A 2000-es évek közepe és a 2010-es évek közepe között csak a szegényebb társadalmi réteg gyarapodott Magyarországon.

A magyar dolgozók egyharmada 125 ezer forintot sem keres havonta
Fotó: Pixabay

Jelenleg a társadalom 30 százaléka tartozik az alacsony jövedelműek csoportjába, arányuk 10 év alatt 4,7 százalékponttal emelkedett – írja az OECD honlapján közzétett kimutatás alapján az Mfor.

Aki 125 ezer forintnál kevesebbet keres, akkor a társadalom legalsó rétegébe tartozónak tekinthetjük, vagyis a 30 százalékos arányt figyelembe véve csaknem

3 millió magyar ennél kevesebb pénzből él havonta. 

Ha a jövedelem havi 125 ezer forint és 325 ezer forint között van, akkor sorolható a középosztályba az illető, ha pedig havi 325 ezernél többől gazdálkodhat, akkor a felső jövedelmi osztályba tartozik. Az OECD szerint a medián átlagkereset 166 667 forint.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mary
És mégis rohannak a fideszre szavazni
Csizmás Kond
...na de miért kell osztályokba sorolni az embereket ?
könnyű lelki sértés
Ahogy leszopja magát a McDonald's,, mert mer hirdetni teleszájjal havi 160 ezer kezdő nettó fizetést.
A duplájából is nehéz megélni, akkor mire elég a havi 160 ezer?
Nemrég 130 ezeret fizettek, és akkor 7 millióért lehetett megvenni egy kis panel lakást, most 25 millióért lehet megvenni ugyanazt havi 160 ezerből.
Érted már?
DURBINOS
de én naggyon sokat? keresek? és találok is? mert engem fizetnek mint a pinty???
Grafix69
Nem baj ez , úgy olvasom , hallom , nézem , látom a többség ezt akarja mert a többségnek ez jó . Gratulálok minden többségnek. Remélem az ilyen Shikari , meg társaik ennek tapsikolnak , nem kell sokáig várni , mindenki elmegy vagy meghal . Sajnos.
fekete
Fontos,hogy a German autogya'rtok millia'rdokatt kaszalnak MO-on.Itt az EU-tok.Sze'lhamos
re'szeg egy banda.
human
Rendszergazda voltam középiskolában. A levelező listán sorra kaptuk az üzeneteket a többiektől, hogy kész, befejezték. Más munkahelyet keresnek. Minimálbérért nem voltak hajlandóak tovább dolgozni.
emerencia
@Horizont: Az EU-ban már csak Bulgáriában keresnek kevesebbet mint mi, miközben naponta vágják a képünkhöz, hogy emelkednek a bérek, milyen nagyszerű!

