A váci megyéspüspök szerint a kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember.

Beer Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában megdöbbentőnek, megrázónak és gondolatébresztőnek nevezte, hogy éppen Húsvét előtt égett le a Notre-Dame. Ugyanakkor úgy vélte, ebből nem kell apokaliptikus értelmet leszűrni.

A tűzvész után neki először az evangéliumi jelenet jutott eszébe, amikor Jézus megsiratta a jeruzsálemi templom pusztulását, ami 40 évvel később bekövetkezett. A másik gondolata az volt, hogy a Húsvét a feltámadás ünnepe.

A Notre-Dame arra is emlékeztette, hogy „nincs itt maradandó városunk”, nem ez az örök lakóhelyünk.

A harmadik gondolata az volt, hogy bármilyen csodálatos is egy kőtemplom mint művészeti örökség,

nem szabad elfelejteni, hogy Jézus az élő templomot, az embert tartja a legnagyobb értéknek.

Érdemes arra gondolni, hogy mi az az életünkben, ami igazán fontos. A kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember – tette hozzá.

Fontos és nagy értéknek nevezte a templomokat, a kereszténység eredeti értelmében az emberi kapcsolatok, az erkölcsi értékek, a nevelés, a jövőről való gondolkodás fontosabb.

Az idei Húsvét legfontosabb üzenetének Beer püspök azt tartja, hogy

felszabadult örömmel forduljanak az emberek egymáshoz.

A püspök fontosnak tartja a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok segítését. A tanítással is foglalkozó szerzetesrendek által alapított iskolák célja eredetileg ez volt, ám az évszázadok alatt elitiskolákká váltak.

Föl kéne ébredni, vissza kell térni az egyházi iskolákban az eredeti szándékhoz. A megyéspüspök szerint a hátrányos helyzetű gyerekekre kellene több figyelmet fordítani, a szakmunkásképzésben kellene részt venniük az egyházi intézményeknek.

Címlapkép: atv.hu

(ATV, 24.hu)

