Súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten újságíróknak.

Súlyosan bántalmaztak több ellátottat is a mozsgói szociális otthonban – videófelvételeket kapott az Emmi

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Bús Csaba

Fülöp Attila kijelentését arra alapozza, hogy

eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt napokban a sajtóban vélelmezett, de súlyosnak tűnő állítások hangzottak el a mozsgói bentlakásos szociális intézményben történtekről, amelyeket azonban az eddig lefolytatott vizsgálatok nem igazoltak.

Az ügy előzménye – ismertette –, hogy bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez még 2018 tavaszán, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és ezt videofelvétel is bizonyítja.

Az üggyel kapcsolatban négy hónappal később, 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, jelentését idén április 4-én hozta nyilvánosságra – vázolta az államtitkár.

Fülöp Attila hozzátette, a panaszbeadványban megfogalmazottakat – az életkörülményekre, a tárgyi és személyi feltételekre, az étkezésre, az egészségügyi ellátásra vonatkozóan – az ombudsmani jelentés nem tudta igazolni.

Ezért az ombudsman felkérte a mozsgói intézmény vezetőjét, saját hatáskörben vizsgálja ki a panaszbeadványban szereplő állításokat. Az ehhez szükséges dokumentumokat – közöttük a videofelvételeket – azonban a TASZ nyolc hónapig visszatartotta.

Az államtitkár kitért arra, hogy az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Megjegyezte, ez volt az ügyben tett első feljelentés.

A feljelentést követő napon a mozsgói intézmény vezetője email-ben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyet továbbküldött az államtitkárnak.

Fülöp Attila azt mondta, helyesen döntött, amikor megtette a rendőrségi feljelentést, mert a három rövid felvételen jól látszik, ahogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Az elkövetőket a szociális otthon kollégái azonosították

- tette hozzá az államtitkár.

Közölte, az eset súlyosságára tekintettel

haladéktalanul kezdeményezte a két ember azonnali elbocsátását, valamint foglalkoztatásuktól történő végleges eltiltásukat.

Az államtitkár ezen kívül soron kívüli vizsgálatot rendelt el az intézménynél. Hozzátette: a rendőrségi nyomozás lezárásáig további nyilatkozatot nem tesz az üggyel kapcsolatban.

A mozsgói otthon 1960 óta működik, az intézményben 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Na ez az amikor a KÖZSZOLGÁK nem totyognak, mint a tojógalam, hanem
.
AKI GYORSAN AD (intézkedik), az .. K É T S Z E R .. ad!
.
Annak "is" tudatában, hogy BÁRMELYIKÜK válhat sérültté
.
Különös tekintettel arra, hogy nem SÁMLIKRÓL, kiszolgáltatott emberekről van szó!
.
Ezek után az EU-s bürokratákat nincs JOGOSULTSÁGA az EU-s .. b ü r o k r a t á k a t .. SIMFELNI!
Dr plágium
Miért kellett egy ilyen vizsgálathoz egy év?
Ja hátha addig agyon is vernek néhány beteg embert...
Nessy
Sajnos ez az a terület, ahol végképp nincs jó szakember, tisztelet a kivételnek! Arról nem is beszélve, hogy az itt dolgozók hamarabb "kiégnek, elfásulnak", hiszen semmi remény legalább a betegek javulását várni. Manapság már olyan, hogy alkalmassági vizsgálat sehol nem létezik. Lehet, hogy ezek a dolgozók alkalmatlanok erre a pályára.
De a jelenlegi gondolatvilágba az elesettek, idősek segítése értelmetlen és felesleges! Ezt nem egyszer hol nyíltan, hol burkoltan ki mondják, és teszik is. Lásd: Fóti gyermekotthon, jó helyen, szép környezetben lévő szoc. otthon eladása, más célú felhasználása.
nevemnick
Az első, ott Mozsgón tartott vádbeszédében ez a nevesincs izé akkorát sorosozott, hogy a csónakázó tóból kiömlött a víz.
Rohadnának el.
durbincs
@Dr plágium: maga golyvás bányás, agyrepedt ? meg csak hülyére duplikált ? szerencsétlen ?
@kokopelli: csaknem @Dr plágium: a maga klonos segg-társa ?
könnyű lelki sértés
Ja, hogy már van bizonyíték is?
Akkor elismerjük.
Akkor bevalljuk.
Az enyhébb büntetésért köthetünk vádalkut.
Kit kel bemártani hozzá?
Az anyámat?
Jó.

Férgek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.