Kövér László házelnök szerint örvendetesen fejlődnek a marokkói-magyar kapcsolatok, a kereskedelem, a gazdaság mellett a turizmus, az oktatás és a kultúra területén is.

Kövér: jól alakulnak Magyarország és Marokkó kapcsolatai
Rabat, 2019. április 29. Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (b) fogadja vendéglátója, Habib el-Malkival, a Marokkói Királyság képviselőházának elnöke (j2) Rabatban 2019. április 29-én. MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

Az Országgyűlés elnöke, aki marokkói látogatásán Habib el-Malkival, a királyság képviselőházának elnökével egyeztetett, Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatása szerint kiemelte: a kapcsolatok erősödéséhez fontos hozzájárulás volt a közvetlen légi összeköttetés kialakítása a két ország között, amelynek fenntartásában érdekelt Magyarország.

A magyar parlamenti elnök felidézte: idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvétel hatvanadik évfordulóját, és ebből az alkalomból aláírták a két országgyűlés közötti együttműködési megállapodást. Remélik – folytatta –, hogy ennek a megállapodásnak köszönhetően még szorosabb együttműködés alakul ki a két törvényhozás között. Ennek ebben az évben is lesznek már eredményei, a felsőházi elnököt és a marokkói parlament magyar-marokkói baráti tagozatának tagjait is várják magyarországi látogatásra.

Kövér László beszámolt arról is, hogy marokkói kollégája kifejezte érdeklődését a visegrádi négyek együttműködése (V4) iránt, ezért megígérte, hogy ezt jelzi szlovák, cseh és lengyel partnereinek a júniusi házelnöki találkozón.

Az Országgyűlés elnöke megköszönte Habib el-Malki szerepvállalását a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, hiszen – mint mondta – nemcsak az érdekek alapján álló együttműködést támogatja, hanem "felfedezi a két ország hagyományaiban, politikájában a közös értékeket is, és Magyarország igazi barátjának tekinthető".

A tájékoztatás szerint Habib el-Malki különösen fontosnak nevezte a kétoldalú kapcsolatokban az együttműködés erősítését a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban, valamint megköszönte, hogy Magyarország meghívására idén ősszel Marokkó lesz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás díszvendége Budapesten.

A nap folyamán Kövér Lászlót fogadta Szaad-Eddin el-Otmáni miniszterelnök is, akivel a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt, az együttműködési lehetőségek kihasználásáról, valamint a kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítéséről.

A magyar házelnök szorgalmazta marokkói üzletemberek magyarországi látogatását, amivel a miniszterelnök is egyetértett. Kövér László a tárgyaláson elmondta, hogy Marokkó Magyarország kiemelt partnere Észak-Afrikában, illetve az arab térségben. Úgy fogalmazott: Marokkó politikai és biztonsági stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége Magyarországhoz hasonlóan "meghatározó elemei az ország külpolitikájának".

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Macskaszem
Fain pénzmosodák vannak arrafelé, köcsög?
Gauntlet
Ez az új liebling? Nem fog Kína ránk haragudni? Vagy a Zöld foki szigetek, Azazsztán? Hmm?
desir62
Akkó má onnaj is gyühetnek a migrácsok?
kereső
Érdekes, amióta nyitottak keletre,és Afrikába- az arrafelé irányuló exportunk 46 országban romlott!!!De gyümölcsözőek a kapcsolatok.És ez a lényeg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.