Ami pedig a nyugdíjakat illeti szégyen, hogy a legtöbb nyugdíjasnak egy élet munkája után idősen állandóan azt kell számolgatnia, hogy az ételből, a rezsiből vagy a gyógyszerkiadásból faragjon le, ha hóvégéig ki akarja húzni. Hatvanon felül pedig sokunknak dolgoznia kell és közben kifejezetten fenyeget (pl. mifelénk) a munkanélküliség réme... Hova menjen az ember már ebben a korban, ha nem akar éhenhalni? Nesze neked szociális piacgazdaság!
propeller.hu/itthon/3413754-ketteszakad-orszag-nem-dolgozok-miatt?all#c2416685
Csizmás Kond
@Horizont: ..az kevés negyven év után...
simmering73
És már megint ezek fránya átlagok és kategóriák. Tehát ha 124ezret keresek akkor a legalsó réteghez tartozok, ha 126ezret akkor a középosztályt erősítem. Szerintem meg mindkettő csóró.
Commenter
Ez azemeberek "hibája, mert nem állnak száz lábon mint a nemzethy száz lábon álló klán.
wpym
Az orszag jobban teljesit, ezerrel duborog a gazdasag (visszafele)...
tulipan
Ez lenne tehát a sötét, bunkó, tolvaj narancsnyik, gyalázatos, útonálló csorda által, évek óta tam-tammak összehazudozott, állítólag, az "egész világ által, oly annyira csodált", ÓRIÁSI "gazdasági siker"??? EZ a legnagyobb SZÉGYEN!!!
tulipan
A helyzet nagyon tragikus, de még ennél is tragikusabb, hogy az arányuk 10 év alatt 4,7 százalékkal emelkedett, vagyis nem hogy javulna a helyzetük, hanem ennyivel romlott. Ráadásul a magyar rendszer évtizedek óta undorító és aljas hazugságok tömegére illetve az igazság innovativ elferdítésére épül, mint pl. az hogy:
2018. december 21. 327 ezer Ft - ebben a formában jól hangzik ugye? ...
2019. január 22. 355 ezer Ft
2019. február 21. Sőt, már 360 ezer forint a bruttó az ÁTLAGKERESET, miközben a társadalom 30 százaléka gyakorlatilag szegényedik, egy szűk réteg viszont irgalmatlanul gazdagodik többnyire EU-s pénzből. Ha ez nem hazaáruló politika, akkor micsoda?
www.azenpenzem.hu/.../mar-360-ezer-forint-a.../5627/
Commenter
@papa.49: és az, hogy most értük utol a 10 évvel ezelőtti fizetéseket. Mi jöhet még?
papa.49
@görbetükör: Tanulságos ez a rajz !!!
papa.49
@Commenter: 10 évvel ezelőtt egészen pontosan 250 ezer volt a bruttóm, és kézhez kaptam 143 ezer Ft. !!!
De vegyük figyelembe azt is, hogy nem 300 ft volt 1 kg kenyér, és nem 300-500 Ft. volt 1 kg gyümölcs se !!!
Az euró 270 Ft. körül, a frank 180 Ft. körül mozgott !!!
Az akkori pénznek 3.4 X nagyobb volt a vásárlóértéke, mint a mainak !!!
Commenter
@papa.49: 15 év alatt akartuk Ausztriát utolérni mindenben. Az árak mára brutálisan elszaladtak, elég az élelmiszer árakat vagy a lakáspiacot nézni. Már tizenvalahány évvel ezelőtt többen mondták hogy 2-300 ezer Ft hó nem luxus, hanem ennyi igenis kell a megélhetéshez, hogy ne "kuporgatva" egyik napról a másikra élj. Megtakarítani senki nem nagyon tud. Most egy multis eladó keres 300-400 ezer felett, mennyit keres ezzel szemben egy tanár, egy óvónő egy orvos (egyik szakmában sem sorolom a bérhez a kiirthatatlan paraszolvenciát) ez is abból adódik hogy nincsenek tisztességes bérek.Rendesen működik az infláció is, direkt shortolják a forintot, szerintem elkerülhetetlen hogy beüssön a krach.De ne legyen igazam. Ha beüt, omlik a rendszer is.
papa.49
@Commenter: Én mindig azt szoktam mondani úgy lehet összehasonlítani a kereseteket a régiekkel, vagy másik országéval, ha azt nézzük meg EGY HAVI BÉRBŐL VALAMELY CIKKBŐL HÁNY DARABOT, VAGY HÁNY LITERT TUDNA MEGVÁSÁROLNI, A TÖBBI MERŐ HAZUGSÁG !!!
Commenter
@papa.49: így van. Szinte minden termékkel lehet példálózni, ki az aki megengedheti magának hogy 50-100.000 Ft-os holmikban és táskákkal rohangáljon, mikor a napi bevásárlást is ki kell pontosan számítani? A könyvek olyan drágák lettek, hogy sokaknak marad a könyvtár.
papa.49
@Commenter: Abban az időben is csak úgy tudtam a családom eltartani, hogy a főállás mellett volt vállalkozóim is így tudtam dolgozni más cégeknek is.. Abban az időben már csak 2 gyermek lakott otthon, viszont a lány akkor járt a főiskolára, a Vas utcába. Kapaszkodni kellett, hogy mindenre teljen.
tulipan
Commenter:;papa.49: 70+ éve Rákosiék, még Ámerikát akarták volna utolérni, a mi "nemzedékünk" már "szerényebb" volt és megelégedett volna már az osztrák életszínvonallal is!
papa.49
@tulipan: Amíg ez a ,,siserahad,, nem került hatalomra, megtudtam élni a fizetésemből, meg a vállalkozásból, 2012. ben kezdődtek az igazi gondok!!!
Gondolhatod, ha olyan nagy cégek ahol 10 db. nagy targi volt, bejelentik, hogy csak 2 db gépet használnak ezután, akkor ott már baj van, a gazdasággal !!!
tulipan
@papa.49: Nem szabad elfelejteni, hogy mielőtt ez a ragadozó, hazug, útonálló "tolvaj siserehad" a zország tönkretételével, magához ragadta a hatalmat ÉS a vágyott KASSZAKULCSOT, a akosság tömegesen, olyannyira érezte magát (anyagilag) biztonságban, hogy egymás után vette fel a (külöldi) bankok, az ott már beindult válság következtében, nagyon alacsony kamatozással kínált, nagy összegű, valutahiteleket!!!
papa.49
@tulipan: Mégse a válság két évében ült seggre a visszafizetés, hanem a fütyisz OSZLOPOS TAGJAINAK UGATÁSA NYOMÁN !!!Kupaklaja, szargyártó, szartolcsi !!!
tulipan
@papa.49: A szándékosan összehozott ERŐTELJES, forintgyengítés miatt Igy többet lehetett KISAJTOLNI az alkohollal elkábított, ezzel a "húzással" viszont LEDÖBBENTETT NÉPSÉGBŐL!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.