Nyilvántartásba vette az első három pártlistát a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Nyilvántartásba vették a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Momentum listáját

Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette – sorrendben – a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Fidesz-KDNP és a Momentum Mozgalom listáját.

A Jobbik 21 nevet tartalmazó listáját Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és frakcióvezetője vezeti.

A Fidesz-KDNP 63 névből álló listájának élén Trócsányi László igazságügyi miniszter szerepel.

A Momentum 21 nevet felsoroló listáját Cseh Katalin a párt elnökségi tagja vezeti.

A listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be. Ez a szabály természetesen nem vonatkozik azokra a pártokra, pártszövetségekre, amelyek az országgyűlési választás után frakciót alapítottak, és ezen a jogon már delegáltak képviselőt az NVB-be.

Listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthatnak. A listaállítás feltétele, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól.

A pártok április 6-án vehették át az ajánlásgyűjtő íveket, a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Momentum Mozgalom hétfőn adta le az összegyűjtött ajánlásokat a Nemzeti Választási Irodán (NVI). Az iroda megállapította, hogy mindhárom lista összegyűjtött legalább 20 ezer érvényes aláírást.

Az iroda munkatársai azt is ellenőrzik, hogy a listákra bejelentett jelölteknek van-e választójoguk.

Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges.

A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről – helyére a listán soron következő lép.

A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Sok sikert nekik! A jobbik még mindig sötét ló, de a jövő a feltörekvő Momentumé.
Commenter
@Shikari: szerinted rendszerszintű csalással nincsenek eleve fényévnyi előnyben a hajrában? Amúgy mindegy is. Ha még mindig nem érted majd jön Akién és elmagyarázza neked. Rá is fegyvert fogsz?
Commenter
@Shikari: hát ez szerencse! Akkor elég toleráns vagy.
Commenter
@Shikari: shikari, a liberálisok halálát sem kívánja mindenki aki nem ért velük egyett hidd el. És különben se kívánjuk már senki halálát egyik vagy másik oldalon sem. Idővel az élet úgyis lerendezi ezt. Egyébként fogtak már a fejedhez fegyvert? Éltél már háborúban? Az Irak iráni háború kitörésekor épp a közel keleten éltem, gyerekként. Nem tudtam, hogy fogom e még valaha látni az apámat aki a háború kitörésekor éppen Irakban volt. Egy ócska busszal menekítették őket a szomszéd országba ahol éltünk A CNN jóvoltából végignézhettem később, ahogy egy diktátor lerohant egy kicsi államot ahol éltem egykor. Mindent lebombázott a földdel egyenlővé tett, kirabolt kifosztott. A földdel egyenlővé tette az iskolámat, a házat ahol valamikor laktunk. Őt is utolérte a diktátorok végzete: Szaddám Husszeinnek hívták.
Commenter
@Shikari: Még lehet belőle az is, hiszen felnéz mind Putyinra, mind Kim Dzsongra. Az amerikaiak választották meg egy Obama után, hát most biztos jobb nekik a redneck Trump alatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.