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@Csizmás Kond: Nekem bizony van ünnepen, mégpedig amit Isten rendelt. Az emberi törvények, ünnepek nem vezetnek jóra Isten rendelése nélkül.
Én nem vagyok hazug és nem küldök hamis, álságos kívánságot. Jókívánságom csak annyi lehet feléd, hogy hagyd el a hazugságokat. Addig semmi jót nem kívánok sem neked, sem a többi hazugnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Keletiszel
Egyetértek a püspök úrral! Azèrt arra kíváncsi lennèk, hogy pl. a klímakatasztrófa elkerülése ellen mennyit ès mennyien adakoznának!
justhpeter
Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok püspök úrnak és a többi kommentelőnek !
Csizmás Kond
@görbetükör: ...miért hallnak éhen ?...te mennyit adtál az éhezőknek ?
dr. prédikátor
@justhpeter: Viszont neked is és a családodnak is!!!
görbetükör
@Csizmás Kond: A jövedelmemhez képest sokszorosát, mint a gazdád!
Nessy
Áldott húsvéri ünnepeket a Püspök Úrnak! Bár a katolikusok is így gondolkoznának! Kivéve a Váci Püspököt, míg engedi Erdő Péter!
Csizmás Kond
@görbetükör: Amúgy nem számszerű vallomást kértem mert biztos vagyok benne hogy te sem adtál semmit ahogy én sem...és ez nem szégyen és nem is megvetendő dolog. A templomra sem fogok adni, és nem azért mert nem vagyok keresztény hanem mert ha adakozni akarok akkor van a környezetemben is elég sokminden ahová lehet, és mindenekelőtt nekem a környezetem a fontos nem a világ másik vége, sem szegénységben sem templomban.
...szóval még a jóindulatú hazugság is bűn ilyen ünnep küszöbén...!
Kellemes Húsvéri Ünnepeket !
görbetükör
@Csizmás Kond: -
Te nagyon biztos vagy a hazugságban, mert ez a természetes közeged és ez mindenkor bűn.
Mert én bizony a szerény jövedelmem mellett is rendszeresen adakozom rászoruló, éhező két- és négylábúaknak.
Ha mindenki a maga környezetébe adakozna, akkor nem lenne éhező és nem halna senki éhen.
De a gazdád és a fajtája ha adakozik, azt sem a sajátjából teszi, hanem rablott pénzből.
Nem kívánok neked semmi kellemest, amíg hazugságban élsz. Egyébként ez a világi ünnep, ami tojásfestés, meg nyuszi, meg sonkazabálás, pont olyan pogány ünnep, mint pl., a karácsony. Ezek a megtévesztett és a magukat kereszténynek vallók hazugságai.
A lényeg meg az: aki tehetne a világban az éhezés, a szenvedés ellen, azok nem tesznek. Mert a magadfajták támogatják őket az erkölcstelenségben.
Ez a mostani ünneplési mód is a ti ünnepetek -- istenfélők elhatárolódnak tőletek.
Eladott Ország
Én a püspök úr helyében vigyáznék, mert ha így halad, a "kereszténydemokrata" "néppárt" a végén még kiátkozza.
A magyar kormány és az (egyházi) csatlósai által képviselt szemforgatásnak, melldöngetésnek, a suttyó, dölyfös álszentségnek a semminél is kevesebb köze van a kereszténységhez. Ezek a megélhetésileg giccsesen becsomagolt bakelitkeresztények és farizeusok gyűlölik a Beer Miklósokat, a Fabiny Tamásokat, akik azt mondják és azt cselekszik, ami a kereszténység lényege lenne elvileg. Ha a püspök úr nem is mondta ki, én kimondom: a magyar kormány olcsó politikai haszonlesésből megoszt és uszít. Ennek a világon semmi köze a kereszténységhez. Beer Miklós és Fabiny Tamás kiállása ezért fontos és maximális tiszteletet érdemel, csak borzasztó kevés a hegyi beszédet nem ismerő, ellenben földig butított, fanatizálható magyarok tömegeit elnézve. Ameddig az egyház bármilyen okból nem ítéli el egyértelműen és egységesen a sosem volt keresztény kormány két éve ránk zúduló gyűlöletpolitikáját, a Bayer Zsoltok fröcsögéseit és hazug gyalázkodásait, addig cinkosai maradnak ennek a beteg pusztításnak. És nincs az az Isten, aki felmenti őket a gyalázatos, kártékony ügyködésük alól.
