Az európai uniós agrártámogatások elvonása és a források egy részének migráció támogatására fordítása meghívólevél lehet a migránsok számára-jelentette ki az agrárminiszter egy gazdafórum előtt megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

Nagy István reagálva az Európai Bizottság nemrégiben tett nyilatkozatára elmondta, ugyan rendelkezésre áll az az összeg, amellyel változatlan formában lehetne a gazdákat támogatni, de Brüsszel a termelők helyett inkább migránscélokra és a bevándorlás támogatására szeretne az eddigieknél nagyobb forrásokat fordítani.

Az agrárminiszter a migránsok miatti uniós forráselvonásról értekezett Szabolcsban

Fotó, címlapi kép: kormany.hu/Földházi Árpád

"Ez a legnagyobb leleplezés, ami most Brüsszelből érkezhetett, hiszen beismerték, bevallották azt, hogy az európai uniós támogatásokat, amelyeket a gazdáknak kellene megkapni, migránscélokra kívánják fordítani" – fogalmazott az agrárminiszter, hozzátéve, ez teljesen fölösleges, meggondolatlan és veszélyes cselekedet, amit a magyar kormány a lehető leghatározottabban visszautasít.

A tárcavezető megerősítette, a kormány azt is vállalja, hogy Nagy-Britannia kiesése miatt hajlandó megemelni a közös uniós büdzsébe befizetendő juttatásokat és támogatásokat annak érdekében, hogy ne csökkenjenek a magyar gazdák támogatásai.

Ennek ellenére új célokat, "migrációs célokat támogató rubrikákat" létrehozni a közös agrárpolitikán (KAP) belül számunkra azt jelenti, hogy Brüsszelben felelőtlenül gondolkodnak a jövőről és egy olyan intézkedéscsomagot kívánnak előterjeszteni, amely sokkal komolyabb problémákat fog előidézni a jövőben, mint azt bárki gondolná – fejtette ki.

Álláspontja szerint változatlan formában szükség van a támogatásokra, mivel az élelmiszerárak szintje nagyban függ a támogatások szintjétől, az olcsó élelmiszer pedig minden európai polgár érdeke.

Brüsszel bejelentése újabb meghívólevél szerte a világban azok számára, akik útra készek és szeretnének egy jobb világba jönni, de mi nem akarjuk a problémát idehozni, hanem azt ott kell kezelni, ahol felmerült – rögzítette Nagy István.

Hozzátette, érthetetlen, miért kell a kap-ban olyan célokat kitűzni a gazdák kárára, amely sokkal több problémát importál Európába, mint amennyit megold.

Jelezte, a magyar gazdatársadalom érzi ennek a veszélyét, így nem véletlen, hogy ilyen sok termelő látja el kézjegyével a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által indított aláírásgyűjtés íveit.

Az agrárminiszter a sajtótájékoztatón kitért arra is, 2010-től mintegy 153 százalékos kibocsátást ért el a magyar mezőgazdaság, ez a növekedés dobogós helyezést jelent az uniós tagállamok rangsorában, az egy hektárról megtermelhető és megszerezhető jövedelemben viszont még mindig elmaradás tapasztalható.

Elmondta, az egyre súlyosabb aszály miatt a kormány elindított egy tíz évig tartó, 170 milliárd forint értékű öntözésfejlesztési programot, amelynek segítségével a jelenlegi két százalékos öntözési ráta legalább nyolc százalékra emelkedhet, 100 ezer hektárral nőhet az öntözött terület.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@papa.49: Az évszázados három csapást a magyar mezőgazdaságra miért nem említi ?
Az "aszályt",a "viszályt" és a "muszályt"?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
könnyű lelki sértés
1. Két különböző költségvetés.
2. A mezőgazdaságra ki van kalkulálva mennyi jár, és annyit is kap. Azért mert van fölös pénz, azt nem fogják a mezőgazdaságba önteni számolatlanul.
3. Mit tett a kormány 9 év alatt a magyar gazdaság tényleges - és nem csak látványos... bár semmi látványos sem látszik - korszerűsítéséért, hatékonyabb működéséért? (a műkörmösök szerintem nem növelték a hatékonyságot, de szoktam tévedni, mert ember vagyok... azt hiszem)
4. Miért kapnátok több pénzt, amikor egyre kevesebb az árú (persze hivatkoztok mindenre, még az ördög öreganyjára is - sokáig sötét van, sokáig világos van, kevés a víz, sok a víz, olvad a jég, olvad a műanyag, stb.), és egyre drágában adjátok? Volt, hogy darabáron adták a krumplit, mint a mangót, vagy avokádót. Nooooormális?
CsipkeRózsa
Az öntözéses rendszer támogatását már 9 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeniük, hiszen általában minden évben szükség van öntözésre. Lehetett volna a külföldi országok részére adott pénzek helyett ezt is megoldaniuk.
kokopelli
@papa.49: ... régi gyerekkorban hallott mondás,de nem tudom,hogy ugrott be!
...mint a focizó Orbánnál,hogy az volt a jó,hogy csak a labda zavarta ..! (;-))
tudode
Gumigerinc kell ahhoz, hogy bármely KÖZSZOLGA migráncsozzon, akkor, amikor a NAPNÁL "is" világosabb, hogy TÖBBSZÖRÖSEN elmarasztalták az EP-ben 2011 óta, hogy VÉSZFÉK NÉLKÜL működik az egyik tagország olyan JOGI HELYZETBEN, amelyre a honfoglalás óta nem volt példa:
.
---- Teljes Sargentini-jelentés vita 2018.09.11
.
https://www.youtube.com/watch?v=rddv3LnDyxY&t...
.
Volt VÉRZIVATAROS helyzet amiatt Európában, amikor a MÁSVALLÁSÚAK voltak a célszemélyek a KOMMUNIKÁCIÓBAN, a XXI. században pedig a "migráncsok" a csalik azok számára, akik a HATALOM, ÉS PÉNZ OLTÁRÁN feláldozzák a demokráciát!
.
Hasonlóan PISLOG pár évtizeddel később az, aki a SZÉKHÁZMUTYINÁL kidumálta magát!
.
Ki gondolhatta 30 évvel ez előtt, hogy az országon túl az EU-t is megosztja az, aki VÁLYOGHÁZBÓL érkezett arra a színpadra, ahol semmi helye nem lenne!
nemfideszes
Megy az uszítás ezerrel, a buta parasztja úgyse tudja, hogy már a menekültválság előtt köztudott volt, hogy a következő ciklusban az EU kevesebb pénzt fog adni földalapú támogatásokra. A kettőnek semmi köze egymáshoz...
Arról nem is beszélve, hogy a földalapú támogatások nagy részét azon fideszes potentátok zsebelték be akiknek semmi köze a földműveléshez, állattenyésztéshez, de a maffia módszerekkel megszerzett és túlnyomó részt parlagon hagyott földek után 100 milliókat raktak zsebre, munka nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. July 14., 08:58
Konzerveket hív vissza a gyártó
Szórakozás - 2020. July 14., 08:41
Vasvári Vivien bugyija szinte semmit sem takar