Csak a múlt hónapban 2500 közszolga mondott fel a Miniszterelnökség szerint, ám a valós szám ennél jóval magasabb lehet. Mivel főleg a vidéki és kerületi hivatalokban indult be a felmondás, májusra akár kaotikus állapotok is kialakulhatnak.

Az Index cikke szerint a Miniszterelnökség saját adataira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy márciusban összesen 2500 dolgozó kérte a felmondását a központi és a területi közigazgatásnál, ám a kormányzat szerint ez nem veszélyezteti a feladatellátást, ráadásul a bürökráciacsökkentést is végrehajtják. (A tavaly elrendelt létszámstopkor az Index szerint országosan mintegy 36 ezren dolgoztak a közigazgatásban, vagyis a távozók a teljes állomány 7 százalékát teszik ki.)

Tömegesen mondanak fel a közszolgák, de a kormány szerint ez nem baj

A járási hivatal és kormányablak új épülete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén az avatás napján, 2018. szeptember 6-án.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A lap azonban úgy értesült, hogy a felmondások leginkább a megyei, járási és kerületi kormányhivatalokat érintették, így a várható és egyre nagyobb létszámhiány miatt májusra kaotikus állapotok alakulhatnak ki. 

A felmentésüket kérők száma a megyénken belül döbbenetes mértékeket ölt. Többen úgy is a távozás mellett döntöttek, hogy egyelőre nincs kilátásban új munkalehetőség. A további tömeges létszámcsökkenés több szervezeti egység működését megbéníthatja, melyeknek eddigi működése is problémás volt. A jogviszony-átalakulás okán felmentésüket kérő kollégák két hónapos felmentési idejükből egy hónap elengedésre kerül, az időarányosan kiveendő szabadságok miatt pedig nagyjából két-három hét múlva rengeteg szék fog kiürülni, feladatkörök maradnak ellátatlanul

- írta a lapnak egy kormányhivatalban dolgozó olvasójuk.

A közigazgatásban dolgozóknak az új, márciussal életbe lépő törvénnyel lett tele a hócipőjük a lap szerint, ugyanis ezen törvény miatt a napi fél óra ebédszünetük már nem számít bele a munkanapba, a munkaidejük megnőtt, az éves alapszabadságuk öt nappal csökkent, de a cafetériajuttatásik is eltűntek, emiatt sokaknak csökkent a fizetése. (Ez a köztisztviselői jogszabályváltozás, amely a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a megyei, járási és központi kormányhivatalok dolgozóit, továbbá a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat és a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti az Index cikke szerint.)

Ezek miatt kérték csak márciusban 2500-an a felmentésüket az országban, ha ezt a jogszabályváltozásról szóló kötelező munkáltatói tájékoztatást követő öt napban kérték, akkor a munkáltatói oldalnak kötelező volt beleegyezni a felmentésbe és végkielégítést kellett adnia a szolgáltaban töltött jogviszony mértékében.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egyre több helyről kapja a panaszokat, összegzésük szerint átlagosan 9 százalékkal csökkent a keresete a közigazgatási dolgozóknak az új törvénymódosítás életbe lépése miatt. A szakszervezet szerint a tömeges felmondás osztályok – mint szociális terület, idős-ellátás, környezet-egészségügy – munkáját bánítja meg záros határidőn belül (mivel a felmondók helyére nem, vagy csak alig érkeznek újak, akiknek a munkatapsztalata is kisebb a régebbi kollégáknál).

Ráadásul "a kevés megmaradó dolgozónak át kell venni a kiesők munkáját, a hónapok óta tartó feszített tempó, többletfeladatok ellenére még tízezer forintos rendbírság is sújtja azokat, akik nem tudják tartani az ügyrendet, azaz az ügyintézési határidőket" - fejtegette a lapnak a helyzetet Boros Péterné szakszervezeti elnök.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A "" kormány"" ügyeit eddig se ezek intézték.
Eddig se volt cél, hogy a "" kormány-családok"" ügyeibe a köznép beleláthasson/belelásson.
Talán változott volna bármi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.