human
Szerintem a Notre-Dame leégését most egy nagy adag hisztéria követ a tömeghipnózis részeként. Az ember ösztönösen hajlamos másolni a közösség reakcióit megfelelésből, akkor is, ha ő maga, mint egyén valójában nem tenné azt amit a tömeg tesz. Talán még némi versengés is van a sajnálkozásban.
Művészettörténetileg valóban hatalmas kár ami történt. De egy vallást nem kell, hogy ez az eset megrázzon, hisz az nem kövekre, hanem emberekre épül.
Eriksson
Nem kell ahhoz vallásosnak lenni, hogy valaki elsirassa egy ilyen páratlan szépségű történelmi jelentőségű épület pusztulását.
Az évi 13 millió turista látogató a látványért, s nem valószínű, hogy imádkozni megy oda.@human:
Csizmás Kond
@görbetükör: ...akinek nincs ünnepe annak napja sincs...de attól továbbra is fenntartom az jókívánságaimat.
...és világ...elhiszem hogy te felelősnek érzed magad...és ha igen ott a jópofizás vagy a drukkerduma nem segít...a világ az amit mi hozunk létre és azt nem megmagyarázni vagy mástól elvárni kell, függetlenül attól hogy valaki tükrének érzed magad vagy macskájának, hanem úgy irányítani ahol minden a tied, mindenért te felelsz és nem hiszed a marhaságokat hogy más nem érdekelt a dologban...mert aki képes azt elhinni épp az okozza a bajokat.
human
@Eriksson: Ha elolvastad a hozzászólásom, akkor benne volt: "Művészettörténetileg valóban hatalmas kár ami történt. "
Tehát nyilván, akik épületek szépségének csodálatában lelik az örömüket azok számára érthető módon szinte fájdalommal teli ami történt. Én meg emberközpontú vagyok és nem materialista.
Eriksson
@human: Az emberközpontúsághoz hozzátartoznak a szimbólumok, melyeket szeretni, tisztelni, csodálni lehet. Hiszen az alkotó ember nem öncélúan teremt apró szépségeket, vagy monumentális dolgokat, hanem a többi ember örömére, boldogulására. Ez is hozzátartozik a civilizációhoz, a kultúrához.
A templom is ilyen, mert a hívő embereknek a lelki igényeit elégíti ki.
görbetükör
@Csizmás Kond: Nekem bizony van ünnepen, mégpedig amit Isten rendelt. Az emberi törvények, ünnepek nem vezetnek jóra Isten rendelése nélkül.
Én nem vagyok hazug és nem küldök hamis, álságos kívánságot. Jókívánságom csak annyi lehet feléd, hogy hagyd el a hazugságokat. Addig semmi jót nem kívánok sem neked, sem a többi hazugnak.
human
@Eriksson: Akkor mást értünk emberközpontúság alatt. Jézus sem akarta volna, hogy megfeszített mását tegyék ki mindenhova. Buddha sem akarta volna, hogy aranyozott szobrát tegyék templomokba. Mert ők emberközpontúan gondolkodtak. Ezek pusztán az egyházak marketing eszközei a közösségteremtéshez. Egy egészséges szintig ez rendben is van, de nem kellene túltolni és már már bálványimádásig fetisizálni tárgyakat. Ez oda vezet, hogy egy épület leégésébe már a kereszténység halálát látják bele egyesek hitből vagy politikai megfontolásból. A bálványimádás pedig a Biblia szerint is bűn, mert csak Istent szabad imádni.
Nessy
@görbetükör: Bárhogy nevezd Istenedet, ugyanazt a teremtőt imádjuk!
Nem érzem Isten elleni véteknek, hogy el tudok gyönyörködni egy görög, római, hindu, egyiptomi templomban, mint anno a Notre - Dame-ben, vagy a Szent Péter bazilikában. Bármilyen fura, de Istent legközelebb magamhoz, a kis falusi templomban éreztem.
Lehet, hogy ezek után "hazug vagyok" de azért áldott húsvéri ünnepeket kivánok Neked és családodnak.
görbetükör
