Elfogadhatatlan a magyar gazdálkodók számára az Európai Unió bürokratái által felvázolt javaslat a mezőgazdasági támogatások 20 százalékos csökkentésére, mert ezt az összeget a vidéki Magyarország jövőjétől vonnák meg – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Letenyén.

Államtitkár: elfogadhatatlan, hogy az EU csökkentené a magyar mezőgazdaság támogatását
Fotó: Varga György/MTI

Feldman Zsolt a Letenyei Polgári Egylet által szervezett gazdálkodói fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a magyar gazdaság stratégiai ágazata a mezőgazdaság, mind a foglalkoztatás, a megtermelt érték, mind a biztonságos, jó minőségű élelmiszer előállítása, illetve az export szempontjából.

A 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, hogy 2018-ban a hazai külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium. Ebben az eredményben a gazdálkodók tudása, szorgalma alapvető, ezért is dolgozik a kormány szövetségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magosszal, amelyek tagjai aláírásgyűjtésükkel "legitimációt adnak a közös agrárpolitikai forrásokért folytatott küzdelemben".

Ha az európai bürokrácia javaslata szerint 20 százalékkal csökkenne az agráriumra fordított források összege, az 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban. A csökkenő források és egy bonyolultabb eljárásrend elfogadhatatlan Magyarország számára

- nyomatékosította Feldman Zsolt.

Ismertetése szerint csak tavaly 4500 zalai gazdálkodó mintegy 11 milliárd forint közvetlen támogatást kapott gazdálkodásához, fejlesztéseihez. A EU-s vidékfejlesztési programban a 2014 utáni időszakban Zala 4000 támogatott projektje 27 milliárd forinthoz jutott, vagyis

jelentős források vannak most veszélyben, amit a vidéki Magyarország jövőjétől vonnának meg.

Az államtitkár úgy vélekedett: a május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók és ne a bevándorlás támogatására lehessen fordítani.

Ezért kell olyan új Európai Parlament és Európai Bizottság, amelyik a vidékiek, a mezőgazdaságból élők jövőjét tartja szem előtt

- szögezte le.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a Mura Nemzeti Program jelentős részben a térség adottságait kihasználó mezőgazdasági fejlesztésekre épül. Az EU-tól érkező támogatás azonban "nem ajándék, ez a mi saját pénzünk is", hiszen hozzájárulunk az uniós költségvetéshez, amelyből az Európai Unió jelentős támogatásokat tud nyújtani – emelte ki.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Nem csak a "magyar"gazdákét- hanem minden eu-s tagállam termelőiét. Nagyon sajnálom, hogy mészáros lölö,és csányi elesik néhány millió eu-rótól. Tényleg- sirok is mindjárt. Hazudtok még ebben is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
könnyű lelki sértés
@kokopelli: Természetesen a maximális pontszámot.
Ezt a rejtélyt még maga Sherlock Holmes sem tudta volna megfejteni.
kereső
@könnyű lelki sértés: ó azok csak strómanok/rokonok.Az igaziban van még egy kis "szemérem"- hogy hasznot húzott a valakinek a valakijeként.
szegfue
@könnyű lelki sértés: tegnap 8:43 Shikari most nem tud válaszolni, mert éppen most veti el a földbe a magyar krumplit... gondolom én...
KisGenyo2
Ezen támogatások a földek tulajdonosainak mennek. A legritkább az az eset, amikor azok termelnek rajta, akiké a föld.
KisGenyo2
A kistermelők meg ebből egy vasat sem látnak, mert annyira bonyolult bürokratikus [email protected] a támogatási rendszer, hogy 4-5 hektár alatt nem is érdemes igényelni, mert többe kerül a gusztustalan ügyintézés, meg a vele járó idegnyelés következményeinek kezelése, mint amennyi lenne a támogatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. November 26., 21:58
Újra rádiózik Boros Lajos
Nagyvilág - 2020. November 26., 20:34
Nyércekben is megjelent a koronavírus
Itthon - 2020. November 26., 20:06
Elindult a fényvillamos Budapesten