a szavazókat. - Az elmúlt 30 évben kizárólag olyan pártok voltak hatalmon, amelyek vezetői a kommunista diktatúra emlőin nevelkedtek, jobb esetben csak KISZ titkárok, rosszabb esetben a magasabb pártfunkcik, MSZMP KB tagok voltak, esetleg a komcsi titkosszolgálatban "védték" az országot a gonosz imperialista nyugati fertőtől. - Az elmúlt 30 év során a kommunista diktatúra egyetlen egy kiszolgálója sem lett elítélve a diktatúrában elkövetett bűncselekményekért, sőt a legtöbben megtartották kiemelt luxusnyugdíjukat, összeharácsolt vagyonukat - és békés jólétben élhettek halálukig, illetve ki tudja, hányan vannak még így köztünk a mai napig is. Mi több, egyik kormány sem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az ügynök aktákat, hogy legalább ezzel egy minimális erkölcsi jóvátételt biztosítson annak a több millió embernek, akiket megfigyelt, vegzált és megalázott a kommunista diktatúra. Szóval aki rendszerváltozásról beszél, az vagy végtelenül tudatlan, vagy szimplán csak pénzért hazudik. uploads.disquscdn.com/images/cfdbe50eb8db845b20f936b894752eb8931fd7ac5f5bce2ffaab17796111c393.gif?w=600&h=400
arcmás
Hú, de qrva ronda vagy, Marcsi.
Igazából, ha nem nőként utalna rád mindenki, abban sem lennék biztos, hogy te nő vagy.

Azért óvatosságból megkérdezem, mert soha nem lehessen tudni: Te nő vagy?
Ha igen, miért?
Ha nem, miért nem?
Nagyon sok hozzád hasonló férfit ismerek (és úgy, hogy nem vagyok buzi, de fartúró hetero álkeresztény sem).
justhpeter
Sajnálom Schmidt Máriát. Vagy el is hiszi amit mond, ebben az esetben inkább szánalomra méltó, megvezetett, beteg ember, vagy nem hiszi, de sok okból mondania kell, akkor ugyanolyan gazember, mint a gazdaállata.
desiro
" Az elmúlt évtizedekben meghatározó neoliberális gazdaságpolitika cserbenhagyta a társadalmat, intézkedéseivel hatalmas és növekvő egyenlőtlenségeket eredményezett."
IGAZ KANCSIKA TI MEGGAZDAGODTATOK MI MEG ELSZEGÉNYEDTÜNK!
Hogy rohadnál ki a cipődből.
Nessy
Épp ez a gond! Oktatáspolitika, egészségpolitika, szociálpolitika, gazdaságpolitika, monetárispolitika! Ezekből mára csak a "politika" maradt, az eredménye meg magáért beszél!
Politikai alapon megy minden tönkre, tünnek el az uniós pénzek, növekszik az adósság, szakad ketté az ország, nyílik az olló a szegények és a gazdagok között,
Lehet, hogy a "történész asszonynak" ez remek dolog, nem vitatom.
tudode
A történész társadalom vajon mit szól ehhez a TÖRTÉNELEM ferdítéshez.
.
Miért adják a DAKOTA LOVAT az alá, akinek a TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁN már túrják a helyét, mert annyit ártott VASKALAPOS, közjogilag érvénytelenűl az országnak, amelyre emlékezet óta nem volt példa!
simmering73
Kilenc év illiberális ámokfutás. Az eredmény önmagáért beszél. Minden szinten lepusztult ország, Európa sereghajtója, szégyene, egy kihalásra ítéltetett néppel. Köszönjük fidesz.
Eladott Ország
Vajon Mariska néni felháborodottan füstölgött magában tegnap, amikor kiderült, hogy a felcsúti dollármilliárdos stróman gázsszerelő éppen egy 3,2 milliárdos csatornaberuházás útjából nem tudott félreállni? Hogy miért csak 3,2 milliárd? Nekem is aprópénznek tűnik, szó se róla. Szegény Mariska néni, aki kénytelen volt eltűrni, hogy az általa kétharmaddal megválasztott miniszterelnököt ez a részeges Juncker lediktátorozta és megpaskolta az arcát. Mutatom is azt rongyosra hivatkozott demokratikus kétharmadot, drága Schmidt asszony, én az ön helyében visszavennék a nagy arcomból időnként, de tudom, hogy önt nem azért fizetjük, hogy úgy viselkedjen, mint egy civilizált kultúrlény:
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/03/publicus.png
Ez itt egy ártatlan ábra a Publicus Intézet legfrissebb elemzéséből, amit a Népszava felkérésére készítettek. Számos érdekes tanulsága van a felmérésnek, de tetszik látni ott a jobb szélen azt a magas sárga tömböt? Hosszú ideje minden választást ők nyernek Magyarországon: a bizonytalanok. Az önök demokratikus kétharmados felhatalmazása pontosan azt jelenti, aminek látszik. A teljes népesség egynegyede loholna a biztos halálba is önökért a családja holttestén keresztül. Nos, én nem öblögetnék olyan bőszen azzal a kétharmaddal. Az, hogy be van tiltva a kereszténység Európában, az csak egy újabb provokáció a felcsúti cigányvajdától. Kibaszták a Néppártból, egyelőre csak félig, most rugdalózik nagyokat a levegőbe feléjük, hátha akkor megijednek tőle. A nagy léghajlító. Szánalmas.
Gauntlet
hát ez az, hogy a politika irányít mindent, gátlástalanul hazudik, megtéveszt, hamis számokat ad meg. Itt beleszámolnak mindenkit (határon túliak, külföldön dolgozók, közmunkások, Donald kacsa, Csipet Csapat, Pinocchio..)
kereső
Schmidt Mária tökéletesen jellemezte az orbáni korszakot-bár nem ez volt a célja. Orbán kőkemény neo liberális gazdasági programot valósitott meg. Ez pedig a politikában a szélsőjobboldali eszmék megerősödéséhez vezet.
Berakom ide a jellemzőit- aztán mindenki döntse el maga, hogy igy van-e,vagy sem.Az orbánt megelőző kormányok inkább a ma klasszikusnak mondható kapitalizmust követték,széles szociális hálóval-és intézkedésekkel.
Ime:neoliberlis gazdpol.jellemzői-
neoliberális korszaktól, melynek célja a gazdasági elit és az általa irányított nagyvállalati szektor érdekeinek megfelelően:

– az adók csökkentése,
– az újraelosztás, a jóléti állam szolidaritást és mobilitást lehetővé tevő kiadásainak leépítése a költségvetési „stabilizáció”, a megszorítások ideológiájának segítségével,
– a privatizáció,
– a liberalizáció, a dereguláció, a közbeszerzések nagyvállalatok általi megszerzése,
– a szakszervezetek és a munkavállalók jogainak csorbítása, a munkapiaci „rugalmasság” ideológiájának álcázva (lásd erről a Nobel-díjas amerikai közgazdászt, Solow-t)
– A folyamatos megszorítás, amelyen keresztül a nagyvállalatok által foglyul ejtett állam a polgárokkal fizetteti meg a nagyvállalatoknak és a felső osztálynak juttatott állami támogatásokat, adócsökkentést, adókedvezményeket, az adósságállományuk állami átvállalását.
csak úgy....
@Shikari: agyadra ment az önkielégítés ,zombi tibi ?
csak úgy....
A kancsal Maris a korropciót nem is említette ,csodálkoznom kéne?
Sámannus
Megint a trágyát szórnak a bolondokházában.
kokopelli
@Sámannus: már vacsoráznak a Marcsiék??
SystemError
@Shikari: Nagyon vágysz te arra a rendre, de ne izgulj, mert a csillagban mindennap 6:00-kor fogsz kelni !
volvós
Nehéz lenne ezzel a bányarémmel " négyszemközt " beszélgetni, egy embernek sikerült Hazánkban ez a Matolcsi elvtárs...összeillő pár ( agyilag is )
cikicakk55
@Horizont: Ma 16:47
Én is megírtam már párszor több fórumon is,hogy nem értem ezt a nőt.Anyagilag egész biztos megengedhetné magának a szemműtétet. A szemészek ma már a kancsalás legsúlyosabb formáján is tudnak segíteni. Nem hiszem el,hogy Ő nem veszi észre,hogy nem csak agyilag ronda,de a kinézete is riasztó.Lehet,hogy fél a műtéttől? Ugyan már! Ő olyan kiszolgálást kapna egy magánklinikán,hogy még egy injekció előtt is érzéstelenítőt kapna. Amennyiben nem tudja legyűrni a félelmét,akkor legalább venne fel egy foncsorozott szemüveget,amivel elviselhetőbbé tudná tenni a megjelenését.A boszorkány természetéhez persze pont ilyen pofaberendezés illik. Így legalább azok is megrettennek tőle,akik nem tudják mit művel a kormányban. Gyerekek közé nem kéne beengedni,mert megállnak a növésben.
Nessy
@cikicakk55: Vannak a strabizmusnak ( kancsalságnak) olyan esetei, amelyek műtéttel sem korrigálhatók. Pláne nem bizonyos kor után.
Aki Én
@Shikari: Van igazság abban amit mondasz. Valóban vannak ártalmas, hazug, rendetlen libsik.

,,orbán viktor 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke"
evacica
Ez a rém jobb lenne,ha ki se nyitná a száját, igaz a fagyizásnál szükség van a nyelvére!
Sámannus
Ha sokat mondja maga is elhiszi. Inkább kukába megy amit ír, mert a szárnyas betétjét ritkábban cseréli, mint a nézeteit.
kokopelli
A Bécsi út másik végétől nyugatra egymás után "buknak" azok az országok,ahova a magyar
fiatalok értelmesebbje kivánkozik ill. már magára vette a "jobblétet"! Azoknak mesélj Marcsi-mama!
Ez egy lavinaszerű "akármi",mert az egyre erősödő elvándorlásra egyre hülyébb a kormány propa-
gandája,amire válaszul újra erősödik a "lelépők" száma! (;-))
kokopelli
@evacica: ...ha őt látom ill. hallgatom a szegény ártatlan anyukája jut eszembe:
"A hülyeség édesanyja mindig terhes!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.