@Nessy: Sok mindent válaszolhatnék, de a legtöbb embernek a Biblia, Isten szava nem sokat mond.
Ezért emberi hasonlattal élek.
Te hogy vennéd, ha a párod másokban gyönyörködne, másokkal mást ünnepelne, mikor éppen nektek lenne évfordulótok?
Vagy te nem akarnál örömöt szerezni neki hűségeddel, vele együtt ünnepléssel?
Isten iránti szeretet miért alábbvaló? Miért veszed félvállról, hogy öröme legyen benned azzal, hogy a szava fontos?
human
@Nessy: Ahány ember annyi féle isten létezik. Ezt kár tagadni. A vallások annyit tesznek, hogy valamilyen szabály rendszert visznek az egészbe, hogy ne legyen káosz.
human
@Nessy: Ezt azért írtam, mert mindenki magában találja meg Istent. És hát az pont ezért eltérhet más Istenétől.
Eriksson
@human: Tökéletesen egyetértek. A katolikus pápa és a papság intézménye színtiszta üzlet.
Nessy
@görbetükör: Kedvesem! Miután a férjem református volt, és nem esküdtünk templomba a családi vitát kerülendő, nem áldozhattam a katolikus egyház törvénye szerint!
Viszont Isten mindenütt ott van, és mindenhol meghallgatja imáinkat.
csak úgy....
@Nessy: "Bárhogy nevezd Istenedet, ugyanazt a teremtőt imádjuk!" Nagyon igazad van!
Kik sulykolták elöször a mohamedánokba azt,hogy Isten nevében ölni is szabad,sött kell?
Az európai keresztes lovagok, köztük sok magyar király küldött csapatokat a "szent földre" évszázadokon át és Jézus nevében irgalmatlankodtak arabbal,zsidóval meg akik az útjukba kerültek , Isten nevében!
Kik voltak az elsö terroristák és betolakodók? Nem az európai ?
Jézus egy zsidó gyerek volt,a kereszetény európa meg mit csinál ? Az ö nevében üldözi a szerinte "alantas" népcsoportokat . A XX. század is egy csomó politikai fantasztával, hatalmi vágyra éhes banditával kezdödött,akkor a XXI. miért ne?
Kellemes Húsvétot mindenkinek! Ki tudja,leszünk e még karácsonykor...
görbetükör
@Nessy: Azt hiszem, nem értetted meg a lényeget, elvesztél a részletekben.
Kereszténynek lenni. annyit tesz, mint hűséggel követni Krisztust, hogy eljussunk az Atyához.
Ha fontos, hogy a párodhoz hű legyél, hogy örömöt okozz azzal, hogy együtt ünneplitek a ti ünnepeiket és nem mással mást épp akkor Istennél miért kevésbé? --- én erről beszéltem!
Csizmás Kond
@görbetükör: ..és Isten neked mit rendelt el ?
görbetükör
@csak úgy...: Tudod, amiről beszélsz nem más, mint amikor Orbán Magyarországgal teszi magát hasonlóvá.
És fel vagy háborodva ugye, ha Orbán miatt a magyarokat utálná a világ?
görbetükör
@Csizmás Kond: Nézz utána, mert le van írva, hirdetik világszerte. Ideje elkezdened...
Eriksson
@Nessy: Én azt vallom, hogy Isten bennünk van. S ha valaki Istenes életet akar élni, ahhoz nem feltétlenül kell templom.
Viszont ott összegyűlni, imádkozni, együtt énekelni, annak közösségformáló ereje van.
Csizmás Kond
@görbetükör: ...a pontosítás kedvéért, Isten neked ki által rendelt el valamit is ?
görbetükör
@Csizmás Kond: Látod, a hazugság mennyit árt?
Mert sok hazug próféta van, sok hazug törvény. Kihámozni belőle, hogy mi igaz és mi nem, csak az tudja, aki elhagyja a hazugságot. Csak az érdemli meg az igazságot. Csak az hallja meg Isten szavát.Te is inkább arra törekedj, hogy azt halld meg, amit neked rendel.
Tehát egyetlen jókívánságom továbbra is: hagyd el a hazugságaidat, megéri!
Csizmás Kond
@görbetükör: és miből gondolod, hogy én hazudok ?
csak úgy....
@görbetükör: Szándékos volt ! Örülök,hogy legalább Te értetted,hogy mit akarok kinyögni!
könnyű lelki sértés
Szeretnék én is csatlakozni, ezért húsvét alkalmából, mindenkinek Boldog Jó Étvágyat Kívánok!
BJÉK !!!

