Elfogadhatatlan a brüsszeli bürokraták javaslata, amely csökkentené az európai és így a magyar mezőgazdaság támogatásait, úgy, hogy közben szigorítaná, nehezítené az ezekhez való hozzáférést – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Karcagon.

Bevándorlóknak adja az EU az agrárpénzt – ezzel ijeszteget a kormány

Feldman Zsolt A hazai agrárium jelene és jövője című gazdafórum előtti sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság olyan javaslatot tett, amely 2 milliárd euróval kevesebb forrást juttatna a magyar vidék és mezőgazdaság számára 2020 után.

Ezen források nagy részét a migrációra, a bevándorlás támogatására, bevándorlók "valamiféle integrációjára" fordítanák – állította, hozzátéve: ez az európai és a magyar érdekekkel ellentétes.

Az államtitkár állításaival szemben az Európai Bizottság korábban közölte: az agrártámogatások csökkenésének legfőbb oka a Brexit, vagyis az egyik legnagyobb uniüs befizető állam kilépése miatti bevételkisesés. Szó sincs arról tehát, hogy elvonnának egyéb célok miatt összegeket.

Az államtitkár szerint azonban : a forrásokért való küzdelemben szövetségben dolgoznak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével (Magosz). Hozzátette: az elmúlt hetekben zajlott aláírásgyűjtés segítette, hogy minél szélesebb legitimációval "a hátuk mögött" lehessen érvelni Brüsszelben a forrásokért.

Kifejtette, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai ésszerű felhasználásának köszönhetően a 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye pedig az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt. Emellett 2018-ban a magyar külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: azért küzdenek, hogy e források felhasználásával a következő időszakban is támogatni tudják a fejlődést.

Ismertetése szerint 2018-ban Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem tízezer gazdálkodó jutott 30 milliárd forint területalapú támogatáshoz, közvetlen jövedelempótló támogatáshoz. A mostani EU-s vidékfejlesztési programban eddig 4700, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett támogatási kérelmet bíráltak el pozitívan, ez mintegy 45 milliárd forint vidékfejlesztési programból származó forrást jelent a megyének. Ezen belül a beruházásokra 18,3 milliárd forint megítélt támogatás jut a megyei gazdálkodókhoz, több mint 465 különböző pályázathoz kapcsolódva.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az övé, annak adja-akinek akarja.
A szép a dologban, hogy mégcsak nem is igaz. Újabb fidesz duma-fidesz barmoknak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Az övé, annak adja-akinek akarja.
A szép a dologban, hogy mégcsak nem is igaz. Újabb fidesz duma-fidesz barmoknak.
Clavigo
Szar ügy... Még a végén neki kell állni dolgozni,ha nem lesz potya-támogatás.. Legjobban a műkörmös über-parasztot sajnálom...
Clavigo
Minek támogatás,,mikor a Putris kifelé kacsingat az EU-ból?
iluminati
@namihami: Én sem adnám annak a pénzt aki nap mint nap köpköd rám, és hazugságokat terjeszt..valamint zsebbre rakja azt a pénzt mellyet a magyar emberekneknek egy közösségnek szánok, hogy egy élhetőbb ország legyen
csipetke
Az agyatlan birkák csont nélkül benyalják a kormány minden idióta böfögését.Ha a fidesznek öntenék zsákszámra,ellenőrizetlenül az eu-s lóvét,meg se nyikkannának.
advocat
Lépjünk ki! És ez gond sem fog zavarni! Bár úgyis hazugság az egész, de "ezektől" erre számíthatnak.
lusta
Már bocsánat, de az uniós tag Magyarország, ahol az országunkat rengeteg bürokrata képviseli, a csúcson Navracsicska van, nem ad elég támogatást és a migráncsoknak adja? Akkó Magyarország és Navracsicska is a migráncsoknak osztogatja?
justhpeter
Miért nincs művelési kényszer a föld árveréseken "megvett" földekre ?
desir62
@justhpeter: Mert így is megkapták a hektáronkénti 60e Ft-ot.
kereső
Nem a bevándorlóknak, hanem az orbán-jakab félék első -és legnagyobb ellenségének, az innovációnak, a tudományos kutatásnak- hiszen ez a két nagy terület lesz az Eu következő költségvetési ciklusának fő nyertese. A magyar vidék meg igy járt- a 2010 óta kapott felzárkóztatási pénzeket-és minden más egyéb célra kapott támogatást nem kellett volna zsebre tenni,hanem arra kellett volna forditani, amire adták. Ezzel szemben a magyar vidék 2010 óta süllyed- bár térkövezésben , és műfüves pályák létrehozásásban igen jól áll.
Ami a föld alapú támogatást illeti-ha a földtulajdonos bukfencet vetett mondjuk 5000Ft/ha ráforditással( ismeretttel nem rendelkezőknek irom= egyszeri tárcsázás/gyommentesités), akkor már tisztán bezsebelt 55000Ft/ha támogatást. A bolondnak is megérte-nem?
És nem ám, hogy ezt a pénzt a jövő érdekében befektette volna a termelésbe- mondjuk ktg.igényes ágazatok fejlesztésébe, á nem .Esetleg vetett egy kis búzát,kukoricát,repcét,napraforgót- de a kertészet, gyümölcs-és zöldségtermelés elsorvadt. Nem baj, majd eszünk ragyás lengyel krumplit, meg spanyol/tunéziai paprikát,paradicsomot arany áron.
justhpeter
@desir62: Igen, de akkor kényszerből termelni is kellene nekik. Ha pedig termelnek, akkor hozzáértés hiányában csak a nagy területen termeszthető takarmány jöhetne szóba. Akkor pedig a piac szabályai szerint olcsóbb lehetne az állattartás is.
A mostani állapot szerint a támogatást nem a munkáért, hanem ajándékba kapják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.