wiki.startlap.hu/uploads/2015/04/h%C3%BAsv%C3%A9t-ny%C3%BAl.jpg
36
A püspök úr 75 éves lett az idén, ergo nyugdíjba vonul. És ez nagyon jó! Szerintem.
36
Mondjuk más szerint is jó hír, mert az egész egyházmegyéje(már a normális lakói, hívei) a nyugdíjazását várja, amióta az üdülő területeken betiltotta a déli harangszót, hogy ne zavarja a "pihenni kívánókat".
De lelke rajta...

Áldott Húsvétot mindenkinek!
cikicakk55
Megpróbáltam " Görbetükör"" Nessy" és "Eriksson" írásaiból megérteni ezt az egész vallásos mizériát ami az utóbbi 9 évben megint fellángolt. Én is nagyon sajnálom a " Notre Dam-ot,de furcsának találom,hogy emberek milliói éheznek és nincs nekik segítség. Leégett egy igaz,világhírű templom és 2 nap alatt Euró milliárdok érkeztek az újra építésére. Nem tudom miért,lehet,hogy mert soha nem voltam vallásos,de engem meglepett,hogy egy épület felújítására milyen rövid idő altt,milyen rengeteg pénz érkezett,miközben az emberek,akik őszintén hisznek Istenbe éhen halnak,megfagynak,betegségek viszik el őket,mert nincs orvos,nincs normális ivóvíz,mert Ők csak emberek a sok milliárdból akik a földön élnek. Miért fontosabb egy templom mint az emberek élete? Szeparepa nagyon jól összefoglalta. Valaki,valakik,pár ezer évvel ezelőtt hasznot húztak abból,hogy az emberek szeretnének hinni valamiben.Gyorsan ki is találták a vallást.Azóta az egy vallásból lett sok féle vallás,sok Istennel,sok olyan dologgal,amit állítólag Jézus,vagy a Jóisten akart az emberektől. Nem tudom elhinni,hogy bár melyik Isten is azt kérné,bár melyik vallási vezetőtől,hogy hagyják meghalni a nyomorultakat,de egy épületet ami templom,fel kell építeni,mert csak akkor lesz boldogság a földön.
Eriksson
@cikicakk55: Más szemszögből is lehet nézni a dolgokat. Egy-egy nagyszabású építkezés rengeteg embernek ad munkát, így megélhetést családoknak. Ergó, segít a szegénység és éhezés felszámolásában.
A Notre Dame újjáépítésével is sok milliárd eddig elfekvő euró fog bekerülni a gazdaság vérkeringésébe, hatalmas erőket fog megmozgati, ami szintén pozitívan hat majd az emberek sorsára.
Siratjuk a Katedrálist, persze, hogy siratjuk. Mert egy csodálatos építmény veszett oda. De a katasztrófája 10-15 évre családok millióinak fog megélhetést biztosítani.
csak úgy....
@36: a "Püspök úr" agyilag világosabb mint te,ugyan má miért menne nyugdijba?
csak úgy....
@Csizmás Kond: nem hallnak,halnak...a többi a te dógod!
kokopelli
@Eriksson: megoldás:15 évenként le kell rombolni! Nagy az isten állatkertje!
csak úgy....
@Eriksson: marhára meggyözö vagy! üres stadionokból vizsgáztál vagy a más szemszögböl?
Mexikóba a magyar kormány templomokat tataroztat , fölöslegesen ? te meg a viktor,lassan templomos lóvag?
kokopelli
@cikicakk55: nem véletlen,hogy az egyházak a leggazdagabb egyesületek!Mindíg is azok voltak,
és ha az emberiség ilyen marad,azok is lesznek! Magas állami segítséget kapva mint mindíg,újjá-
varázsolják a létesítményt! Csak az én véleményem,hogyha az utolsó éhező is eltűnik a párizsiak-
ból,akkor renoválják az épületet! A kincseket máshol is ki lehet addig állítani! A teljes költséget ver-
jék rá arra az egyházra,aminek a vatikáni bankja belefullad a pénzbe! Igazad van! (;-)
Csizmás Kond
@csak úgy...: Roppant figyelmes vagy...köszönöm :)
csak úgy....
@Csizmás Kond: rám a kóbor cickányok számíthatnak , viszont az üres stadion egereket,na azokat véled irtatnám a hallálukig.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...de attól még nem kell elhinned magad...!
csak úgy....
@Csizmás Kond: most te vagy én a dörgölözködö macska ?
papa.49
@cikicakk55: Én ugyan valamennyire vallásos vagyok, de egyetértek abban nem a templom az első !
Jézus mit mondott adj kenyeret az éhezőnek, vizet a szomjazónak, nem templomban hanem a mezőn, vagy egy ligetben tartotta a beszédeit ! Persze szép volt a templom, persze rendbe is kell hozni, de előbb az emberrel kéne foglalkozni, és nem csak mézes,mázas szóval szédíteni !
Abba is igaza annak aki írta a vallás Jézus halála után üzlet lett az egyház rendesen meggazdagodott a valláson !
dr préditákor
@Csizmás Kond: te nagyonhüLYe! Helyesírásod olyan, mint a feleséged. Ronda és hibás.
magyarbakancs
@papa.49: Ha van mindenható ,és én értem halt meg ,az emberért ,feltámadt megváltotta az emberek bűneit,
Mondja meg nekem valaki miér van annyi háború ahol az emberek gyilkolják egymást.?
Miért van az a sok betegség amiben szenvednek a emberek?
könnyű lelki sértés
"Az Isten, aki a világot teremtette és mindazt, ami abban van, mivel ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik
...
nem szabad azt gondolnunk, hogy az istenség aranyhoz, ezüsthöz vagy kőhöz, a művészet és az emberi elképzelés alkotásaihoz hasonló."

"Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik?
Ha valaki rombolja és pusztítja Isten Templomát, azt Isten is el fogja pusztítani. Mert Isten Temploma szent — és ti vagytok ez a Templom."

***

"Senki ne csapja be magát! Ha valaki közületek azt gondolja, hogy a jelenlegi világ szerint bölcsnek számít, inkább legyen „bolonddá”, hogy valóban bölcs lehessen.
Miért? Mert ennek a világnak a bölcsessége Isten szemében bolondság. Ahogyan az Írás is mondja: „Isten a saját ravaszságukkal ejti csapdába a bölcseket.”
Másutt: „Az Úr tudja, hogy a bölcsek gondolatai semmit sem érnek.”
Azért senki ne dicsekedjék emberekkel, ..."
papa.49
@magyarbakancs: Ismersz már annyira tudod nem akarom senkire rákényszeríteni az én gondolataimat, DE mindenki hisz valamibe, az ember már csak ilyen, én az EMBERSÉGBEN hiszek, abban hogy nem ártok a másiknak, de ha kell megvédem magam és a családom, a hazám!!!
Amit kérdeztél a háborúkról azokat nem Isten szervezi, csak sok esetben Isten nevében aljas emberek, a még aljasabb elképzeléseik végrehajtására !!!
A betegség se Isten büntetése, hanem az hogy a kórokozók is élni akarnak ezen a földön, nekik ez a Föld az otthonuk !!!
Szerintem az hogy vallásos, vagy ateista valaki teljesen mindegy mindkét csoportban vannak ,,jó emberek,, és vannak ,,rossz emberek,, és még egy az emberi természet gyarló, a rosszat hamarább kezdi követni, mint a jót !!!
görbetükör
@cikicakk55: Hát, ha te a vallással kapcsolatban néhányunk ezen cikk bejegyzése alapján alkotsz véleményt - enyhén szólva hiányos és nagyon nagy mértékben felületes!
Bár az itteni hozzászólásom első linkre is arra utal, hogy egy épület nem ér annyit, mint egy ember élete, azért a te véleményed mégis nagyon felületes.
Mert ugye senki nem úgy dönt, hogy a felajánlott pénzem az éhezők ellenében kerüljön az épületre, hogy csak haljanak továbbra is éhen, én épületre adakozom.
Mert aki segít valakin, valamin, az mindig mások rovására történik, mert mindig mindenhol van rászoruló.
Ha te adsz egy koldusnak némi pénzt, akkor mondhatom azt, hogy inkább neki adod, mint annak, aki éppen éhen fog halni? Persze, a milliárdokkal jobban kellene gazdálkodni, ehhez kétség sem fér.
Azonban a hit nem úgy alakult ki, hogy valakik gyorsan kitalálták. Annak ellenére, hogy sokan hasznot húztak és ma is húznak ebből manapság is. De ahogy a kést lehet kenyérszegésre és gyilkolásra is használni anélkül, hogy a kés lenne az ok, a hit sem hibás abban, hogy visszaélnek vele.
Nem kell hinned semmiben. De azt azért el kellene ismerned, hogy jó néhány törvény, amit Istentől valónak hiszünk, az ember javát szolgálná. Megszegése pedig bajt okoz. Gyilkosság, hazugság, lopás, csalás, hűtlenség, mind, mind olyanok, amik szenvedéssé, rosszá teszik az életet.
Mazsolázni meg pl. a Bibliából, főleg egy híg minőségű fórum hozzászólásai alapján - már, már szándékos félrefordulás az igazság megértése elől.
Gondold ezt át még egyszer és a lelkiismeretedre hallgass. De vigyázz, mert meg tudod könnyen és gyorsan téveszteni még azt is, ha nem vagy elég objektív.
silber13
Püspök úr! Bizonyára emléksszik arra a régi 5-es időkből származó szlogenre,amivel tele volt az ország minden lapja, sőt még bélyegen is megjelent:
" ÁLLAMUNK LEGFŐBB ÉRTÉKE AZ EMBER!..."
Biztos benne, hogy ez az állítás ma is igaz? Kétlem, erősen kétlem!
Eladott Ország
@36: tegnap, 14:10; Akkor neked már megvan a püspökúr utánpótlása is?!
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/03/op.jpg
görbetükör
@silber13: Szerintem az állítás ma is igaz, csak az értékrend lett rossz.
cikicakk55
@Eriksson: tegnap 19:01
Igen,biztos sok ember fog az újjá építésén dolgozni,de azok az emberek eddig is dolgoztak,eddig is volt fizetésük.Egy ilyen híres épületet nem az utcáról beesett emberekkel fogják újjá építeni.Azoknak lesz munkájuk akiknek eddig is volt,csak most magasabb bérét,mert ez egy világörökség,itt nem lehet hanyag munkát végezni. Ettől még a két sarokkal arrébb kolduló embernek nem lesz több étele,fedél a feje felett,meleg ruhája. Na meg nem csak Franciaországot lehetett,vagy lehetne kihúzni a több milliárdos Euró vagyonból.épp elég nyomorult ember él a földön Francia országon kívül is.Nekem az a fájdalmas,hogy egy épületre 2 nap alatt mennyi pénz összejön,még egy gyerek 2 millió forintos(nem Eurós) műtétjére csak csurran csöppen. Fogadni mernék,hogy az egyházak és az Őket támogató milliárdosok nyitották ki a pénzeszsákot.Nekik egy templom többet ér több millió éhezőnél. Ilyenkor derül ki,hogy rengeteg pénze van az egyházaknak,de az lökött rizsa,hogy ne hagyjuk a szegényeket szenvedni,miközben pont náluk a rengeteg pénz és még a kormányok és a nyomorult,szegény hívők is bedobják az egy kiló kenyér árát,inkább nem esznek.Ez már bűn amit a vallás és Isten,+Jézus nevében elkövetnek.
cikicakk55
@görbetükör: ma 10:38.
Én sosem zagadtam,hogy nem voltam,nem vagyok vallásos ember.Olyan családban nőttem fel( Kádár korszak) amikor a pártnak a tagjai nem lehettek vallásosak.A szüleim párt vezetők voltak,így a vallást belém mint rossz dolgot nevelték.Akkor találkoztam a vallással,mikor ápolónő lettem és az idős betegeket láttam,hallottam imádkozni. Olyan kép alakult ki bennem,hogy a vallásos emberek mind szegények,de nagyon hisznek Istenbe. Azok az idős emberek úgy is éltek,mint ahogy Isten elvárta tőlük. Közben jött a rendszerváltás és hirtelen mindenki nagyon vallásos lett.Olvasgattam azokat az újságokat mik már a rendszerváltás után írtak a vallásokról és megmondom őszintén,pont a papokban láttam meg a vallásból való gúnyt űzést. Kapták a kormányoktól a sok pénzt, a híveket is megvágták rendesen,még is mindig sírtak,hogy kevés a pénzük.Láttam nagyon sok vallásos embert meghalni,akik az Igaz istenben hittek és boldogan várták a halált.Nagyon tisztelem azokat az embereket,akik a vallást arra használják,hogy valamibe tudjanak kapaszkodni,de cserébe Ők is becsületesen éltek. Mára már csak azt látom,hogy a Papok,a különböző vallások,épp úgy mint a pártok,egymást mocskolják. A Magyar papok már nem Istent,hanem Orbánt szolgálják. Nem vagyok ateista,mert bár nem láttam Istent,de ha tényleg van,akkor legalább azokat segítené,akik az Ő elvárásai szerint élnek. Mára 64 éves koromra,úgy érzem annyit látok a világból,hogy a vallás is egy üzlet lett.Háborúkat gerjesztenek,nem azért hívják a híveket,hogy közösen imádkozzanak,hanem,hogy kalapozzák a pénzt és az éppen hatalmon lévő kormányt segítsék. Az idős emberek,akik még tényleg hisznek Istenbe és az Ő küldötteikbe a papokba,sajnos nem látják,hogy ez ami most van,már nem a vallásról,hanem a pénzről szól.@görbetükör:
Eriksson
@cikicakk55: Van igazságod, de a világ minden pénze nem volna elég az éhezők tartós jóllakatásához. Étel vagy érték csak akkor képződik, ha valaki azt megteremti magának, vagy a közösségnek. Semmiből nem lesz semmi. Se élelem, se építmény, se vagyon.

Itt van ez a négymilliárdos lottónyeremény. Ugye elképesztő összeg? Ha a boldog nyertes jótékonyságból egyformán akarná szétosztani az ország lakosai között, kb 400.-, azaz négyszáz forint jutna fejenként.
De mondjuk, ha ezt valamilyen közérdekű beruházásba vagy gazdasági vállalkozásba fektetné, azzal sok-sok ember megélhetéséhez járulna hozzá.

Az az ember, akinek a pénze eddig elfekvő tőke volt, százmillió euróval járult hozzá a Katedrális újjáépítéséhez. Enné többet nem is tehetett volna. Nem a templomért, az emberekért.
cikicakk55
@kokopelli: tegnap 20:10
na én is ezen húztam fel magam.Azt megértem,hogy egy világhírű templomról van szó.A világ örökség része,de akkor is csak egy épület. Több millió éhező viszont ember,akik nem luxust várnának el,csak egy kicsivel több ételt,orvosokat ha betegek és nem sámánokat.Nem értem,hogy miért sikerült két nap alatt annyi Eurót összegyűjteni,amiből több millió szegénynek lehetne élelmiszert adni,vagy orvoshoz vinni a beteget,akár gyerek akár felnőtt.Hogy lehet egy épületet az emberi életek elé helyezni. Persze mára már megértettem,hogy az egyházaknak Isten csak egy szimbólum,amivel az elkeseredett szegénységet lehet hülyíteni.Ők hisznek az igaz istenbe,úgy is élnek és szerintem sokkal többet tartanak be a 10 parancsolatból,mint az egyházaik papjai. Mára a papokra nyugodtan ellehet mondani,hogy politikusok lettek. A rangjuk fenntartásáért misébe burkolt politikai kampányt folytatnak. Számomra undorító az ilyen egyház.Sajnálom azokat az embereket,akik úgy érzik,hogy ha minden vasárnap elmennek templomba és minden este imádkoznak,akkor isten kegyes,és könyörületes lesz hozzájuk és családtagjaikhoz.Még egyetlen hívő(igaz hívő) sem mondta,hogy csalódott istenbe,mert felrobbantották a családja tagjait a terroristák,cunami ölt meg több ezer embert. Mindig találtak mentésget Istennek,hisz Isten csak jó és igazságosat cselekszik.Annyi karakterem még van,hogy ha ez igaz lenne,akkor a parlamentben már csak egy két ember lézengene,a többit utol érné Isten haragja)
Eriksson
@cikicakk55: 19:50 Én sem kaptam vallásos nevelést, de arra azért megtanítottak eleim, hogy tisztelni kell az embert, magát. Mindegy, hogy ki fia - borja, milyen a vallása.
Sajnos manapság ez már egyre nehezebb, mert a rendszerváltozás óta egyre több az olyan, aki nem tisztel se Istent, se Embert.
cikicakk55
@görbetükör: tegnap 10:38
lehet,hogy valamit félre érthetően írtam. Az én véleményem a vallásról nem az itt fórumozó emberek miatt az ami.Nem nevelkedtem vallásosan,de mikor felnőtt lettem,már sokat megértettem belőle,attól függetlenül,hogy én magam nem vagyok megkeresztelve,nem járok templomba. Írásom lényege az lett volna,hogy egy épület újra építésére 2 nap alatt össze jött több milliárd Euró,még az éhező,nélkülöző emberekért,vagy a 2 millió forintból megoldható gyermek műtétre hetekig,vagy hónapokig várnak a szülők. Persze,hogy nem lehet mindenkit megmenteni aki éhezik,vagy aki olyan országban él,ahol alapból nyomor van és nem feltétlen az emberek miatt,hanem olyan az ország adottsága. Az,hogy kiemeltem 3 embert a fórumból nem jelenti azt,hogy ezen túl az én véleményem is megváltozik. Továbbra is tisztelem azokat az embereket,akik hisznek Istenbe és úgy is élnek,ahogy azt Isten elvárja tőlük. Egész biztos vagyok benne,hogy ez a rengeteg Euró az egyházaktól jött,ahová viszont a dolgozó emberek adóznak. Gondolom minden országnak meg van a maga módszere az egyházak támogatására. Miért nem lehet a nyomorult éhező embereket is ugyan így támogatni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.